Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Αποφάσεις - «φωτιά και λάβρα» για τους λαούς και αντιθέσεις στον «αφρό»



Copyright 2019 The Associated
«Φωτιά και λάβρα» είναι η Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που ολοκληρώθηκε χτες στο Λονδίνο, η οποία στο φόντο μεγάλων αντιθέσεων και στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας σηματοδοτεί την επιτάχυνση των δολοφονικών σχεδιασμών του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

 Η Διακήρυξη της Συνόδου, από την οποία στα 70 χρόνια από την ίδρυση της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας δεν θα μπορούσε να λείπει ο αντικομμουνισμός με αναφορές περί «σιδηρού παραπετάσματος», ξεκαθαρίζει ότι τα κράτη - μέλη θα συνεχίσουν να αυξάνουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες, προσανατολισμένες ως είναι στις ανάγκες και τα προτάγματα του ΝΑΤΟ, με τα στοιχεία που παρουσίασε ο γγ της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας να καταγράφουν - ως ένδειξη κι αυτό της όξυνσης των ανταγωνισμών - ότι αυτές αυξάνονται τα τελευταία 5 χρόνια, με τους Ευρωπαίους και τους Καναδούς να έχουν προσθέσει πάνω από 130 δισ. δολάρια στον σχετικό προϋπολογισμό.


Παράλληλα, με το βλέμμα στη Ρωσία, για την οποία σημειώνει ότι «οι επιθετικές ενέργειές» της «συνιστούν απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια», η Διακήρυξη σημειώνει ότι «αντιμετωπίζουμε και θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε με μετρήσιμο και υπεύθυνο τρόπο την ανάπτυξη από τη Ρωσία νέων πυραύλων ενδιάμεσου βεληνεκούς, οι οποίοι προκάλεσαν το τέλος της Συνθήκης INF και που θέτουν σημαντικούς κινδύνους για την ευρωατλαντική ασφάλεια», ενώ στη Σύνοδο εγκρίθηκε και σχετικό επιχειρησιακό σχέδιο σχετικά με τις Βαλτικές χώρες.

Η Διακήρυξη προκαλώντας... ανατριχίλα σημειώνει μάλιστα: «Ενισχύουμε περαιτέρω την ικανότητά μας για αποτροπή και άμυνα με έναν κατάλληλο συνδυασμό πυρηνικών, συμβατικών και πυραυλικών αμυντικών ικανοτήτων, τις οποίες συνεχίζουμε να προσαρμόζουμε. Οσο υπάρχουν πυρηνικά όπλα, το ΝΑΤΟ θα παραμείνει μια πυρηνική συμμαχία».

Να σημειωθεί, εξάλλου, σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των δολοφονικών δυνατοτήτων του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, πως ο Στόλτενμπεργκ γνωστοποίησε αργότερα στη συνέντευξη Τύπου ότι οι ΗΠΑ έπιασαν το στόχο που είχαν βάλει στην περσινή Σύνοδο Κορυφής να έχουν 30 τάγματα, 30 αεροπορικές μοίρες και 30 πολεμικά πλοία, διαθέσιμα και ετοιμοπόλεμα προς ανάπτυξη όπου Γης εντός το πολύ 30 ημερών.

Και πλέον ετοιμάζονται και για αλλού, αφού επισημοποιήθηκε ότι το ΝΑΤΟ ορίζει πια και το Διάστημα ως επιχειρησιακό χώρο, δίπλα σε γη, αέρα, θάλασσα και τον λεγόμενο κυβερνοχώρο.

Δεν περνάει εξάλλου απαρατήρητο ότι στη Διακήρυξη ως «απειλές» καταγράφονται κάθε είδους «κυβερνητικές και υβριδικές απειλές», η έννοια - λάστιχο της «τρομοκρατίας», αλλά και - με θράσος - η «αστάθεια πέραν των συνόρων μας (που) συμβάλλει επίσης στην παράνομη μετανάστευση», δίνοντας ένα ακόμα πρόσχημα για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και αποστολές.

Εξάλλου, στη Διακήρυξη σημειώνεται πως «ενισχύσαμε τις εταιρικές σχέσεις στη γειτονιά μας και πέραν αυτής, εμβαθύνοντας τον πολιτικό διάλογο, την υποστήριξη και τη δέσμευση με τις χώρες εταίρους και τους διεθνείς οργανισμούς. Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για μακροπρόθεσμη ασφάλεια και σταθερότητα στο Αφγανιστάν. Αυξάνουμε τη συνεργασία μας με τα Ηνωμένα Εθνη. Υπάρχει πρωτόγνωρη πρόοδος στη συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ. Είμαστε αφοσιωμένοι στην πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ, η οποία ενισχύει τη Συμμαχία και έχει φέρει ασφάλεια σε εκατομμύρια Ευρωπαίους. Η Βόρεια Μακεδονία είναι εδώ μαζί μας (σ.σ. ο πρωθυπουργός Ζάεφ μετείχε στη Σύνοδο με το καθεστώς του "προσκεκλημένου") σήμερα και σύντομα θα είναι ο νεότερός μας Σύμμαχος».

Για πρώτη φορά στο επίκεντρο και η Κίνα
Την ίδια ώρα, με την «άνοδο της Κίνας» να μπαίνει για πρώτη φορά στην ατζέντα Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Διακήρυξη σκιαγραφούνται μέτρα ενάντια στη διείσδυση κινεζικών τηλεπικοινωνιακών και άλλων κολοσσών στα δίκτυα και τις λεγόμενες κρίσιμες υποδομές χωρών του ΝΑΤΟ: «Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε την ανθεκτικότητα των κοινωνιών μας, καθώς και της κρίσιμης υποδομής και της ενεργειακής μας ασφάλειας. Το ΝΑΤΟ και οι Σύμμαχοι, στο πλαίσιο της αντίστοιχης εξουσίας τους, δεσμεύονται να διασφαλίσουν την ασφάλεια των επικοινωνιών μας, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων 5G, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να βασίζονται σε ασφαλή και ανθεκτικά συστήματα».

Και παρακάτω: «Αναγνωρίζουμε ότι η αυξανόμενη επιρροή και η διεθνής πολιτική της Κίνας παρουσιάζουν τόσο ευκαιρίες όσο και προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί ως Συμμαχία».

Ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, έλεγε αργότερα, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, πως «το ΝΑΤΟ παραδοσιακά εστίαζε στη Σοβιετική Ενωση ή και αργότερα στη Ρωσία. Για πρώτη φορά, εξετάσαμε την άνοδο της Κίνας - τόσο τις προκλήσεις όσο και τις ευκαιρίες που θέτει. Και τις συνέπειες για την ασφάλειά μας. Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε μαζί ως Συμμαχία. Και ότι πρέπει να βρούμε τρόπους για να ενθαρρύνουμε την Κίνα να συμμετάσχει σε ρυθμίσεις ελέγχου των εξοπλισμών».

Αλλωστε, στη Σύνοδο τονίστηκε ξανά και ξανά ότι η Κίνα είναι πλέον η χώρα με τις δεύτερες μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες διεθνώς.

«Υπερθεματίζει» η κυβέρνηση της ΝΔ
Η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο υπέγραψε τις επικίνδυνες αυτές αποφάσεις, αλλά «υπερθεμάτισε», με τον πρωθυπουργό, στην παρέμβασή του, σύμφωνα πάντα με τους κυβερνητικούς κύκλους, αφού παρουσίασε περίπου ως εγγυητή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα το ΝΑΤΟ (βλέπε και σχετικό θέμα), να σημειώνει ότι «η Ελλάδα αναγνωρίζει τη σημασία της επαρκούς χρηματοδότησης στον τομέα της άμυνας», υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «η χώρα μας το απέδειξε: Παρά τη σοβαρή οικονομική κρίση που πέρασε την τελευταία δεκαετία, διατήρησε τις αμυντικές δαπάνες τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ», όντας μια από τις πολύ λίγες χώρες που πιάνουν τη σχετική ΝΑΤΟική νόρμα, με τον λαό να συνεχίζει να ματώνει για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και μέσα στην καπιταλιστική κρίση. Εξάλλου, χτες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός ήταν ανάμεσα στους 8 ηγέτες που «δεξιώθηκε» από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, επειδή η Ελλάδα πιάνει τον στόχο αυτό που μετ' επιτάσεως ζητούν οι ΗΠΑ.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο «ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου και σημαντικού πυλώνα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου», τη διαθεσιμότητα βασικά και της κυβέρνησης ΝΔ για ανάληψη ρόλου ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή.

Κάλεσε, άλλωστε, το ΝΑΤΟ να διευρύνει εδώ την παρουσία του με πρόσχημα και το Προσφυγικό. Συγκεκριμένα είπε ότι «το ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις, περιλαμβανομένης της μαζικής παράνομης μετανάστευσης», ενώ αναφέρθηκε και συγκεκριμένα στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο (με την έλευση εδώ της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ) και «στην ανάγκη να ανταποκριθεί κατάλληλα στα επείγοντα ζητήματα που απηχούν τις ανησυχίες και τις προτεραιότητες των κοινωνιών μας»...

Ασκήσεις «ισορροπίας» και συμβιβασμών με φόντο τις μεγάλες αντιθέσεις
Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ έγινε παράλληλα βήμα για να έρθουν ξανά στην επιφάνεια οι πολύ μεγάλες αντιθέσεις και στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι την τελευταία στιγμή αμφίβολη ήταν η ομοφωνία σε ό,τι αφορά τη Διακήρυξη, με τη Γαλλία και την Τουρκία για διαφορετικούς λόγους να «απειλούν» με μη υπογραφή των σχετικών αποφάσεων.

Ξεχώρισαν βέβαια οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γαλλία, με τον Γάλλο Πρόεδρο μετά την προχτεσινή δημόσια αντιπαράθεση με τον Ντ. Τραμπ για τη Συρία, τη θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ κ.τ.λ., να υπερασπίζεται εκ νέου χτες τις δηλώσεις του περί «εγκεφαλικά νεκρού ΝΑΤΟ», λέγοντας πως «ήταν ευθύνη μας να εγείρουμε αμφιβολίες που θα μπορούσαν να είναι επιβλαβείς και να βρεθούμε αντιμέτωποι με έναν πραγματικά στρατηγικό διάλογο. Εχει αρχίσει και είμαι ικανοποιημένος», σημειώνοντας μάλιστα πως οι συζητήσεις δεν μπορούν να περιστρέφονται μόνο γύρω από προϋπολογισμούς, ενώ επανέλαβε την πρότασή του για «στρατηγικό διάλογο» με τη Ρωσία, «χωρίς αφέλειες».

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, είπε ότι το ΝΑΤΟ πιστεύει στο διάλογο με τη Ρωσία και αγωνίζεται για καλύτερες σχέσεις μαζί της, αλλά «πιστεύουμε στη διττή προσέγγιση, που σημαίνει εδαφική άμυνα και διάλογος, εφόσον είμαστε ισχυροί, ενωμένοι και σταθεροί. Τότε θα μπορούμε να δεσμευτούμε σε διάλογο με τη Ρωσία, ακόμη και για τον έλεγχο των όπλων», είπε.

Να σημειωθεί ακόμη πως νωρίτερα, η Τουρκία είχε απειλήσει να ασκήσει βέτο στο επιχειρησιακό σχέδιο για τις Βαλτικές χώρες, εξαιτίας και των επικρίσεων για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Βορειοανατολική Συρία.

Ο Στόλτενμπεργκ πάντως προσπάθησε χτες να υποβαθμίσει τις μεγάλες αντιθέσεις που δεν κρύβονται, λέγοντας ξανά πως «το NATO είναι το μόνο μέρος όπου η Βόρεια Αμερική, η Ευρώπη, οι 29 σύμμαχοι συναντώνται κάθε μέρα, συζητούν και αποφασίζουν και αναλαμβάνουν δράση (...) Τις περισσότερες φορές συμφωνούμε και καταλήγουμε σε συμπεράσματα, άλλες φορές διαφωνούμε. Αλλά είμαστε σε θέση να ξεπερνούμε τις διαφωνίες και να συνεχίζουμε το βασικό μας καθήκον, να προστατεύουμε και να υπερασπιζόμαστε ο ένας τον άλλο. Και αυτό δείξαμε σήμερα».

  • Να σημειωθεί πως σχολιάζοντας τη Διακήρυξη του ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι δικαιώνονται οι ανησυχίες της Ρωσίας για την «προς ανατολάς διεύρυνση της στρατιωτικής συμμαχίας» και την πολιτική «ανάσχεσης της Ρωσίας». «Βλέπουμε ότι το ΝΑΤΟ προτιμά κυρίως τις συγκρούσεις και τις επεκτατικές δραστηριότητες σε σχέση με τη χώρα μας», συνέχισε προσθέτοντας ότι «η Ρωσία δεν θα συρθεί σε μια πολυδάπανη κούρσα εξοπλισμών».
Ριζοσπάστης   Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2019  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου