Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

Κινητοποίηση στις 12 Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ - Απάντηση στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης (ΦΩΤΟ)



Η πραγματοποίηση δυναμικής κινητοποίησης - απάντηση στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα του οικονομικού φόρουμ της ΔΕΘ, αποφασίσθηκε στην σύσκεψη των Σωματείων που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Η κινητοποίηση θα γίνει το Σάββατο 12 Σεπτέμβρη στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία της ΧΑΝΘ, με όλα τα απαραίτητα μέτρα περιφρούρησης της συγκέντρωσης αλλά και όλα εκείνα τα μέτρα για την προστασία της υγείας όσων συμμετέχουν (αποστάσεις, μάσκες, κτλ).

Στη σύσκεψη ήταν ιδιαίτερα μαζική η εκπροσώπηση σωματείων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με περισσότερους από 20 εκπροσώπους, επιχειρησιακών και κλαδικών σωματείων και επιτροπών αγώνα, ενώ μεταφέρθηκε πλούσια πείρα από την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς. Π.χ. από το χώρο του τουρισμού, του επισιτισμού, του εμπορίου, των κατασκευών, του μετάλλου και άλλων κλάδων της βιομηχανίας, αλλά και από τις ταχυμεταφορές (speedex), την πρωτοβουλία αναπληρωτών, τους εκπαιδευτικούς που έχουν αποκλειστεί από τις προσλήψεις λόγω παραβόλου, κλπ.


Αναδείχθηκε η απόφαση των εργαζομένων να μπουν μπροστά στην οργάνωση της πάλης με λάβαρο τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες. Όπως τονίστηκε, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η κατεδάφιση των δικαιωμάτων τους στο όνομα της κερδοφορίας των λίγων, αλλά και οι εξελίξεις στον χώρο της υγείας, της παιδείας με το άνοιγμα των σχολείων να γίνεται χωρίς να διασφαλίζεται η ασφαλής λειτουργία τους, οι πυκνές εξελίξεις στα διεθνή, να ακουστεί δυνατά η φωνή της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων.

Εισηγητικά ο Θανάσης Κουτσουράς, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, σημείωσε την ανάγκη το κάλεσμα των Σωματείων για την κινητοποίηση να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους εργασίας, να συζητηθεί με τους εργαζόμενους, να μπει κι άλλος κόσμος σε κίνηση γύρω από τη δράση των Σωματείων. «Δεν πρέπει να αφήνουμε χρόνο ανεκμετάλλευτο, από αύριο κιόλας πρέπει να ξεκινήσει κάθε σωματείο την υλοποίηση σχεδίου με στόχο την μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων στις 12/9 στη ΔΕΘ. Αξιοποιούμε όλες μας τις δυνάμεις με κάθε τρόπο περιοδείες σε χώρους δουλειάς συσκέψεις, γενικές συνελεύσεις» σημείωσε.

Μιλώντας για τις επιπτώσεις από την αρχή της πανδημίας ανέφερε ότι «σε πάρα πολλούς χώρους δουλειάς οι συνθήκες εργασίας είναι επικίνδυνες, ήδη μετράμε εκατοντάδες συναδέλφους ασθενείς από τον κορονοϊό σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην πόλη μας και στη περιφέρεια. Πολλά είναι τα παραδείγματα (Α' ΔΟΥ Θεσσαλονίκης, στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, στο δήμο Καλαμαριάς, σε εργοστάσιο τροφίμων στην Ορμύλια, στα Σούπερ Μάρκετ Σκλαβενίτης, στα Αttica και η λίστα δεν κλείνει). Μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους εφαρμόζονται αφού γίνει το κακό και αυτά με το σταγονόμετρο. Σε πολλές περιπτώσεις η εργοδοσία δεν διστάζει να απειλήσει τους εργαζόμενους προκειμένου να αποκρύψουν κάποιο κρούσμα. Στην κυριολεξία οι εργοδότες έχουν ξεσαλώσει καθώς σε πολλές περιπτώσεις με πρόσχημα την πανδημία εφαρμόζουν μονομερώς μέτρα που είναι σε βάρος των εργαζόμενων, στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών της πληροφορικής κτλ.

Ταυτόχρονα κυβέρνηση και ΕΕ χωρίς καθυστερήσεις οργανώνουν τα επόμενα βήματα στο εμπόριο ελπίδας και στη καλλιέργεια απατηλών προσδοκιών για μια φιλολαϊκή διέξοδο από τη νέα βαθιά κρίση στην ΕΕ, προχωρούν ολοταχώς μετά τη συμφωνία της πρόσφατης συνόδου κορυφής, σχετικά με το Ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης».

Δράσεις του ΠΑΜΕ


Παρέμβαση εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, έκανε ο Γιώργος Πέρρος. Ανέφερε ότι το ΠΑΜΕ θα στηρίξει το συλλαλητήριο των Σωματείων στη ΔΕΘ και ανακοίνωσε τις πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ, μεταξύ των οποίων η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου που θα γίνει στις 11 Σεπτέμβρη και την ίδια μέρα η ειδική ανοιχτή εκδήλωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Επίσης ανακοίνωσε ότι το ΠΑΜΕ θα στηρίξει τις αγωνιστικές δράσεις των σωματείων από το χώρο της υγείας.

Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δείξουν καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και σε όλα τα κόμματα που είναι στην γραμμή ΕΕ - επιχειρηματικών ομίλων. Να συνεχίσουν να οργανώνουν την πάλη και να προβάλουν τις διεκδικήσεις τους με όλους τους τρόπους. Όπως είπε, «πρέπει να χτυπήσουμε καμπανάκι, να σπάσουμε το φόβο, την τρομοκρατία, την προσπάθεια να εμποδιστεί η δράση μας». Παράλληλα τόνισε ότι είναι «υποχρέωσή μας να οργανώσουμε τον αγώνα μας με το σημαντικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας, την αλληλεγγύη, γιατί τα χρέη στις τράπεζες, οι λογαριασμοί για ΔΕΗ, νερό τηλέφωνο, τρέχουν. Δεν πρέπει να δεχθούμε να υπάρχει ούτε ένα παιδί χωρίς φαΐ στο σχολείο». Τόνισε ότι πρέπει να σταλεί ξεκάθαρο το μήνυμα «να ξεχάσει η κυβέρνηση, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι δυνάμεις καταστολής ότι δεν θα γίνονται διαδηλώσεις».

Και κάλεσε να δώσουμε όλες τις δυνάμεις στη μάχη να εκφραστεί αγωνιστικά η συσσωρευμένη αγανάκτηση και δυσαρέσκεια. Να δυναμώσει ο αγώνας, με σύνθημα «να μην πληρώσει ξανά ο λαός» και με ένταση των προσπαθειών για να πειστεί η εργατική τάξη ότι η αιτία της κρίσης είναι ο καπιταλισμός.








902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου