Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

Οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - επιχειρηματικών ομίλων (VIDEO - ΦΩΤΟ)


 

 

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων σωματείων από τους βιομηχανικούς κλάδους, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η σύσκεψη που κάλεσαν το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας και το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας. Στόχος της σύσκεψης ήταν η οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων, για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού.

Κεντρικός εισηγητής ήταν ο Παναγιώτης Κολογκούνης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου. Τόνισε την ανάγκη να οργανωθεί και να κλιμακωθεί ο αγώνας των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων.

Αξιοποιώντας το πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ να οργανωθεί η πάλη σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς. όχι μόνο για να μην ψηφιστούν νέα αντιλαϊκά μέτρα και νόμοι αλλά για να μπουν στο κέντρο της διεκδίκησης αιτήματα που ικανοποιούν τις ανάγκες του λαού σ' αυτές τις κρίσιμες συνθήκες (δείτε πάνω βίντεο με την εισηγητική ομιλία).

Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε η πολύτιμη πείρα που συγκεντρώθηκε όλο το τελευταίο διάστημα και συνεχίζει να συσσωρεύεται καθημερινά, από το πως εκδηλώνεται η επίθεση της εργοδοσίας αλλά και της κυβέρνησης στα δικαιώματα των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Πως εκφράζεται η επίθεση με πρόσχημα την πανδημία στους χώρους δουλειάς, αναστολή συμβάσεων, διαθεσιμότητες, τηλεργασία, απολύσεις, εντατικοποίηση και ταυτόχρονα έλλειψη μέτρων προστασίας για την υγιεινή και την ασφάλεια της εργασίας. Η κυβέρνηση συνεχίζει να αναγάγει σε πρώτιστη την ατομική ευθύνη αφήνοντας το ΕΣΥ να καταρρέει, ενώ έχουμε μπει στη δεύτερη βάση έξαρσης της πανδημίας και ταυτόχρονα προχώρησε το άνοιγμα των σχολείων χωρίς κανένα μέτρο για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών.

Επίσης έγινε ειδική αναφορά στις εξελίξεις στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και τους κινδύνους που εγκυμονεί για το λαό μας η ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Αναδείχθηκε η ανάγκη το συλλαλητήριο στις 13 Οκτώβρη να είναι μια μαζική και ενωτική απάντηση απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση και να προετοιμάζει μια νέα πανεργατική κλιμάκωση. Και τονίστηκε ότι στην πορεία προς το συλλαλητήριο πρέπει να ανοίξει μια ουσιαστική συζήτηση σε όλα τα συνδικάτα, να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις, σ' αυτή την κατεύθυνση (δείτε εδώ βίντεο με το κλείσιμο της σύσκεψης από τον Π. Κολογκούνη). 

Στη σύσκεψη μίλησαν: 

Χάρης Κυριαζίδης, πρόεδρος Συνδικάτου Βιομηχανικού Επισιτισμού (δείτε εδώ βίντεο)

Γιώργος Καραγιάννης, πρόεδρος Σωματείου Τύπου - Χάρτου (δείτε εδώ βίντεο)

Γιώργος Ραπτάκης, γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου (δείτε εδώ βίντεο)

Αντώνης Λαζαρής, αντιπρόεδρος του κλαδικού  Φαρμάκου - Καλλυντικών (δείτε εδώ βίντεο)

Αποφασίστηκε:

  • Συμμετοχή των Σωματείων στην κινητοποίηση ενάντια στην επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα 28/9 στις 7 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου.
  • Συμμετοχή στην κινητοποίηση καταδίκης της εγκληματικής ΧΑ με αφορμή την απόφαση του δικαστηρίου στις 7 Οκτώβρη στις 7 μ.μ., στο μνημείο του Λαμπράκη (Ερμού με Βενιζέλου).

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την έκδοση ψηφισμάτων για την επίσκεψη Πομπέο, καταδίκης της ΧΑ και αλληλεγγύης και στήριξης του αγώνα των απολυμένων εργολαβικών εργαζόμενων στην λέσχη του ΑΠΘ. 

 

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου