Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Τυχαία;


Μετά τα Ναυπηγεία της Σύρου και της Ελευσίνας, η αμερικανική ΟΝΕΧ ετοιμάζεται τώρα να «χτυπήσει» και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΟΝΕΧ θα συμμετέχει στον σχετικό διαγωνισμό, με την κυβέρνηση να πανηγυρίζει ότι «βάζει ξανά μπροστά» την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία. Τη χαρά της όμως αυτή δεν έχουν κανέναν λόγο να τη συμμερίζονται οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων και ο λαός. Ο Σκαραμαγκάς, το μεγαλύτερο ναυπηγείο της Ανατ. Μεσογείου, μαζί με τα άλλα δύο της Ελευσίνας και της Σύρου, σχεδιάζεται να αποτελέσουν ναυπηγικό κέντρο των Αμερικανών στην περιοχή, με συμμετοχή σε εξοπλιστικά προγράμματα, προγράμματα συντήρησης σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού, όσο και σε υπηρεσίες συντήρησης μεγάλων εμπορικών πλοίων, αλλά και πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Αν επομένως η βάση της Σούδας και οι άλλες βάσεις αποτελούν το πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ στην περιοχή, τα ναυπηγεία θα αποτελέσουν την υποστηρικτική τους βάση, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τον στόλο των ΗΠΑ και άλλων ΝΑΤΟικών δυνάμεων, αλλά και για την οικονομική τους διείσδυση στην ευρύτερη περιοχή, όπου οι ενεργειακοί σχεδιασμοί βρίσκονται στην προμετωπίδα. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο τα Ναυπηγεία, μαζί με άλλες υποδομές στρατηγικής σημασίας στη χώρα μας (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί μεταφόρτωσης, κόμβοι συνδυασμένων μεταφορών), έχουν γίνει αντικείμενο σκληρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στις ΗΠΑ, στην Κίνα, κράτη της ΕΕ και τη Ρωσία, στην προσπάθεια του καθένα από αυτούς να ενισχύσει το αποτύπωμά του στην περιοχή, σε βάρος των ανταγωνιστών του. Τυχαία άραγε έκανε ο Πομπέο την περατζάδα από την Αθήνα;

Να βρει τοίχο

Σχεδόν τρεις στους τέσσερις εργαζόμενους αισθάνονται απειλή ακόμα και για τα πιο στοιχειώδη εργασιακά τους δικαιώματα. Το 32% δήλωσαν ότι έχει μεταβληθεί η εργασιακή τους σχέση στη διάρκεια της πανδημίας, το 20% ότι συνεχίζουν να εργάζονται με τηλεργασία και το 12% με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση. Αυτά είναι τα αποτελέσματα μίας ακόμα έρευνας για την κατάσταση στην αγορά εργασίας, την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει να πανηγυρίζει ότι με την πολιτική της «απέτρεψε τα χειρότερα» για τους εργαζόμενους στην πανδημία και την κρίση. Τα στοιχεία αυτά, όμως, το εντελώς αντίθετο αποδεικνύουν. Οτι οι εργαζόμενοι είτε βιώνουν ήδη τις νέες μεγάλες ανατροπές στα Εργασιακά, είτε διαισθάνονται ότι δεν είναι μακριά η ώρα που θα τους μαζέψει το «τσουνάμι» των νόμων που ψήφισε η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες, στο όνομα της πανδημίας. Οπως και να 'χει, η κυβέρνηση μετέτρεψε την πανδημία και τη νέα οικονομική κρίση σε ευκαιρία για το κεφάλαιο, επεκτείνοντας την «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο την εργοδοσία να επιβάλει δουλειά όπως, όπου και όποτε βολεύει την κερδοφορία της. Η επίθεση κλιμακώνεται τώρα με το νόμο για το χρόνο εργασίας και τα νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση, που πρέπει να βρουν απέναντί τους τοίχο από τους εργαζόμενους. Να αποτελέσει ο αγώνας τους εφαλτήριο για μαχητική αντεπίθεση, με σταθμό και τα συλλαλητήρια στις 13 Οκτώβρη.


Ρεκόρ

Για «ρεκόρ δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα» στο 3ο τρίμηνο του έτους πανηγυρίζει ο ΟΑΕΔ, μέσω των γνωστών προγραμμάτων που ανακυκλώνουν την ανεργία. Με τέτοιες ανακοινώσεις, όμως, αυτό που στην πραγματικότητα πετυχαίνει είναι να σπάει το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ της φτηνής προπαγάνδας. Την ώρα λοιπόν που στις καταστάσεις του ΟΑΕΔ βρίσκονται τους τελευταίους μήνες σταθερά πάνω από 1 εκατ. εγγεγραμμένοι άνεργοι, η διοίκηση του Οργανισμού και η κυβέρνηση πανηγυρίζουν επειδή στη διάρκεια ενός τριμήνου δημιουργήθηκαν 8.200 θέσεις εργασίας μέσω των προγραμμάτων του! Ομως ακόμα κι αυτές οι ελάχιστες θέσεις εργασίας - σταγόνα στον ωκεανό της ανεργίας - δημιουργήθηκαν με επιχορήγηση στις επιχειρήσεις, προκειμένου να προσλάβουν ανέργους για κάποιο διάστημα, που κυμαίνεται από 60% έως και 90% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών. Δηλαδή, και τζάμπα εργάτες στο κεφάλαιο, και με ημερομηνία λήξης. Τα προγράμματα αυτά τα χρυσοπληρώνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός, με τις εισφορές και τη σκληρή φορολογία, για να ενισχύονται οι επιχειρήσεις, αντί να δίνονται για ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ανέργων και των οικογενειών τους. Αυτά είναι τα περίφημα προγράμματα «ενεργητικής πολιτικής απασχόλησης», που εφάρμοσαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αξιοποιώντας τα ταυτόχρονα ως «πολιορκητικό κριό» για την εκτόξευση της «ευελιξίας», το διαρκές ξήλωμα εργασιακών δικαιωμάτων, τη συμπίεση των μισθών, την ώρα που οι άνεργοι εξακολουθούν να φυτοζωούν, χωρίς την παραμικρή προστασία.


Στοίχιση παντού

Οι Ενοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό δεν είναι τα μόνα πεδία όπου ενισχύεται σταθερά η συνεργασία με τους Αμερικανούς, με κοινές ασκήσεις και επιχειρήσεις που διευρύνουν πολυεπίπεδα το «αποτύπωμα» των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο. Η αμερικανική πρεσβεία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και η Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων των ΗΠΑ δώρισαν εξοπλισμό επικοινωνιών στην Ελληνική Αστυνομία, «βοηθώντας να διεξάγει επιχειρησιακή δραστηριότητα με περισσότερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, ενισχύοντας την ικανότητά της να συνεργάζεται με τους εταίρους από τις ΗΠΑ». Δηλαδή η ΕΛ.ΑΣ. αποκτά εξοπλισμό πιο «συμβατό» με τα πρότυπα των αντίστοιχων υπηρεσιών των ΗΠΑ, με στόχο να αναβαθμιστεί η συνεργασία τους σε διάφορα πεδία όπως η ανταλλαγή πληροφοριών, η «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», η παρακολούθηση του «ριζοσπαστισμού», ακόμα και η κατασκοπεία σε βάρος ανταγωνιστικών επιχειρηματικών συμφερόντων. Σε τελική ανάλυση, ολόκληρος ο σκληρός πυρήνας του κράτους και των μηχανισμών καταστολής ευθυγραμμίζεται με τα αμερικανοΝΑΤΟικά πρότυπα, στόχους και προτάγματα, ανεβάζοντας ένα σκαλοπάτι πιο πάνω την επικίνδυνη ιμπεριαλιστική εμπλοκή της χώρας.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου