Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

Στον «Προκρούστη» των ευρωατλαντικών σχεδίων τα κυριαρχικά δικαιώματα


  Πηγή: Associated Press

Συνεχίζει η τουρκική κυβέρνηση να εκτοξεύει απειλές και να δημιουργεί τετελεσμένα, ενώ παράλληλα συνεχίζονται τα παζάρια και η προετοιμασία του εδάφους (και της λεγόμενης «κοινής γνώμης») για να προχωρήσουν οι ευρωατλαντικές «διευθετήσεις» στην περιοχή, οι οποίες οδηγούν σε συνεκμετάλλευση.

Αναφερόμενος στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν δήλωσε πως «η Τουρκία δεν θα υποκύψει στις απειλές και στη γλώσσα των εκφοβισμών και των εκβιασμών», αλλά «θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της, που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο και τις διμερείς συμφωνίες». 

Αργότερα, ακολούθησε ακόμη πιο εμπρηστική ρητορική. «Αυτό που υψώνουν σήμερα το ανάστημα τους απέναντι μας στη Μεσόγειο είναι έτοιμοι να κάνουν τις ίδιες θυσίες τις οποίες κάνουμε εμείς; Αποδέχεται ο ελληνικός λαός αυτά που θα του συμβούν λόγω των φιλόδοξων και ανίκανων ηγετών του;», είπε ο Ερντογάν. 


Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση θέτει τις προϋποθέσεις που κατά την ίδια απαιτούνται για να προχωρήσει ο ελληνοτουρκικός «διάλογος», υπό την εποπτεία των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που «σπρώχνουν» για οδυνηρούς συμβιβασμούς σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των λαών της περιοχής.
«Ο διάλογος πρέπει να γίνεται δίχως απειλές και εκβιασμούς, δίχως προκλήσεις, δίχως την απειλή πολέμου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας («Real News»), ερωτηθείς σχετικά. 

«Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι προωθεί το διάλογο με όλους, ανεξαιρέτως, τους γείτονές της. Μέσω ειλικρινούς διαλόγου φτάσαμε στις συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία και μέσω διαλόγου φθάσαμε στην υπογραφή της Αμυντικής Συμφωνίας με τις ΗΠΑ. Μέσω διαλόγου που θα ξεκινήσει σύντομα θα φθάσουμε σε συμφωνία με την Αλβανία», πρόσθεσε, διαφημίζοντας όλες εκείνες τις κινήσεις που έκανε η ελληνική κυβέρνηση, οι οποίες είναι απολύτως ενταγμένες στα επικίνδυνα ευρωατλαντικά σχέδια και θα μπορούσαν να αποτελέσουν «μπούσουλα» για το «μεγάλο συμβιβασμό» με την Τουρκία.

Διερευνητικές επαφές, Χάγη και στο ...βάθος συνεκμετάλλευση


Πληροφορίες και δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν ότι η θέση που έχει εκφράσει η ελληνική κυβέρνηση στους «εταίρους» της είναι ότι πρέπει η Τουρκία να απομακρύνει το «Oruc Reis» από την περιοχή, να ακολουθήσει μια μικρή περίοδος «ηρεμίας» και μετά να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές επαφές.

Στις δύο τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ, ανέπτυξε τους όρους κάτω από τους οποίους η κυβέρνηση της ΝΔ είναι διατεθειμένη να προσέλθει σε διάλογο με την Τουρκία.

«Είμαστε διατεθειμένοι να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που σταμάτησαν το 2016, για το ένα και μοναδικό ζήτημα που είναι ο καθορισμός θαλάσσιων ζωνών. Και αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, να καταλήξουμε σε ένα συνυποσχετικό και να πάμε στη Χάγη. Για να ξαναρχίσουμε τις συζητήσεις όμως πρέπει η Τουρκία, που κλιμακώνει διαρκώς τις προκλήσεις, να σταματήσει αμέσως, ώστε να πάμε σε αποκλιμάκωση», ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης στον Ντ. Τραμπ, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής».

Δημιουργούν «τετελεσμένα»


Φυσικά, η Τουρκική αστική τάξη φροντίζει να υπενθυμίζει εμφατικά το σύνολο των αξιώσεών της στην περιοχή («γκρίζες ζώνες», αποστρατιωτικοποίηση νησιών, χωρικά ύδατα, «Τουρκική» μειονότητα, κ.ά.), ζητήματα τα οποία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα τεθούν και στο «τραπέζι».

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι οι διερευνητικές επαφές που είχαν ξεκινήσει το 2002, ασχολήθηκαν με ιδιαίτερα «ευαίσθητα»... ζητήματα, όπως η επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. 

Οι πρόσφατες συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο κάθε άλλο παρά δρουν αποτρεπτικά στους σχεδιασμούς της τουρκικής κυβέρνησης. Αντιθέτως, στρώνουν το έδαφος για το «μεγάλο συμβιβασμό» των δύο αστικών τάξεων, προβλέποντας μειωμένη επήρεια των νησιών. Πρόκειται για ένα ζήτημα που αποτελεί βασικό επιχείρημα της Άγκυρας για τις αξιώσεις της στην περιοχή ανατολικώς του 28ου Μεσημβρινού (Καστελόριζο). Καθόλου τυχαία, η συμφωνία με την Αίγυπτο για τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ άφησε εκτός αυτήν ακριβώς την περιοχή. 

Την ίδια ώρα, η Τουρκία με το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis», το οποίο -όπως δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου- θα παραμείνει στην περιοχή για 90 ημέρες, επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου