Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

Προκαταρκτική εξέταση σε βάρος διαδηλωτή, μετά από χαφιέδικου τύπου μεθοδεύσεις



Στις 5 Οκτώβρη 2019 χιλιάδες λαού και νεολαίας πραγματοποίησαν μια μεγαλειώδη και πολυπληθή αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση ενάντια στην ανανέωση της Συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ για τις στρατιωτικές βάσεις («Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας») και την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στη χώρα μας για την υπογραφή της. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν δεκάδες Συνδικάτα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Φοιτητικοί Σύλλογοι, Επιτροπές Αγώνα και φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Με μια κίνηση συμβολικού χαρακτήρα στο άγαλμα του μακελάρη Χάρι Τρούμαν, οι διαδηλωτές εκδήλωσαν τη διαμαρτυρία τους και διατράνωσαν την καταδίκη των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων και σχεδιασμών, που κλιμακώνονται όλη αυτή την περίοδο και στην περιοχή μας. Για άλλη μια φορά, εκφράστηκαν ο αποτροπιασμός και η δίκαιη λαϊκή οργή μπροστά στο άγαλμα του 33ου Προέδρου των ΗΠΑ, που έχει καταδικαστεί διαχρονικά στη συνείδηση του λαού μας και βαρύνεται με τη ρίψη των δύο ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι και τη χρήση των απάνθρωπων βομβών ναπάλμ στον Γράμμο την περίοδο 1946-1949. Ως απάντηση και προκειμένου να δοθούν τα αναγκαία διαπιστευτήρια της ελληνικής αστικής τάξης για τη «στενή φιλία» στη συμμαχία με τις ΗΠΑ, η διαδήλωση δέχθηκε βίαιη και απρόκλητη επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής, με επιθέσεις και αλόγιστη χρήση επικίνδυνων χημικών ουσιών.


Η συνέχεια των γεγονότων είναι λίγο ως πολύ γνωστή. Τα αστικά ΜΜΕ «έθαψαν» τη μεγαλειώδη κινητοποίηση, διαστρέβλωσαν την πραγματικότητα παρουσιάζοντας τα θύματα ως θύτες, ενάντια δήθεν στις πάνοπλες διμοιρίες των ΜΑΤ.

Για να έρθει στη συνέχεια η χαφιέδικου τύπου προπαγάνδα του βουλευτή της ΝΔ, Κ. Μπογδάνου, με την επικούρηση του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού «ΣΚΑΪ», που πρόβαλαν τα προσωπικά στοιχεία διαδηλωτή, παραβιάζοντας και αυτή την αστική νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων.

Κι ενώ η Αστυνομία δεν προέβη, ούτε επιχείρησε να προβεί κατά τη διάρκεια των επεισοδίων σε οποιαδήποτε σύλληψη ή προσαγωγή, γιατί δεν υπήρχε λόγος, σήμερα, μετά από μήνες, ο αρμόδιος εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών διέταξε την προκαταρκτική εξέταση σε βάρος φοιτητή διαδηλωτή, αποδίδοντας σ' αυτόν κατηγορίες για μια σειρά σοβαρά αδικήματα, όπως διατάραξη κοινής ειρήνης, επικίνδυνη σωματική βλάβη, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, παραβίαση του νόμου περί όπλων κ.ά. Η έναρξη της έρευνας στηρίζεται σε ανώνυμο τηλεφώνημα στην Αστυνομία από άγνωστο άνδρα, σε τηλεφωνική σύνδεση χωρίς αναγνώριση κλήσης, την επομένη της διαδήλωσης, με το οποίο δηλώθηκαν τα πλήρη στοιχεία, το ονοματεπώνυμο, η κατοικία και η ιδιότητα του συγκεκριμένου διαδηλωτή!

Μετά από όλα τα παραπάνω, μάλλον είναι τυχαίο ότι ο ίδιος βουλευτής στα τέλη του περασμένου μήνα έφερε Ερώτηση στη Βουλή και στον υπουργό Δικαιοσύνης για το συγκεκριμένο θέμα και μάλλον ο όποιος συνειρμός μας είναι υπερβολικός... Και μάλλον είναι σύμπτωση η χρονική συγκυρία της όλης εξέλιξης, όταν μόλις πρόσφατα ψηφίστηκε ο κατάπτυστος νόμος για την απαγόρευση των διαδηλώσεων...

Ομως, όπως σημείωνε τότε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ: «Αφού η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και τα Μέσα Ενημέρωσης του συστήματος δεν μπόρεσαν να αποσιωπήσουν τη μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και που, παρά την προσπάθεια καταστολής, αυτή κατέληξε στην αμερικάνικη πρεσβεία, τώρα επιδίδονται στη συκοφάντηση και το χαφιεδισμό. Παλιά τους τέχνη κόσκινο. Λογαριάζουν, όμως, χωρίς τον ξενοδόχο, τους εργαζόμενους, που απαιτούν η χώρα μας να μη μετατραπεί σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή εμπλέκοντας το λαό μας σε μεγάλους κινδύνους». Και θα συνεχίσουν το ίδιο μαχητικά και αποφασιστικά τους αγώνες τους, ενάντια στις απαγορεύσεις και την καταστολή.

Κ. Γ.

Το άρθρο είναι αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου