Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Στρατηγικό ... ενδιαφέρον


Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις σωματείων στο χώρο του τουρισμού για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση
Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις σωματείων στο χώρο του τουρισμού για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση
«Βούιξε ο τόπος» το Σαββατοκύριακο για την «παγκινητοποίηση» των «συμμάχων» που συνέβαλε - όπως λένε τα αντίστοιχα επιτελεία - για την «αλλαγή στάσης» της Αγκυρας, ενώ πολλοί εστίασαν και στον «ειδικό ρόλο» που διεκδικεί η Γερμανία σε μια ελληνοτουρκική «διευθέτηση», προσπαθώντας να αξιοποιήσει και τη γερμανική προεδρία στην ΕΕ.
 Μεταξύ άλλων, ενδεικτική ήταν η δήλωση που έκανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής, Νόρμπερτ Ρέτγκεν, που με αφορμή την απόφαση για την Αγία Σοφία κατηγόρησε μεν τον Ερντογάν ότι «υπηρετεί με την πολιτική του έναν μουσουλμανικό και τουρκικό εθνικισμό», ωστόσο έσπευσε να τονίσει: «Θα κάναμε ένα σοβαρό λάθος εάν κλείναμε εντελώς την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Τουρκία, δηλαδή για πάντα». Και εξήγησε πως «η Τουρκία παραμένει στρατηγικού ενδιαφέροντος χώρα για την Ευρώπη, όπως και η Ευρώπη έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για την Τουρκία». Σημειωτέον ότι ο Ρέτγκεν είναι υποψήφιος για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), άρα οι επισημάνσεις του είναι ακόμα λιγότερο τυχαίες. Οπως και κάθε άλλο παρά ελπιδοφόρες για τους λαούς είναι οι «πόρτες» που μένουν «ανοιχτές» όχι απλά στην Τουρκία, αλλά συνολικά στα παζάρια με τη σφραγίδα των λυκοσυμμαχιών και των μελών τους.

«Αριστα»
 
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ίδιο το ΠΝ των ΗΠΑ, στο διάστημα από το 1997 έως το 2020, στις 20 φορές που έγινε η άσκηση «Sea Breeze» στη Μαύρη Θάλασσα, το ελληνικό ΠΝ μετρά 11 συμμετοχές. Θυμίζουμε, η «Sea Breeze» προβάλλει ως άσκηση που διοργανώνουν από κοινού Αμερικανοί και Ουκρανοί, εντάσσοντας εκεί και πλοία, αεροσκάφη και άλλες μονάδες, από άλλα κράτη - μέλη ή «εταίρους» του ΝΑΤΟ, συγκεντρώνοντας μια τεράστια δύναμη πυρός στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.
Η συμμετοχή εκεί των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι διαχρονική, επί όλων των κυβερνήσεων, δείχνοντας τη στρατηγική της αστικής τάξης για ανάληψη αναβαθμισμένων ρόλων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών των ΗΠΑ στην περιοχή. Είναι οι ίδιοι σχεδιασμοί που γκριζάρουν θαλάσσιες ζώνες, δημιουργώντας τετελεσμένα σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, στο όνομα της ΝΑΤΟικής σταθερότητας. Οι «επιδόσεις» αυτές των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, το «άριστα» που παίρνουν για τη συνέπειά τους στις ασκήσεις όπως η «Sea Breeze», μόνο ανησυχίες προσθέτουν στους εργαζόμενους μπροστά στην κλιμάκωση των ανταγωνισμών στην περιοχή.

Υπενθύμιση
 
«Τον τελευταίο χρόνο, 5 πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού επισκέφτηκαν τα λιμάνια της Ελλάδας». Αυτό διακινεί η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα, επ' αφορμή του εορτασμού, την Κυριακή, της Μέρας του ΠΝ της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η ...υπενθύμιση αυτή δεν αφορούσε απλά την ...εθιμοτυπία. Ηρθε σαν επισήμανση της παρουσίας του ρωσικού πολεμικού στόλου στα θερμά (από όλες τις απόψεις) νερά της Μεσογείου και ειδικά στο Αιγαίο, δίαυλο τον οποίο επιχειρούν να κλείσουν οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Αλλωστε, όπως ενημερώνει σχετικά η πρεσβεία, «το ρωσικό ΠΝ παίζει μεγάλο ρόλο στην ασφάλεια της Ρωσίας και συμβάλλει στη διατήρηση της στρατηγικής ισορροπίας και σταθερότητας στον κόσμο. Περίπου 60 ρωσικά πολεμικά πλοία βρίσκονται στον Παγκόσμιο Ωκεανό». Πολλά από αυτά στη γειτονιά μας, που γίνεται πεδίο σφοδρών ανταγωνισμών. «Πεδίο» που, όπως έλεγε ο Αμερικανός διοικητής των ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ σε Ευρώπη και Αφρική, «παρουσιάζει τη μεγαλύτερη κινητικότητα παγκοσμίως», αντιμετωπίζοντας «τέσσερις από τις πέντε προκλήσεις που αναφέρονται στην Εθνική Στρατηγική Αμυνας των ΗΠΑ: Την Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν και τους βίαιους εξτρεμιστικούς οργανισμούς». Προσθέστε σε αυτό το «πεδίο» και τις δεκάδες ΝΑΤΟικές βάσεις που διασπείρονται σε όλη τη χώρα, και έχετε το απόλυτο «βαρομετρικό χαμηλό» που έλκει όλους τους κινδύνους. Αυτές είναι οι ευθύνες που αναλαμβάνουν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών και πρέπει να τους χρεωθούν καταλλήλως από τα εργατικά - λαϊκά στρώματα.

Δίχως όρια
 
Θράσος δίχως όρια απ' τον ΣΥΡΙΖΑ, που αφού ως κυβέρνηση απελευθέρωσε τους πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία, ποινικοποιώντας και τους αγώνες για την αποτροπή τους, έρχονται τώρα οι βουλευτές του να κάνουν εμπόριο ελπίδας και να εκμεταλλευτούν την αγωνία χιλιάδων λαϊκών οικογενειών που έρχονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο απώλειας του σπιτιού τους. Φτάνει λοιπόν να καταθέτει τροπολογία την οποία βαφτίζει «προστασία της πρώτης κατοικίας» (!). Στην πραγματικότητα, βέβαια, δεν αφορά την «προστασία» των λαϊκών οικογενειών, αλλά τη «διεύρυνση του πλαισίου του νόμου», δηλαδή το πλαίσιο που οι ίδιοι έχουν νομοθετήσει με βασικό στόχο την ενίσχυση και προστασία των τραπεζών και των επιχειρηματικών ομίλων. Οσα τερτίπια κι αν επιστρατεύσουν, δεν μπορούν να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους, το αντιλαϊκό κυβερνητικό τους έργο. Είναι λοιπόν υπόλογοι απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά για τις συνέπειες στη ζωή τους. Τα πράγματα είναι απλά: Αν ήθελαν πράγματι να προστατέψουν τη λαϊκή κατοικία, θα μπορούσαν να στηρίξουν την πρόταση νόμου που έχει επανειλημμένα καταθέσει το ΚΚΕ και έχουν (επανειλημμένα επίσης) απορρίψει και αυτοί μαζί με όλα τα άλλα αστικά κόμματα.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου