Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Τραγική... ειρωνεία

 

Το β' τρίμηνο του 2020 ο μέσος μηνιαίος μισθός μειώθηκε κατά περίπου 10% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Την ίδια περίοδο, 3 στους 10 εργαζόμενους (31%) είχαν αποδοχές μικρότερες ακόμα και του κατώτατου μισθού (650 ευρώ μεικτά). Το ίδιο τρίμηνο, το ποσοστό των εργαζομένων που είχαν μισθό μέχρι 200 ευρώ εκτινάχτηκε από το 1% το 2019 στο 12% το 2020. Αν κάτι αποκαλύπτουν τα στοιχεία, είναι η κοροϊδία των μέτρων της κυβέρνησης για την προστασία τάχα των εργαζομένων από τις συνέπειες της πανδημίας και της κρίσης. Κυβέρνηση και εργοδοσία φορτώνουν την κρίση στους εργαζόμενους, όπως έκαναν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές. Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι η πανδημία αποτελεί ευκαιρία για το κεφάλαιο να διαμορφώσει μια ακόμα χειρότερη αγορά εργασίας, μονιμοποιώντας και επεκτείνοντας τα «έκτακτα» μέτρα που πάρθηκαν τους προηγούμενους μήνες. Το τσεκούρωμα των εισοδημάτων και οι νέες ανατροπές στα Εργασιακά, που πρόσθεσε η κυβέρνηση με ΠΝΠ και νόμους, δεν θα φύγουν μαζί με την πανδημία. Ηρθαν για να μείνουν.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι όλα αυτά τα στοιχεία προέρχονται από την Εκθεση του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ! Μιλάμε για τη ΓΣΕΕ, που ο πρόεδρός της δήλωνε ότι η επιδημία... «δεν έχει ταξικά χαρακτηριστικά» (!) και ότι «το κόστος θα πρέπει να το αναλάβουμε όλοι»! Γεγονός που οδηγεί αναπόφευκτα στο τρίτο συμπέρασμα: Τα παράσιτα του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού δεν έχουν καμία θέση στο κίνημα των εργαζομένων, αν θέλουν να σπάσουν τον φαύλο κύκλο και να πάρουν ανάσα.


Αόρατα

Τα «χέρια ψηλά» σηκώνουν όσοι ζουν καθημερινά τον Γολγοθά της μετακίνησης με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα, μετά τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι σ' αυτά δεν υπάρχει ζήτημα διασποράς του κορονοϊού εξαιτίας του συγχρωτισμού: «Στις ώρες αιχμής κάναμε στοχευμένα τεστ στους μεγάλους σταθμούς, όπως στο Σύνταγμα ή στο Θησείο (...) Το ποσοστό θετικότητας είναι κάτω από τη μονάδα, όταν στη χώρα είναι πάνω από τρία. Πράγμα που δείχνει ότι δεν είναι εκεί η εστία μετάδοσης (...)». Το επιχείρημα δεν αντέχει στη λογική. Η κυβέρνηση διαφημίζει τα αποτελέσματα ενός τυχαίου ελέγχου σε ένα συγκεκριμένο Μέσο, για να «πουλήσει» ότι όλα τα κάνει καλά και ότι δεν χρειάζονται μέτρα αποσυμφόρησης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αν όμως οι συρμοί, τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και τα τραμ, με τους χιλιάδες παστωμένους επιβάτες, δεν αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού, τότε πώς γίνεται οι πολύ λιγότεροι «θαμώνες» σε μια πλατεία ή σε άλλον ανοιχτό χώρο να βαφτίζονται «συνάθροιση» και να υπόκεινται σε απαγορευτικούς περιορισμούς; Πώς γίνεται στη μία περίπτωση να μην κολλάει ο ιός και στην άλλη να γίνεται το «έλα να δεις» από αφιονισμένους υπερμεταδότες; Κρίνοντας από όσα λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η απάντηση είναι απλή: Η συγκάλυψη της κρατικής ευθύνης για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι το καλύτερο ...αντισηπτικό. Κάνει τα κρούσματα αόρατα...


Τέρας

Η εικόνα των κατάδικων ναζιστών να βρίζουν και να απειλούν, μετά την απόφαση του δικαστηρίου να οδηγηθούν στη φυλακή, ξεσκεπάζει όλο το θέατρο που έπαιξαν τις τελευταίες μέρες ορισμένοι από αυτούς, παριστάνοντας τους μετανοήσαντες που δίνουν τάχα αγώνα επιβίωσης, άλλος με τα πεϊνιρλί, άλλος βοηθώντας τον ανάπηρο πατέρα του και πάει λέγοντας. Ο Μιχαλολιάκος δήλωσε ότι «παραμένει πιστός στις ιδέες του». Λίγο αργότερα, όμως, ένας ανθρωπόμορφος οπαδός του έσπευσε να διαλύσει κάθε αμφιβολία για το ποιες είναι αυτές οι «ιδέες», χαιρετώντας ναζιστικά τον «αρχηγό». Ο Παναγιώταρος πάλι, ούτε λίγο ούτε πολύ, εξέφρασε την ευχή οι επόμενοι «να τα καταφέρουν καλύτερα». Τι εννοούσε άραγε; Να σφάζουν καλύτερα; Να σφάζουν χωρίς να γίνονται αντιληπτοί; Αδιευκρίνιστο... Το σίγουρο είναι ότι το «χούι» των ναζιστών είναι ένα με την ψυχή τους, όπως οι εγκληματικές τους πράξεις είναι ένα με τη ναζιστική ιδεολογία τους. Επομένως, επιφυλακή και επαγρύπνηση από τον λαό, που θα νικήσει το τέρας του φασισμού μόνο όταν γκρεμίσει το σάπιο σύστημα που τον γεννάει.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου