Κυριακή 23 Αυγούστου 2020

Στα κάγκελα


Ενα αποκαλυπτικό παράδειγμα για τους όρους με τους οποίους η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει τα σχολεία σε 15 μέρες έρχεται από δήμο της Βόρειας Ελλάδας, για τον οποίο εγκρίθηκαν 67 προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας των σχολικών κτιρίων, λιγότερες απ' όσες είχε αιτηθεί ο δήμος και σίγουρα πολύ λιγότερες απ' όσες είναι πραγματικά αναγκαίες. Μάλιστα, από τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες που θα προσληφθούν μόνο οι 40 θα εργαστούν με σύμβαση πλήρους απασχόλησης, ενώ οι 27 με μερικής. Δουλειά τους είναι να καθαρίζουν καθημερινά τις 664 αίθουσες των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που βρίσκονται στο δήμο, που σημαίνει ότι σε καθέναν και καθεμιά αναλογούν περίπου 10 αίθουσες τη μέρα, χώρια οι τουαλέτες, οι σκάλες, οι άλλοι κοινόχρηστοι χώροι, τα γραφεία δασκάλων και καθηγητών! Καταλαβαίνει κανείς ότι είναι ανθρωπίνως αδύνατο να προλάβει ο εργαζόμενος να βγάλει όλον αυτόν τον όγκο της δουλειάς και μάλιστα κάθε μέρα, πόσο μάλλον με τις σημερινές αυξημένες ανάγκες λόγω πανδημίας. Πώς να μην είναι λοιπόν στα κάγκελα μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί βλέποντας την κυβέρνηση ακόμα και στα στοιχειώδη που την αφορούν να κάνει σκόντο, και από την άλλη να κουνάει το δάχτυλο της ατομικής ευθύνης για την επαναλειτουργία των σχολείων με ασφάλεια;

Κράτα με... 
 
Στα τέλη Ιούλη, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έδωσε μια συνέντευξη και ρωτήθηκε για την έκθεση της «Επιτροπής Πισσαρίδη», την οποία γνωρίζει πολύ καλά, αφού μαζί με τον πρωθυπουργό και τους εκπροσώπους των άλλων «κοινωνικών εταίρων» συμμετείχε στην πρώτη παρουσίαση της έκθεσης από τον επικεφαλής της επιτροπής. Πώς τη σχολίασε ο Γ. Παναγόπουλος; «Η χώρα μας έχει άμεση ανάγκη σχεδιασμού μιας νέας αναπτυξιακής στρατηγικής, αλλά με ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο για τις παραμέτρους του νέου αναπτυξιακού σχεδίου (...) Οι εργαζόμενοι θα ωφεληθούν εφόσον ο σχεδιασμός της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής (...) θέσει στο επίκεντρο την αναδόμηση του παραγωγικού υποδείγματος και του δίκαιου καταμερισμού του αναπτυξιακού αποτελέσματος (...) Η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον θα εξαρτηθεί από τη μετάβασή της σε ένα νέο, κλαδικά πιο ισόρροπο παραγωγικά υπόδειγμα».

... να σε κρατώ
 
Μπορεί για έναν μέσο εργαζόμενο όλα αυτά να ακούγονται «κινέζικα», οι τεχνοκράτες όμως που συνέταξαν την έκθεση και τα κυβερνητικά στελέχη ξέρουν να διαβάζουν καλά τις δηλώσεις των εργατοπατέρων. Κι αυτό που επιβεβαιώνουν είναι ότι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έχει πάρει σοβαρά το ρόλο του ως «συμβούλου» της κυβέρνησης και της εργοδοσίας για την «αναδόμηση» της ελληνικής οικονομίας, όπου η ηγεσία της ΓΣΕΕ αναλαμβάνει τη δέσμευση να οδηγήσει τους εργαζόμενους σαν πρόβατα σε σφαγή. Γι' αυτό στην ...αντίληψη του προέδρου δεν έπεσε τίποτα απ' όσα εγκληματικά περιέχονται στο πόρισμα για τις συντάξεις, την Υγεία, τις εργασιακές σχέσεις. «Κράτα με να σε κρατώ» λέει το ρητό και όπως φαίνεται η ηγεσία της ΓΣΕΕ δεν ξεχνάει ποιοι τη βοήθησαν να κρατήσει τις καρέκλες της, στηρίζοντας με κάθε μέσο τη νοθεία και τις αθλιότητες στο τελευταίο «συνέδριο».

Βαρύ χαρτί
 
Μια διπλωμάτη με «βαρύ» βιογραφικό επέλεξε η Ουάσιγκτον για νέα πρόξενο στη Θεσσαλονίκη. Η Ελίζαμπεθ Λι, που αναλαμβάνει καθήκοντα, έχει υπηρετήσει σε κομβικές θέσεις για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ - όπως άλλωστε και ο Πάιατ - και συγκεκριμένα στο πολιτικό τμήμα του προξενείου των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, στο αντίστοιχο της πρεσβείας στη Βαγδάτη, αλλά και στο πολιτικό τμήμα της αμερικανικής αποστολής στον ΟΗΕ, όπου κάλυπτε τα θέματα του Ιράκ και του Αφγανιστάν. Κάποια στιγμή μετά το 2013, πρόσθεσε στις γλώσσες που μιλά «με ευχέρεια» και τα Ελληνικά. Στο βιογραφικό της αναφέρεται πως διαθέτει «πάνω από 13 χρόνια εμπειρίας σε (...) διαπραγματεύσεις σε ευρύ φάσμα περιοχών και θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων της Μέσης Ανατολής, της Α. Ασίας και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Συνδυάζοντας την έως τώρα καριέρα της με τα επικίνδυνα σχέδια που δρομολογούνται σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, με αμερικανοΝΑΤΟική εποπτεία, φαίνεται πως οι «διαπραγματευτικές» ικανότητες της Λι κρίθηκαν απαραίτητες για την αμερικανική διπλωματική αποστολή στην Ελλάδα. Και μια λεπτομέρεια: Το ...κερασάκι σ' αυτήν την αλλαγή σκυτάλης το έβαλε ο διορισμένος από τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ Γκουαϊδό, «πρέσβης» της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, που έκανε πρώτος «like» στην ανάρτηση με την οποία αναγγελλόταν η άφιξη της νέας προξένου στη Θεσσαλονίκη. Κάτι περισσότερο θα ξέρει (και) αυτός για τις «ικανότητες» της Αμερικανίδας διπλωμάτη.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου