Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

Για τις μάσκες που έπεσαν




Είναι σαφές ότι έχουμε μπει στο λεγόμενο 2ο κύμα της πανδημίας. Ο χρόνος που κερδήθηκε από το λαό, αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση. Οχι για να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα Υγείας αλλά για να μαλώνει την αφιλότιμη νεολαία που κάνει πάρτι, να τρομοκρατεί τους ηλικιωμένους, να συνεχίζει τη μετατροπή των δημόσιων μονάδων Υγείας σε επιχειρήσεις που θα πουλάνε τις υπηρεσίες τους μέσω της νέας Ανώνυμης Εταιρείας «Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία ΑΕ» (ΟΔΙΠΥ ΑΕ), να βγάζει από τα συρτάρια τις ελεεινές ΣΔΙΤ.
 
1. Εδώ και 6 μήνες η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), μαζί με το λαϊκό κίνημα, απαιτεί: Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία.
 
Η κυβέρνηση απαντούσε διά στόματος Κοντοζαμάνη πως προσλήφθηκαν 370 επικουρικοί γιατροί «που και αυτοί δεν χρειάστηκαν»!

Το τελευταίο 15ήμερο νοσηλεύτρια χειρουργείου νοσοκομείου αναφοράς βγήκε θετική γυρνώντας από την άδεια της ενώ είχε ήδη πιάσει δουλειά. Τις «στενές επαφές της» στη βάρδια ΔΕΝ τους διώχνουν από τη δουλειά λόγω έλλειψης προσωπικού. Τους λένε ότι «αρκεί η μάσκα και μόνο αν έχετε συμπτώματα θα απομονωθείτε».

Σε μαιευτήριο νοσοκομείου αναφοράς στείλανε θετική επίτοκο από άλλο νοσοκομείο. Δύο μαίες φωνάχτηκαν από το σπίτι ώστε να προχωρήσει ο τοκετός.
Είναι πρόσφατη η «εντολή» από μία ΥΠΕ της χώρας σε γιατρό Κέντρου Υγείας που θέλει να την υποχρεώσει, μαζί με το καθημερινό πρωινό ωράριο και τις εφημερίες της στο Κέντρο Υγείας, να κάνει και... 2 - 3 εφημερίες το μήνα σε νοσοκομείο που απέχει... 95 χιλιόμετρα. Σε άλλο νοσοκομείο νησιού ο διοικητής προσπαθεί να εκβιάσει την μοναδική αναισθησιολόγο να εφημερεύει καθημερινά όλο το μήνα.

2. Εδώ και 6 μήνες η ΟΕΝΓΕ διεκδικεί μαζικά και τακτικά τεστ στους υγειονομικούς.
 
Σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας δόθηκε γραπτά η ακατανόητη οδηγία να υποβάλλονται σε τεστ όχι όλοι οι υγειονομικοί αλλά αυτοί που «έχουν συμπτώματα (...) έχουν ταξιδέψει από τη Λάρισα και βορειότερα ή στον Πόρο (...) έχουν συμμετάσχει σε γάμους, βαφτίσια, πανηγύρια, λιτανείες, συναυλίες»!

3. Εδώ και 6 μήνες η ΟΕΝΓΕ απαιτεί σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και διαγνωστικά εργαστήρια, επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.
Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν διαφήμιση δωρεών και ευχαριστίες προς τους «φιλεύσπλαχνους» δωρητές.

Το τελευταίο 15ήμερο τα δείγματα των ασθενών που στέλνονται από επαρχιακά νοσοκομεία προς νοσοκομεία που έχουν αντιδραστήρια γυρνάνε πίσω. Ασθενείς νοσηλεύονται χωρίς να ξέρουν τι μέλλει γενέσθαι. Νοσηλεύτρια που δούλευε κανονικά σε νοσοκομείο της Αθήνας έμαθε ότι είναι θετική μετά από 2 μέρες εργασίας αφού τα τεστ αργούν να βγουν.

4. Εδώ και χρόνια η ΟΕΝΓΕ απαιτεί μονιμοποίηση των συμβασιούχων, των επικουρικών, όλων των συναδέλφων που υπηρετούν με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
 
Δημοσιοποιημένα στοιχεία από το υπουργείο Υγείας που αφορούν τους υπαλλήλους του γράφουν:

Μόνιμοι το Μάη του 2019: 79.254. Μόνιμοι το Μάη του 2020: 77.356. Δηλαδή 1.898 λιγότεροι από πέρυσι.

Αν προσθέσουμε και τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις, το προσωπικό των νοσοκομείων είναι λιγότερο κατά 4.000.

5. Εδώ και χρόνια η ΟΕΝΓΕ απαιτεί αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία.
 
Τα στοιχεία του Δελτίου Εκτέλεσης Κρατικού Προϋπολογισμού που αφορούν τα νοσοκομεία γράφουν ως προς την κρατική χρηματοδότηση:

Α' εξάμηνο του 2019: 518 εκατομμύρια ευρώ, Α' εξάμηνο 2020 (της πανδημίας): 387 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, σε ένα χρόνο, το χρόνο της πανδημίας, 131 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα!

Ο πρωθυπουργός στις 5 Αυγούστου τουίταρε:

«Η υγεία και η οικονομία δεν είναι δύο έννοιες που η μία αντιπαλεύει την άλλη. Για να έχουμε οικονομική ανάπτυξη πρέπει να έχουμε υγεία. Για να έχουμε ένα επαρκές σύστημα Υγείας πρέπει να έχουμε μία οικονομία η οποία να δίνει έσοδα και ένα κράτος που επιτελεί το ρόλο του».

Η TUI Group (γερμανικά: Touristik Union International) είναι αγγλογερμανική εταιρεία ταξιδίων και τουρισμού που εδρεύει στο Ανόβερο της Γερμανίας. Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία αναψυχής, ταξιδιών και τουρισμού στον κόσμο. Διαθέτει ταξιδιωτικά γραφεία, ξενοδοχεία, αεροπορικές εταιρείες, κρουαζιερόπλοια, καταστήματα λιανικής πώλησης, έξι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες - τον μεγαλύτερο τουριστικό στόλο στην Ευρώπη - και εννέα ταξιδιωτικά πρακτορεία που εδρεύουν στην Ευρώπη.

O επικεφαλής της TUI, Φριτς Γιούσεν, δήλωνε (από την Πρωτομαγιά ακόμα) ότι «η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που προετοιμάζονται πολύ εντατικά για την επιστροφή των τουριστών».

Είναι σαφές ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα της κυβέρνησης υπηρέτησαν την κάθε TUI, τα μεγαθήρια του Τουρισμού και των Μεταφορών.

Το τουίτ έπρεπε να είναι διαφορετικό για να είναι πιο ακριβές: «Η υγεία του λαού και η καπιταλιστική οικονομία είναι δύο έννοιες που η μία αντιπαλεύει την άλλη».

Η κυβέρνηση αρνήθηκε να προστατεύσει την υγεία του λαού. Η πολιτική τους είναι εγκληματική, το ίδιο και οι ευθύνες τους. Ο αγώνας για την προστασία της υγείας του λαού, για Υγεία - κοινωνικό αγαθό συνεχίζεται.
 

Γιώργος ΣΙΔΕΡΗΣ
 
Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου