Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Δεν είναι ουρανοκατέβατο



Λες κι έπεσε από τον ουρανό... Ετσι αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ το κατάπτυστο νομοσχέδιο της ΝΔ για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και αναλόγως προσαρμόζει τη ρητορική του, για τις ανάγκες της κάλπικης αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση της ΝΔ. Είναι χαρακτηριστικά όσα έγραφε η «Αυγή» την περασμένη Κυριακή για το νομοσχέδιο, παριστάνοντας ότι δεν ξέρει τίποτα για το «έγκλημα» που συντελείται εδώ και χρόνια στην ΕΕ, σε όλα τα κράτη - μέλη της, αλλά και στην Ελλάδα, προφανώς και με τη σφραγίδα της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

* * *
 
Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι η ΝΔ φέρνει αυτό το νομοθέτημα για «να αλλάξει την ατζέντα» και για να «αποπροσανατολίσει», «την ώρα που η κρίση απειλεί την κοινωνία». Μα ακριβώς επειδή στην ατζέντα της κυβέρνησης, όπως και όλων των αστικών κομμάτων, είναι το φόρτωμα της νέας οικονομικής κρίσης στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, με αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα όπως αυτά που ήδη «τρέχουν», μπαίνει στην ατζέντα και η ένταση της καταστολής σε βάρος της λαϊκής δράσης, το κυνήγι των διαδηλώσεων.

 Μήπως είναι ουρανοκατέβατη αυτή η εξέλιξη; Την ίδια ατζέντα δεν υπηρετούσε και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, όταν με νόμο κήρυττε παράνομες τις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς; Αλλη ήταν η ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ όταν περιόριζε με νόμο το απεργιακό δικαίωμα, βάζοντας περισσότερα εμπόδια στα πρωτοβάθμια σωματεία να οργανώνουν μια απεργία; Μία είναι η «ατζέντα», και τη βάζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι κυβερνήσεις τους, που στις μισές της σελίδες περιέχει μέτρα για την ένταση της εκμετάλλευσης των εργατών και το τσάκισμα των αυτοαπασχολούμενων και στις άλλες μισές τα εργαλεία έντασης του αυταρχισμού και της καταστολής, της κρατικής και εργοδοτικής βίας. Από αυτήν την ατζέντα «ψώνιζε» και ο ΣΥΡΙΖΑ όταν απαγόρευε συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας «για λόγους δημοσίου συμφέροντος», εννοώντας τις επισκέψεις και τα διαβούλια με αξιωματούχους της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Οταν χτυπούσε στο ψαχνό διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Συρία και την επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα. Οταν κατέβαζε μετά από χρόνια τις «Αύρες» στο κέντρο, καλλιεργώντας κλίμα τρομοκρατίας ώστε να περιορίσει τις διαδηλώσεις.

* * *
 
Εκεί όμως που ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνάει τον εαυτό του, είναι όταν αναφέρεται στο άρθρο 19, για την αντιμετώπιση της «ριζοσπαστικοποίησης». Κι εδώ παριστάνει ότι «ανακαλύπτει την Αμερική», το κυνήγι μαγισσών που είναι σε εξέλιξη σε όλη την ΕΕ. Δεν θυμάται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι μόλις τον περασμένο Δεκέμβρη δεν καταψήφισε (ψήφισε «λευκό») στο Ευρωκοινοβούλιο την έκθεση όπου για πρώτη φορά αναφερόταν επίσημα ως απειλή για την ΕΕ «οι λαϊκές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας»;

Γίνεται να ξεχάσουμε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «ο πιο καλός ο μαθητής» στην εφαρμογή της ευρωενωσιακής πολιτικής για την «καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης»; Μόλις το 2016, επί των ημερών της, εκδόθηκε «οδηγός τσέπης» από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., με τίτλο «Δράσεις κατά της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού - Οδηγός για επαγγελματίες πρώτης γραμμής», εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις και τα σχετικά προγράμματα της ΕΕ, που τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να τα κάνει νόμο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, δεν είχε μείνει σ' αυτό, αλλά έφτασε να εμπλέκει ακόμα και αθλητικά σωματεία σε τέτοια προγράμματα, έναντι αδράς αμοιβής σε όσα συνεργάζονταν με την Ασφάλεια και την Αντιτρομοκρατική για να μη ...ριζοσπαστικοποιούνται οι νέοι! Προφανώς, έτσι εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά που έγραφε προχτές στην «Αυγή», ότι το δικό του «πρότυπο» για τη ρύθμιση αυτών των θεμάτων «διέπεται από λογικές συνεννόησης και συνδιαλλαγής, καθοδήγησης μέσω κινήτρων και αντικινήτρων και ήπιων τεχνικών συμμόρφωσης». Δηλαδή, όχι τίποτα «νεοφιλελεύθερες συνταγές» με διευθύνσεις και υπηρεσίες στα υπουργεία, αλλά με «έπαθλα» προκειμένου να κατοχυρώνεται ο χαφιεδισμός και κυρίως η νεολαία να «συμμορφώνεται» με «ήπια μέσα»...

* * *
 
Και μόνο τα παραπάνω δείχνουν πόσο σοβαρά πρέπει να παίρνει ο λαός κάτι ...λεβέντικες «δεσμεύσεις» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ότι όταν θα «ανακτήσει την πλειοψηφία, το επαίσχυντο αυτό νομοσχέδιο θα παραδοθεί αμέσως στην πυρά της Ιστορίας», όπως έγραφε η «Αυγή». Ο λαός με την πάλη του στους δρόμους θα σπάσει τον «γύψο» που επιχειρείται να μπει στη δράση του από κυβερνήσεις και κόμματα του κεφαλαίου.


Δ. Π.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου