Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

Κορόνα


«Οι διαδηλώσεις που κάνει το ΚΚΕ δεν κινδυνεύουν, επειδή είναι περιφρουρημένες και δεν καταλήγουν σε επεισόδια», ήταν η επωδός πολλών από την κυβέρνηση, που πήραν χτες το λόγο για να υπερασπιστούν το νομοσχέδιο - έκτρωμα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Παλιό και ξοφλημένο το κόλπο τους. Προσπαθούν να πείσουν ότι σκοπός του κατάπτυστου νομοσχεδίου είναι να αποφεύγονται τα επεισόδια στις πορείες. Λένε όμως ψέματα. Στόχος τους είναι να ενισχυθεί το οπλοστάσιο απαγόρευσης όλων των διαδηλώσεων και κυρίως των μαζικών εργατικών - λαϊκών κινητοποιήσεων που τους «μπαίνουν στο μάτι», επειδή στρέφονται ενάντια στην καρδιά της αντιλαϊκής πολιτικής που στηρίζει την εργοδοσία και τα κέρδη της. Σε τέτοιους αγώνες πρωτοστατεί το ΚΚΕ, οι δυνάμεις του στο κίνημα. Γι' αυτό, με κάθε αφορμή επιτίθενται όλοι μαζί και συκοφαντούν μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις και μεγάλα συλλαλητήρια συνδικάτων και φορέων. Τις κινητοποιήσεις, όπου οι προβοκάτορες δρουν ανενόχλητοι, τις έχουν για ψωμοτύρι και καταλήγουν συνήθως σε κλοτσοσκούφι με τις δυνάμεις καταστολής. Αυτές οι κινητοποιήσεις τούς είναι χρήσιμες, γιατί τους δίνουν άλλοθι να χτυπήσουν συνολικά το κίνημα. Οσο, λοιπόν, κι αν προσπαθούν προβοκατόρικα να παρουσιάσουν τις διαδηλώσεις του ΚΚΕ ως «υπόδειγμα», ο φόβος τους είναι ακριβώς αυτός: Η δύναμη της οργανωμένης ταξικής πάλης, που αμφισβητεί το σύστημα και παλεύει στους καθημερινούς αγώνες να ανοίγει ρωγμές για την ανατροπή του. Γι' αυτό, άλλωστε, έχουν κορόνα στο κεφάλι τους το άρθρο 19 του νομοσχεδίου περί «καταπολέμησης του ριζοσπαστισμού».

Σάπιοι
 
Ο εκλεγμένος με τη Χρυσή Αυγή και κατόπιν «ανεξαρτητοποιημένος» ευρωβουλευτής Λαγός, που με κάθε αφορμή δικαιολογεί το όνομά του στο αντικομμουνιστικό κυνήγι μαγισσών της ΕΕ, κατέθεσε μία ακόμα κατάπτυστη Ερώτηση στην Κομισιόν. Τι ζητάει αυτή τη φορά; Την αποκαθήλωση του αγάλματος του Λένιν που στήθηκε στη γερμανική πόλη Γκελζενκίρχεν, με πρωτοβουλία του γερμανικού Marxistisch-Leninistische Partei Deutschlands (MLPD). Ρωτάει μάλιστα αν συμφωνεί η Κομισιόν «με την ανέγερση ενός αγάλματος που αναπαριστά έναν άνθρωπο υπεύθυνο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και το οποίο φαίνεται ότι υμνεί μια ιδεολογία που σκότωσε περίπου 100 εκατομμύρια ανθρώπους» και αν «θα ήταν ίδια η αντίδρασή της αν η Ερώτηση αφορούσε το άγαλμα ενός ναζιστή ηγέτη», παίζοντας το άθλιο παιχνίδι των «δύο άκρων», που βγάζει λάδι το ναζισμό. Στην Ερώτηση, που συνυπογράφουν και άλλα ακροδεξιά φυντάνια, ο Λαγός επικαλείται ξανά το πρόσφατο αντικομμουνιστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, που απαγορεύει την ονοματοδοσία δρόμων και πλατειών με ονόματα ιστορικών προσώπων ή γεγονότων με αναφορά στον κομμουνισμό. Εκατό σχεδόν χρόνια μετά το θάνατό του, ο Λένιν τους στοιχειώνει ακόμα, προκαλώντας τους τρόμο ακόμα και ως άγαλμα. Και ο λόγος δεν είναι άλλος από την επίδραση που ασκούν και σήμερα σε πλατιά λαϊκά στρώματα οι ιδέες που καθοδήγησαν την πρώτη απόπειρα να οικοδομηθεί μια κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Ιδέες που γίνονται ακόμα πιο επίκαιρες στο έδαφος της σαπίλας που αναδίδει ο καπιταλισμός. Απόδειξη αυτής της σαπίλας είναι άλλωστε και τα διάφορα φασιστοειδή σαν το Λαγό, που αναλαμβάνουν θεματοφύλακες του αντικομμουνισμού της ΕΕ.

Επιστολή
 
Μεταπτυχιακός φοιτητής σε πανεπιστήμιο της βόρειας Αγγλίας με επιστολή του στο «902.gr» δίνει μια ιδιαίτερα αποκαλυπτική και ζωντανή εικόνα για το πώς η κρατική ευθύνη στη διαχείριση της πανδημίας εξαντλείται στην ανάδειξη της ...ατομικής ευθύνης, ακόμα και στην περίπτωση του επαναπατρισμού. Οπως καταγγέλλει ο φοιτητής, η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο επέδειξε χαρακτηριστική αδράνεια για την οργάνωση πτήσεων επαναπατρισμού και κατέληξε να παροτρύνει - μέσω και της ιστοσελίδας της - όποιον ήθελε να επιστρέψει να χρησιμοποιήσει πτήση με ενδιάμεση στάση, αφού οι πτήσεις από Αγγλία δεν έχουν «ανοίξει» ακόμα! Ο συγκεκριμένος φοιτητής, αφού συμπλήρωσε τη σχετική φόρμα, ταξίδεψε στο Αμστερνταμ, όπου η αναμονή για μια πτήση στην Ελλάδα διαρκεί από 20 έως και 26 ώρες! Το αεροπλάνο προς Αθήνα ήταν γεμάτο, και μάλιστα με επιβάτες που προηγουμένως είχαν περάσει πολλές ώρες αναμονής σε διάφορα αεροδρόμια όλου του κόσμου. Οταν τελικά το αεροπλάνο έφτασε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», σε πολλούς από τους επιβάτες δεν έγινε κανένας έλεγχος για Covid-19, παρά το γεγονός ότι από τα σχετικά έγγραφα φαινόταν ως χώρα αφετηρίας η Αγγλία. Τελικά, με δική του αποκλειστικά ευθύνη, ο φοιτητής παρέμεινε σε 7ήμερη καραντίνα σε ξεχωριστό σπίτι απ' αυτό της οικογένειάς του, καθώς το κόστος για το τεστ κορονοϊού και αντισωμάτων σε ιδιωτικό κέντρο αγγίζει τα 170 ευρώ, τα οποία δεν καλύπτονται από κανένα ασφαλιστικό ταμείο! «Πού βρίσκεται τελικά η συλλογική και κρατική ευθύνη για τη στήριξη και την προστασία της υγείας των πολιτών από την κυβέρνηση;» αναρωτιέται ο φοιτητής κλείνοντας την επιστολή του, η οποία δίνει από μόνη της την απάντηση...

Αγανάκτηση
 
Οι εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, για στήριξη του ΕΛΓΑ με 35 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αποδοθεί το 35% των οφειλόμενων αποζημιώσεων στους δικαιούχους παραγωγούς, δεν μπορούν να κρύψουν την άθλια πραγματικότητα που ζουν χιλιάδες βιοπαλαιστές αγρότες: Κάθε φορά που ένα χαλάζι ή μια πλημμύρα τούς καταστρέφει τη σοδειά, ακούν από την κυβέρνηση ότι δεν δικαιούνται αποζημίωση, αφού ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, ενώ και τα όποια ψίχουλα δίνονται με μεγάλη καθυστέρηση. Ετσι και τώρα, τα χρήματα που θα πάρουν οι αγρότες για ζημιές που έγιναν πριν από 14 μήνες (!) δεν μπορούν να αποκαταστήσουν τις τεράστιες εισοδηματικές απώλειες που είχαν όσοι πλήγηκαν πέρσι και έμειναν χωρίς παραγωγή και εισόδημα για ένα χρόνο. Ταυτόχρονα, οι «εξαγγελίες» αυτές λειτουργούν σαν «τυράκι στη φάκα», για να κρυφτούν τα συνολικότερα κυβερνητικά σχέδια για «αναδιοργάνωση» και «εξυγίανση» του ΕΛΓΑ, με την είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, που στρώνουν το έδαφος για οριστική απεμπλοκή του κράτους από τις ευθύνες του στην προστασία και την αποζημίωση των αγροτών, ενισχύοντας τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας του, επιφέροντας νέες αυξημένες εισφορές και μικρότερες αποζημιώσεις στους αγρότες. Απ' αυτήν τη σκοπιά, οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης ότι μοιράζει αποζημιώσεις από κονδύλια που έχουν διπλοπληρώσει οι αγρότες, μόνο αγανάκτηση μπορεί να προκαλούν.

Ριζοσπάστης  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου