Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

Αφαίμαξη των πολλών



Του Αεροπεζοναύτη

Μπήκαμε στην καρδιά των γιορτών.

Σε λίγο αποχαιρετούμε την πρώτη δεκαετία της συνεχούς αφαίμαξης των εκατομμυρίων εργαζόμενων, που βλέπουν και πάλι το γιορτινό τραπέζι και τη χαρά να απουσιάζει, μιας και η αγωνία για το πώς θα ζούμε το νέο χρόνο σε τίποτε δεν θα διαφέρει από τον προηγούμενο, το αντίθετο θα χειροτερεύει.

Είναι η εποχή που όλοι κάνουν ταμείο.

Για την πλειοψηφία του λαού ο απολογισμός είναι αρνητικός.

Άλλη μια χρονιά κλείνει με έλλειμμα ζωής.

Στα σπίτια των ανέργων δεν ήρθε μήνυμα για δουλειά, μιας και δυο και τρεις άνεργοι σε κάθε σπίτι είναι το δώρο της «ευημερίας» της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.


Έσοδα μηδέν! Και οι πόρτες κλειστές για τους νέους, επιστήμονες και τα παιδιά της εργατικής τάξης!

Τα «ματωμένα» πλεονάσματα του 2019 πήγαν και πάλι στις τσέπες των αστών και μιας χούφτας επιχειρηματιών για να φέρουν -λένε- επενδύσεις, για να έρθει ανάπτυξη, να έρθει η δουλειά, να έρθει η ζωή…

Ναι, ήρθε!

Αλλά ήρθε και δεν πέρασε όμως ποτέ από τις εργατικές γειτονιές, τον λαό.

Πήγε κατευθείαν, όπως πήγαινε και κάθε χρόνο, στα γνωστά τζάκια της πλουτοκρατίας.

Όλες οι αστικές κυβερνήσεις αυτό έκαναν, πότε με το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, τους γνωστούς αγωγιάτες της πλουτοκρατίας, τους συνήθεις φορομπήχτες και υποτακτικούς του κεφαλαίου και των συμφερόντων της κυριαρχίας της αστικής τάξης, θωράκιζαν τον λαό στην ανέχεια και τη δυστυχία και αυτοί είχαν κάθε μέρα γιορτή και σχόλη και απολάμβαναν τη χλιδάτη ζωή σε βάρος των εκατομμυρίων εργαζομένων.

Το 2019 κλείνει με κέρδη για τους λίγους και ανοίγει το 2020 με κερδοφόρες προβλέψεις και πάλι για τους λίγους.

Η χρονιά που έρχεται πατάει επάνω στο χθες, δηλαδή στη συνέχεια της αφαίμαξης και εξαθλίωσης των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Τι άλλο προμηνύουν οι δεσμεύσεις της ΝΔ για 3,5% «ματωμένο» πρωτογενές πλεόνασμα και η ενισχυμένη εποπτεία, αφού πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που υλοποιεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ;

Είναι και αυτός προϋπολογισμός της αστικής τάξης, αφού όλες οι προτεραιότητές του θωρακίζουν την αναιμική ανάπτυξη, αναβαθμίζει τις γεωστρατηγικές στοχεύσεις της σε ένα περιβάλλον αστάθειας και έντασης των αντιθέσεων.
Αυξάνεται η κερδοφορία για τους επιχειρηματικούς ομίλους και το κεφάλαιο, μειώνεται κι άλλο η φορολογία του.

Αυξήσεις, βέβαια, προβλέπει ο ταξικός προϋπολογισμός και για τα λαϊκά νοικοκυριά, απ' όπου αντλεί σχεδόν το 93% των φορολογικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού 2020. Αυξάνονται τα έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους, αυξάνεται η συμμετοχή για φάρμακα και περίθαλψη, αυξάνονται τα έξοδα για την εκπαίδευση των παιδιών των εργαζομένων.

Θα έλεγα είναι μεγάλο θράσος της κάθε κυβέρνησης να θεωρεί δαπάνη τις υπηρεσίες για τη ζωή.

Αλλά πότε νοιάστηκαν για τη ζωή των εργαζομένων, αφού στο σύστημα που υπηρετούν -ο καπιταλισμός- ο εργαζόμενος θεωρείται και είναι αναλώσιμο προϊόν, με αρχή και ημερομηνία λήξης!

Έτσι, με θράσος που οδηγεί στη βαρβαρότητα και τη συνεχή εξαθλίωση για το 2020:

  • Κρατά «παγωμένες» τις παροχές για τους εργαζόμενους και τις συντάξεις.

  • Βεβαιώνει μειώσεις δαπανών για την Υγεία, όταν τα νοσοκομεία καταρρέουν.

  • Πετσοκόβει τα επιδόματα των αναπήρων και τα οικογενειακά επιδόματα.

  • Ο ΟΑΕΔ εμφανίζει πλεόνασμα μαμούθ διότι οι άνεργοι υποχρηματοδοτούνται, ενώ χιλιάδες άνεργοι δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.

Απέναντι σε αυτήν τη βαρβαρότητα οφείλουμε να θέσουμε τις δικές μας προτεραιότητες, που δεν είναι άλλες από έναν αγώνα ταξικό, μακρύ, δύσκολο και νικηφόρο.

Η αστική τάξη προϋπολογίζει, προγραμματίζει και θωρακίζει την κερδοφορία της!
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο από το να θωρακίσουν τις όποιες κατακτήσεις τους, να αντισταθούν και να ανατρέψουν με κάθε τρόπο τα μέτρα σε βάρος τους.

Να υψώσουν ανάστημα! Οφείλουν να συνταχθούν αποφασιστικά με το ταξικό κίνημα, ξεδιπλώνοντας τη δική τους πρόταση και τον δικό προϋπολογισμό, όπου δεν έχουν θέση το κέρδος του κεφαλαίου σε αντικατάσταση της ζωής!

Έχουμε τη δύναμη να τους εμποδίσουμε - 18 Δεκέμβρη δίνουμε απάντηση συμμετέχοντας στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου