Κυριακή 14 Ιουνίου 2020

Αύξηση χρήσης ναρκωτικών ως και 650% στην καραντίνα δείχνει η ανάλυση λυμάτων της Ψυττάλειας – Ρεκόρ δεκαετίας στην κατανάλωση κοκαΐνης



Τα ευρήματα αυτά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και σαφώς χρήζουν περισσότερης και πιο στοχευμένης έρευνας, ιδιαίτερα ενόψει ενός πιθανολογούμενου νέου κύματος της πανδημίας, αλλά και των επιπτώσεων της ήδη διαφαινόμενης οικονομικής κρίσης.

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από την ανάλυση των λυμάτων στο Κέντρο Επεξεργασίας της Ψυττάλειας, η οποία εκπονείται από το τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ υπό την επίβλεψη του καθηγητή Ν. Θωμαΐδη. Φαίνεται πως ένα αυξημένο ποσοστό κατοίκων του λεκανοπεδίου τουλάχιστον προσπάθησε να αντεπεξέλθει στο άγχος της πανδημίας και της συνεπακόλουθης οικονομικής αβεβαιότητας, όπως και στην απομόνωση του λοκντάουν καταφεύγοντας σε ναρκωτικά ή ψυχοφάρμακα.


Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση ναρκωτικών, τα σκήπτρα κρατάει η κοκαΐνη, με μια ημερήσια κατανάλωση περίπου 800 γρ. την ημέρα, κάτι που συνιστά ρεκόρ δεκαετίας. Εκρηκτική, τουλάχιστον σε ποσοστιαία βάση, είναι και η αύξηση αμφεταμίνης, που εκτοξεύτηκε κατά 650% σε σχέση με πέρσι, ενώ σημαντική είναι και η αύξηση κατανάλωσης της ιδιαίτερα τοξικής κι επικίνδυνης μεθαμφεταμίνης, κατά 37%.

Η χρήση βενζοδιαζεπινών από την άλλη, σε γενικές γραμμές παρέμεινε σταθερή σε σχέση με το 2019, με εξαίρεση το αγχoλυτικό λοραζεπάμη, που αυξήθηκε κατά 77%. Σημαντική ήταν και η αύξηση της χρήσης αντικαταθλιπτικών κατά 31% σε σχέση με πέρσι.

Αναμενόμενη χαρακτηρίζεται η αύξηση της κατανάλωσης αντιβιοτικών και αντιϊκών φαρμάκων, που χρησιμοποιήθηκαν, πειραματικά σε αυτή τη φάση αφού ακόμα δεν πιστοποιείται από μελέτες η αποτελεσματικότητά τους, ενάντια στον κορονοϊό. Το δημοφιλέστερο από αυτά τα αντιβιοτικά είναι η αζιθρομυκίνη, σε ποσοστό 36%. Τριπλασιασμός παρατηρήθηκε στην κατανάλωση της παρακεταμόλης, με παράλληλη μείωση των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, κάτι που αποδίδεται σε σχετικές οδηγίες από τις αρχές υγείας της χώρας.

Τα ευρήματα αυτά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και σαφώς χρήζουν περισσότερης και πιο στοχευμένης έρευνας, ιδιαίτερα ενόψει ενός πιθανολογούμενου νέου κύματος της πανδημίας, αλλά και των επιπτώσεων της ήδη διαφαινόμενης οικονομικής κρίσης, που αποδεδειγμένα επιβαρύνει την ψυχική υγεία και συνδέεται συχνά με αύξηση χρήσης ψυχοφαρμάκων και ψυχοτρόπων ουσιών.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου