Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Και η Σοβιετική Ένωση κύριε; – “Aμερική και Μεγάλη Βρετανία νίκησαν τους ναζί” αναφέρει ο Λευκός Οίκος σε μήνυμά του για το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου



Ο πρόεδρος Τραμπ και το επικοινωνιακό του επιτελείο επέλεξαν να φτύσουν στους τάφους εκατομμύριων νεκρών της Σοβιετικής Ένωσης κι άλλων χωρών, για να λάβουν την απάντηση που τους αξίζει από σχολιαστές του διαδικτύου. 

Όταν πια δεν αρκεί το ξαναγράψιμο της ιστορίας για την επιβολή ενός αφηγήματος, υπάρχει και μια πιο απλή λύση, το σβήσιμό της εξ ολοκλήρου και η προβολής μιας εναλλακτικής πραγματικότητας. Αυτό που έκαναν δηλαδή κι οι υπεύθυνοι του λογαριασμού του Λευκού Οίκου στο τουίτερ, που όχι απλά “ξέχασαν” να αναφέρουν τη Σοβιετική Ένωση μεταξύ των νικητών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά δεν αναφέρθηκαν καν έστω γενικά κι αόριστα σε “συμμάχους”.


Στην ανάρτησή αναφέρεται πως “Στις 8 Μάη 1945, η Αμερική και η Μεγάλη Βρετανία νίκησαν τους ναζί. “Το πνεύμα της Αμερικής θα νικάει πάντα. Στο τέλος, αυτό είναι που συμβαίνει”. Στο συνοδευτικό βίντεο, εικονίζονται ο πρόεδρος Τραμπ μετά της συζύγου του να καταθέτουν στεφάνι στο μνημείο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η μοναδική αναφορά που γίνεται στη Σοβιετική Ένωση είναι σε προεδρική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου, όπου οι πάνω από 20 εκ. απώλειες – χωρίς να παρατίθεται ο αριθμός – αναφέρονται γενικά κι αόριστα μεταξύ των “αμάχων” που χάθηκαν στη διάρκεια του πολέμου. Ούτε λέξη για τον Κόκκινο Στρατό και για τους αντάρτες της ΕΣΣΔ που πρωταγωνίστησαν στη νίκη κατά του φασισμού, ούτε λέξη για την απόλυτη καταστροφή που επέφερε ο πόλεμος στη χώρα.

On May 8, 1945, America and Great Britain had victory over the Nazis!

"America's spirit will always win. In the end, that's what happens."
17.2K people are talking about this
 
Όπως είναι λογικό, αυτή κατάφωρη απόπειρα εξάλειψης της ιστορικής αλήθειας προκάλεσε την οργή χρηστών από τις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο, που “υπενθύμισαν” τη γνωστή φωτογραφία με την ύψωση της κόκκινης σημαίας στο Ράιχσταγκ, κάποιοι σχολιάζοντας ειρωνικά για το”πώς έγινε έτσι η αμερικανική σημαία”, για “διασκευή Νέτφλιξ της απελευθέρωσης”, και κάποιοι υπενθυμίζοντας τις θυσίες που υπέστησαν πολλές ακόμα χώρες για τη συντριβή του ναζισμού. Ρωσίδα σχολιάστρια ανήρτησε τη φωτογραφία του παππού της ως σοβιετικού στρατιώτη και το μετάλλιο ανδρείας που έλαβε, προσθέτοντας “Δε θα σας επιτρέψω να καταστρέψετε την αλήθεια”. Υπήρξαν κι αυτοί που προσέφυγαν σε καυστικό χιούμορ, όπως ένας σχολιαστής που έγραψε πως “Φοβάμαι πως το μόνο σύμπαν όπου συνέβη αυτό είναι κάποιο κόμικ της Μάρβελ. Τουλάχιστον έχετε αυτά τα κόμιξ για να παρηγορηθείτε”. Δεν έλειψαν κι εκείνοι που ανήρτησαν φωτογραφίες με υποστηρικτές του Τραμπ να ανεμίζουν ναζιστικές σημαίες.

Oι προσπάθειες “να καταστραφεί η ιστορία” φυσικά και θα συνεχιστούν με όλα τα μέσα, είναι όμως ενθαρρυντικό πως τα αντανακλαστικά, ακόμα και στη νεότερη γενιά είναι σε εγρήγορση και δε θα κάνουν το έργο αυτό τόσο εύκολο όσο θα ήθελαν οι εμπνευστές του.

1 σχόλιο:

  1. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ:

    ΔΥΟ ΚΡΑΤΗ ΕΔΩΣΑΝ/ΈΚΑΝΑΝ ΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ (ΒΕΡΟΛΙΝΟ-ΡΩΜΗ)!

    {ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑ}

    1ον. ΚΡΑΤΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ/ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΤΟ 1940! [ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΛΑΣ]

    2ον. ΚΡΑΤΟΣ: ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ! [ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΩΟΤΑΤΗ ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΉ ΝΙΚΗ]


    ΌΛΑ ΤΑ ΆΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΥΘΕΥΜΑΤΑ!


    ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΤΟΥ 1940 ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥ ΕΛΑΣ!

    ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΤΡΑΤΟ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ!





    ΥΓ. ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΊΡΘΑΝ ΟΙ ΆΛΛΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΞΕΧΝΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΜΕΙΩΝΟΥΜΑΙ! ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ
    ΡΕΕΕΕΕΕΕΕ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή