Σάββατο 11 Απριλίου 2020

Ιδιος εχθρός;


«Χρειάζεται εθνική ενότητα γιατί πολεμάμε έναν αταξικό εχθρό, ο ιός δεν ξεχωρίζει φύλο, εισόδημα, φυλή και έθνος». Από τις πρώτες στιγμές που ο κορονοϊός εμφανίστηκε και στη χώρα μας, τα παραπάνω έχουν ακουστεί σε διάφορες παραλλαγές και από διάφορες μπάντες. Είναι όμως έτσι; Σίγουρα όχι! Ακόμα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαπιστώνει ότι «οι ευπαθείς πληθυσμοί, ιδιαίτερα οι φτωχοί, είναι πιθανό να υποφέρουν δυσανάλογα από μία επιδημία, καθώς έχουν μικρότερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και χαμηλότερες αποταμιεύσεις για να προστατευτούν από μια οικονομική καταστροφή». Που σημαίνει ότι σ' αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα, που έχει την ανισότητα στο DNA του, τα λαϊκά στρώματα είναι περισσότερο εκτεθειμένα στην επιδημία, αλλά και στις συνέπειές της. Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος που συνεχίζει να πηγαίνει στη δουλειά για να μη χάσει το μεροκάματο και στοιβάζεται μαζί με άλλους 50 στον ίδιο χώρο, έχοντας διασχίσει από το πρωί τη μισή Αθήνα με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, είναι πιθανότερο να κολλήσει, απ' ό,τι το αφεντικό του, που μπορεί να παρακολουθεί την εξέλιξη της επιδημίας και της κερδοφορίας του από κάποιο σαλέ, πολλά χιλιόμετρα μακριά. Ακόμα όμως κι αν αρρωστήσουν, την ίδια πρόσβαση έχουν στο εμπορευματοποιημένο και ιδιωτικοποιημένο σύστημα της Υγείας; Αλλά μήπως και στις συνέπειες της επιδημίας είναι όλοι ίσοι; Οχι βέβαια! Μια ματιά στα αντεργατικά μέτρα και στις ΠΝΠ της κυβέρνησης, σε αντιπαράθεση με τον πακτωλό ενισχύσεων και δανείων στους επιχειρηματικούς ομίλους, είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Ας αφήσουν λοιπόν τα σάπια! Απέναντί του ο λαός έχει ένα εχθρικό σύστημα. Αυτό επιβεβαιώνει και η πανδημία του κορονοϊού και μ' αυτό πρέπει να ξεμπερδέψει.

Ταγμένες
 
Δεν συμπληρώθηκε καλά καλά μια βδομάδα απ' όταν η κυβέρνηση διέρρεε τις «βαριές κουβέντες» που ακούστηκαν ανάμεσα στους ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, και μόλις την περασμένη Τετάρτη ανακοινώθηκε «μετά βαΐων και κλάδων» η δημιουργία μιας ακόμα ΝATOικής υποδομής στη Σούδα, όπου η Ελλάδα θα είναι «επικεφαλής έθνος» και η Τουρκία ένα από τα τέσσερα «υποστηρίζοντα έθνη». Στόχος της συγκεκριμένης υποδομής είναι να βελτιώσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, να «θωρακίσει» παραπέρα τη νοτιοανατολική της πτέρυγα απέναντι σε ανταγωνιστές της, ενώ εντάσσεται και στη συνολικότερη στρατηγική της υποτιθέμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» του ΝΑΤΟ που σημαδεύει τη Ρωσία. Δεν πρόκειται βέβαια για το μοναδικό παράδειγμα, αφού την ίδια ώρα στο Αιγαίο, ελληνικά μαζί με τουρκικά πλοία συνεχίζουν να επιχειρούν από κοινού στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής αρμάδας που επιχειρεί τάχα για το Μεταναστευτικό, αλλά στην πραγματικότητα ελέγχει τον δίαυλο από όπου περνούν ρωσικά και άλλα πλοία. Τέλος, δεν πάει καιρός απ' όταν στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση δεν έβγαλε «κιχ» για την τουρκική εισβολή στη Συρία, που δημιουργεί προηγούμενο για τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της στην ευρύτερη περιοχή. Πάνω απ' όλα λοιπόν η «ΝΑΤΟική συνοχή», στην οποία είναι ...«ταγμένες» η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, νομιμοποιώντας τα παζάρια που γκριζάρουν κυριαρχικά δικαιώματα και βάζουν το λαό σε μεγάλους κινδύνους.

Υπολογισμοί
 
Στο επίσημο επιστημονικό περιοδικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ένα άρθρο γραμμένο το 2017 επιχειρηματολογεί υπέρ της λήψης μέτρων από τις κυβερνήσεις για τις επιδημίες, με το εξής σκεπτικό: «Τα επιχειρήματα υπέρ μιας τέτοιας επένδυσης (σ.σ. σε μέτρα πρόληψης και προστασίας), βασίζονται κυρίως στις εκτιμήσεις από τις ζημιές στα εθνικά εισοδήματα που μπορούν να προκαλέσουν οι επιδημίες. Πρόσφατα, επεκτείναμε τις εκτιμήσεις ώστε να συμπεριλάβουν την αποτίμηση των χαμένων ζωών από μια αύξηση της θνησιμότητας λόγω πανδημιών (...) Οι προηγούμενες μελέτες εστίασαν στην απώλεια εισοδημάτων μέσω τη μείωσης του μεγέθους του εργατικού δυναμικού και της παραγωγικότητας, της αύξησης των απουσιών και κυρίως των αποτελεσμάτων των ατομικών και κοινωνικών μέτρων που διακόπτουν τη μετάδοση, αλλά διαταράσσουν την οικονομική δραστηριότητα». Μπορεί η γλώσσα να ξενίζει κάπως τον αναγνώστη, αλλά μεταξύ κατεργαραίων είναι γνωστή η «διάλεκτος» που χρησιμοποιεί ο ΠΟΥ. Στην προκειμένη περίπτωση εξηγεί γιατί το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του έχουν συμφέρον από ορισμένα επιπλέον μέτρα πρόληψης των μεγάλων επιδημιών, αποθεώνοντας τη λογική του «κόστους - οφέλους». Λέει δηλαδή ότι αφού δεν μπορούν να τις αποφύγουν τα επόμενα χρόνια, είναι προτιμότερο να «επενδύσουν» προληπτικά στην αντιμετώπιση των συνεπειών τους, παρά να «πληρώσουν» όταν αυτές αρχίσουν να εκδηλώνονται. Μάλιστα, στον υπολογισμό του σχετικού «κόστους» προσμετράται και η «απώλεια εθνικού εισοδήματος» από τους αναμενόμενους θανάτους, δείχνοντας τον κυνισμό της αστικής τάξης και των διεθνών οργανισμών της, όπως είναι και ο ΠΟΥ.

Μαύρα μαντάτα
 
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να καταλάβει τι αποφασίστηκε στο Γιούρογκρουπ της περασμένης Πέμπτης. Αρκεί να ρίξει μια ματιά στα πρώτα tweets που γράφτηκαν «εν θερμώ» μετά την ολοκλήρωσή του. «Εξαιρετική συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ως απάντηση στον οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού: 500 δισ. ευρώ άμεσα διαθέσιμα», έγραψε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. «Ο ESM μπορεί να προσφέρει οικονομική βοήθεια σε χώρες χωρίς όρους για υγειονομικά έξοδα. Θα διατεθεί επίσης για οικονομική στήριξη, αλλά με όρους. Αυτό είναι δίκαιο και λογικό», συμπλήρωσε ο Ολλανδός ομόλογός του. Σε απλή μετάφραση, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε έναν προσωρινό συμβιβασμό που περιλαμβάνει νέα πακέτα στήριξης και δάνεια για τα κράτη και τους επιχειρηματικούς ομίλους, τα οποία έτσι κι αλλιώς θα πληρώσουν οι λαοί. Οπως μάλιστα αναφέρεται στο τελικό κείμενο, μετά το τέλος της πανδημίας οι χώρες της ΕΕ «θα πρέπει να παραμείνουν αφοσιωμένες στην ενδυνάμωση των οικονομιών τους», που σημαίνει ένταση των αντιλαϊκών μέτρων για να απορροφηθούν οι συνέπειες από τον κορονοϊό και κυρίως για να αντιμετωπιστεί η διαφαινόμενη νέα καπιταλιστική κρίση, η οποία αποτελεί και το κάδρο μέσα στο οποίο εξελίσσονται οι ανταγωνισμοί και οι συμβιβασμοί τους. Λευκός καπνός επομένως για το κεφάλαιο, μαύρα μαντάτα για τους λαούς...





Ριζοσπάστης   Σάββατο 11 Απρίλη 2020 - Κυριακή 12 Απρίλη 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου