Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

Αποβιβάζονται «θανατηφόροι και με κίνητρο» οι Αμερικανοί φονιάδες


Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλεί αύριο Πέμπτη η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης

Εδεσε χτες στην Αλεξανδρούπολη το γιγαντιαίων διαστάσεων αμερικανικό φορτηγό πλοίο (RO/RO) «Endurance», που κουβαλάει την αμερικανική φονική δύναμη με τον οπλισμό της, στρατεύματα για διεκπεραίωση μέσω της χώρας, προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.
 Πρόκειται για τη ...συμβολή της Αλεξανδρούπολης στην έκτη κατά σειρά περιοδική ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων των Αμερικανών στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΝΑΤΟ «Atlantic Resolve», όπου υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο παίρνουν μέρος συνολικά 6.000 στρατιώτες, διενεργώντας επιχειρήσεις και ασκήσεις σε περίπου 17 χώρες.
 
 Πυρήνας, φέτος, της παραπάνω δύναμης, που ταξίδεψε με το «Endurance», θα είναι η 101 Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (101 CAB), που έχει στο δολοφονικό «παλμαρέ» της επιχειρήσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Μάλιστα, ο διοικητής της, συνταγματάρχης M. Mακ Φάντεν, δήλωνε την Παρασκευή, προκαλώντας ανατριχίλα: «Είμαστε έτοιμοι για αυτή την αποστολή. Οι στρατιώτες μας είναι εκπαιδευμένοι, θανατηφόροι και με κίνητρο ("trained, lethal and motivated"). Θα κερδίσουμε σε οποιοδήποτε περιβάλλον!».


Η συνολική δύναμη της CAB είναι περίπου 2.000 άτομα προσωπικό, 50 ελικόπτερα Black Hawk, 4 Chinook, 25 Apache και περισσότερα από 1.800 τροχοφόρα οχήματα και κοντέινερ. Ενα πρώτο κομμάτι του εξοπλισμού της 101 (συνολικά 63 ελικόπτερα, 500 οχήματα, 250 κοντέινερ και 350 στρατιώτες) ξεφορτώθηκε ήδη στο γαλλικό λιμάνι La Rochelle στον Ατλαντικό, προκειμένου να προωθηθεί από εκεί προς Γερμανία, Πολωνία, Λετονία. Αλλα στελέχη της βρίσκονται στη Γερμανία ήδη από τα τέλη Ιούνη. Το υπόλοιπο φορτίο και προσωπικό θα ξεφορτωθεί Αλεξανδρούπολη και θα διεκπεραιωθεί προς Ρουμανία. Προσωπικό και οχήματα θα φύγουν σιδηροδρομικώς, ενώ ελικόπτερα των Αμερικανών θα συναρμολογηθούν στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» και θα πετάξουν για βορειότερα.

Οι φονιάδες των λαών και ο οπλισμός τους θα αρχίσουν να μεταφέρονται από αύριο, Πέμπτη, υπό την «εποπτεία» του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Φλώρου, οι οποίοι θα μεταβούν στην Αλεξανδρούπολη.

Συμμετοχή στην «εποπτεία» της όλης επιχείρησης είχε και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε χτες την Αλεξανδρούπολη και συμμετείχε σε σύσκεψη στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Ακολούθησε συνάντηση με στελέχη της 12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, καθώς και με στελέχη του κλιμακίου των Αμερικανών πεζοναυτών.

Ανεπιθύμητοι οι φονιάδες των λαών και οι υπουργοί - «επόπτες»!
 
Απέναντι στους δολοφόνους, η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης, εργατικά σωματεία και άλλοι φορείς καλούν αύριο Πέμπτη σε συγκέντρωση καταδίκης της «απόβασης» των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και της μετατροπής του λιμανιού σε ορμητήριο θανάτου των ιμπεριαλιστών μέσα από το ξεπούλημά του σε αμερικανικά συμφέροντα, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Φάρου.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Ειρήνης απευθύνει κάλεσμα «σε όλους εκείνους που αντιλαμβάνονται πως η ΝΑΤΟική βάση στο λιμάνι της πόλης μας όχι μόνο δεν θα φέρει την ασφάλεια, όπως προσπαθούν λυτοί και δεμένοι να μας πουν, αλλά θα αποτελέσει μαγνήτη απαντητικών πληγμάτων, όπως ξεκάθαρα έχουν δηλώσει χώρες όπως το Ιράν και η Ρωσία». Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι το ΝΑΤΟ δίνει αέρα στα πανιά της τουρκικής αστικής τάξης.

Συμπληρώνει ότι η δοκιμή των υποδομών της πόλης από τα αμερικανικά στρατεύματα «θα λειτουργήσει και σαν "πρόβα" για την αξιοποίηση της περιοχής, του χρόνου στη γιγαντιαία αμερικανοΝΑΤΟική άσκηση "DEFENDΕR EUROPE 2021", που αναμένεται να κινητοποιήσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και θα χρησιμοποιήσει την Αλεξανδρούπολη ως ένα από τα βασικά ευρωπαϊκά λιμάνια διεκπεραίωσης». Μάλιστα, όπως σχολιάζει στη συνέχεια η ανακοίνωση, «οι πρόβες πολέμου δείχνουν το λόγο που ήταν διακαής πόθος των Αμερικανών η δημιουργία της βάσης και προμηνύουν επικίνδυνες εξελίξεις». Καταλήγει καλώντας το λαό της πόλης να στείλει με τον αγώνα του ηχηρό μήνυμα πως οι επιδιώξεις της άρχουσας τάξης να ανοίξει νέες μπίζνες με μεγαθήρια ενεργειακούς και κατασκευαστικούς ομίλους μέσω της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» βρίσκονται απέναντι στα συμφέροντά του και δεν έχουν καμία σχέση με το φιλειρηνικό και αντιιμπεριαλιστικό του αίσθημα.

Θυμίζουμε πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Αλεξανδρούπολης είχε καταθέσει αίτημα συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης, για να καταδικαστούν η παράδοση του λιμανιού και η μετατροπή του σε αμερικανοΝΑΤΟική βάση, αντίστοιχο με αυτό που κατέθεσε και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας, το οποίο απορρίφθηκε από την πλειοψηφία. Στη περίπτωση του δήμου Αλεξανδρούπολης ωστόσο, η δημοτική αρχή κράτησε ακόμα πιο προκλητική στάση, καθώς δεν έθεσε το αίτημα ούτε καν προς ψήφιση στη συνεδρίαση της Δευτέρας, με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, λέγοντας πως θα καλέσει τον πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης σε σύσκεψη για να ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου