Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

Ο καλός ο μύλος


Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, η χρονιάτικη σύναξη των πολιτικών και φυσικών εκπροσώπων του κεφαλαίου στο θέρετρο της Ελβετίας, έχει το «μανιφέστο» του. Κι αυτό δεν είναι άλλο από τον «νέο», «συμμετοχικό καπιταλισμό» (stakeholder capitalism), τον οποίο ο Κλάους Σουάμπ, ιδρυτής του Φόρουμ, περιγράφει ως «τον καπιταλισμό που θέλουμε», όπου «η επιχείρηση (βλέπε ο μονοπωλιακός όμιλος) θα νοιάζεται όχι μόνο για τα κέρδη της, αλλά και για τους εργαζόμενους, τους πελάτες, τους προμηθευτές, τις τοπικές κοινωνίες, το περιβάλλον, συνολικά την κοινωνία». Μάλιστα, στο «μανιφέστο Νταβός 2020» αναφέρεται ως ο καπιταλισμός της «περιβαλλοντικής ευαισθησίας» και της «μείωσης των ανισοτήτων», που έρχεται στο προσκήνιο και με το «φαινόμενο Γκρέτα Τούνμπεργκ». Τέτοιες απόψεις, βέβαια, έχουν από καιρό χρεοκοπήσει. Η καπιταλιστική εκμετάλλευση βαθαίνει και οι ταξικές αντιθέσεις μεγαλώνουν, όσες αναλογίες κι αν δοκιμάσουν στο μείγμα διαχείρισης του καπιταλισμού. Η ανάγκη τους όμως να εφευρίσκουν διαρκώς κάτι «νέο» και να παρουσιάζουν ως «αναγκαίο» έναν «πιο ανθρώπινο» καπιταλισμό, προκύπτει αφενός από τα αδιέξοδα του συστήματος που μεγαλώνουν προκαλώντας δυσαρέσκεια στα λαϊκά στρώματα και αφετέρου από την ανάγκη να αποσπάσουν ενεργή λαϊκή στήριξη στο άνοιγμα νέων κερδοφόρων πεδίων δράσης για το κεφάλαιο, όπως γίνεται τώρα με την «πράσινη» οικονομία, στο όνομα της προστασίας από την κλιματική αλλαγή. Το γεγονός εξάλλου ότι οι κάθε είδους ακτιβιστές έχουν γίνει οι καλύτεροι «πελάτες» του Φόρουμ στο Νταβός, συμμετέχοντας στις εργασίες και στα «πάνελ», επιβεβαιώνει ότι ο καλός ο μύλος ξέρει να τα αλέθει όλα, όταν πρόκειται για τα συμφέροντα και τα κέρδη του κεφαλαίου.

Θα περιμένει;
 
«Θα αφήνατε τον Αμερικανό πρέσβη να περιμένει;». Με αυτά τα λόγια δικαιολογήθηκε ο βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ, Σίμος Κεδίκογλου, για τη βιαστική αποχώρησή του από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης - Αλιβερίου, την ώρα που συζητιόταν το φλέγον ζήτημα της αποκατάστασης του επαρχιακού οδικού δικτύου στην περιοχή της Κύμης, παρουσία πολλών κατοίκων της περιοχής. Το συγκεκριμένο σημείο, μεταξύ των χωριών Στομίου και Πλατάνας, είναι κίνδυνος - θάνατος, εξαιτίας των συχνών κατολισθήσεων που κλείνουν το δρόμο, ενώ έχουν σημειωθεί και τραυματισμοί, με σοβαρότερο τον ακρωτηριασμό ενός ανθρώπου το 2008. Ολα αυτά, όμως, είναι ψιλά γράμματα για την κυβέρνηση, όταν περιμένει ο υψηλός προσκεκλημένος Τζ. Πάιατ, με τον οποίο ο τοπικός κυβερνητικός βουλευτής έχει πλούσια ατζέντα να συζητήσει: Από επιχειρηματικά σχέδια αμερικανικών πολυεθνικών, που καλοβλέπουν επενδύσεις στις ΑΠΕ, μέχρι την ενεργότερη συμβολή της περιοχής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την εμπλοκή της χώρας σ' αυτά. Δεν φτάνει δηλαδή που με την πολιτική τους η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα ευθύνονται για το χάλι των υποδομών που εξυπηρετούν στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες, όπως η ασφαλής και απρόσκοπτη μετακίνηση στο οδικό δίκτυο της Εύβοιας, βρίσκουν από πάνω το θράσος να κάνουν υποδείξεις στο λαό ότι βάζει λάθος προτεραιότητες, όταν διεκδικεί λύση στα οξυμένα προβλήματα, αφήνοντας τον πρέσβη να περιμένει! Οπως σκωπτικά σχολίασε και ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο βουλευτής της ΝΔ «πιθανά να θέλει να παραχωρήσει και το λιμάνι της Κύμης στους Αμερικανούς, μπας και φτιάξουν και το δρόμο»!

Ανθυγιεινά... 
 
Οι διαπιστώσεις έρευνας του ΟΟΣΑ για το σύστημα Υγείας στην Ελλάδα αποτυπώνουν στατιστικά την άθλια πραγματικότητα που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα από την πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης όλων των κυβερνήσεων, και της σημερινής. Το γεγονός ότι το 35% των πληρωμών για φάρμακα και υπηρεσίες Υγείας προέρχεται απευθείας από την τσέπη των ασθενών, το ξέρουν από πρώτο χέρι όλοι όσοι αναγκάζονται να ξεπαραδιαστούν την ώρα της ανάγκης, αλλά και εκείνοι που σε μόνιμη βάση πληρώνουν συμμετοχές στα φάρμακα, επωμιζόμενοι ένα μεγάλο κόστος κάθε μήνα. Αλλά και το 61% των δαπανών που καταβάλλει το Δημόσιο, είναι κι αυτά λεφτά των ασφαλισμένων, που τα καταβάλλουν με τις εισφορές στα Ταμεία, τα οποία γίνονται με τη σειρά τους αγοραστές υπηρεσιών από το δημόσιο σύστημα.

... δολώματα
 
Πάνω σ' αυτά τα στοιχεία στήνεται το «αφήγημα» από μερίδα του Τύπου ότι είναι παρωχημένο πλέον να εναντιώνεται κανείς στην ιδιωτικοποίηση της Υγείας, αφού αυτή έχει ήδη συντελεστεί σε μεγάλο βαθμό και ότι η «λύση» βρίσκεται στην «έξυπνη ενίσχυση του δημόσιου συστήματος, για να μπορεί να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών». Σε τι μεταφράζεται αυτό; Πρώτα απ' όλα, στην εξασφάλιση ενός «μίνιμουμ» δωρεάν παροχών για όλους από το κράτος, κι από εκεί και πέρα, όποιος έχει να πληρώσει σώζεται! Και δεύτερον, επιπλέον μέτρα επέκτασης των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με το πρόσχημα ότι έτσι θα βελτιώνονται τάχα οι υπηρεσίες του πρώτου, αφού ούτως ή άλλως η ιδιωτικοποίηση είναι εδώ! Ετσι εξηγείται άλλωστε και η πρεμούρα του ΣΕΒ να διαφημίσει και να προβάλει την έρευνα του ΟΟΣΑ.




Ριζοσπάστης   Σάββατο 25 Γενάρη 2020 - Κυριακή 26 Γενάρη 2020 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου