Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Οι πλημμύρες στην Κινέτα, αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής που δεν έχει προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες


  Πηγή: Eurokinissi

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή της Κινέτας, αναφέρει: 


«Οι μεγάλες καταστροφές στην περιοχή της Κινέτας, μετά τη χθεσινοβραδινή βροχόπτωση, με πλημμυρισμένα σπίτια, εγκλωβισμένους ανθρώπους και αποκλεισμένους δρόμους, είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής η οποία δεν έχει ως προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες, όπως είναι η προστασία της ζωής του λαού, αλλά μόνο τα κέρδη του κεφαλαίου.

Στην περιοχή της Κινέτας, όπου περίπου πριν 1,5 χρόνο εκδηλώθηκαν μεγάλες πυρκαγιές, έχουν πραγματοποιηθεί πρόχειρα και αποσπασματικά έργα αποκατάστασης, με αποτέλεσμα τα πλημμυρικά φαινόμενα να είναι πιο συχνά και πιο έντονα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η περιοχή από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2018 έχει πλημμυρίσει τρεις φορές και αυτή τη φορά παρουσιάζει πιο εκτεταμένες ζημιές σε σχέση με τις προηγούμενες.


Είναι μεγάλες οι ευθύνες όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και των περιφερειακών αρχών, καθώς δεν έχει γίνει διευθέτηση ρεμάτων από τότε που χτίστηκαν οικισμοί στην περιοχή, ενώ κανένα ρέμα δεν εκβάλει στη θάλασσα, εκτός από το ρέμα της Πίκας, που όμως η τομή του (από την παλιά Εθνική μέχρι τη θάλασσα) είναι πολύ μικρή σε σχέση με τον όγκο των υδάτων.

Την ίδια στιγμή, τα απαραίτητα έργα στον ορεινό όγκο για την ανάσχεση των υδάτων καρκινοβατούν, ενώ όσα έχουν με προχειρότητα πραγματοποιηθεί όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά έγιναν μέρος του.

Το πλαίσιο πολιτικής προστασίας από τις πλημμύρες που δημοσίευσε πρόσφατα η κυβέρνηση, αναπαράγει τα αδιέξοδα μιας πολιτικής, η οποία κάνει συνεχείς εκπτώσεις σε αναγκαία μέτρα και υποδομές για την πρόληψη και προστασία του πληθυσμού από αντίστοιχες καταστροφές.

Τώρα χρειάζεται να εκφραστεί η αμέριστη αλληλεγγύη στους πληγέντες της Κινέτας. Να διασφαλιστεί η άμεση και ουσιαστική στήριξη και αποκατάσταση των πληγέντων με αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, με την απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση για την υλοποίηση ολοκληρωμένου επιστημονικού σχεδιασμού με κριτήρια την ασφάλεια, την προστασία του λαού και του περιβάλλοντος».

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου