Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2021


Νέοι μποναμάδες στο κεφάλαιο, ο λογαριασμός στο λαό
 
 
Η επέκταση των μέτρων στήριξης του εγχώριου κεφαλαίου σε συνθήκες κρίσης και έντονης αβεβαιότητας, οι εκταμιεύσεις από το «Ταμείο Ανάκαμψης» της ΕΕ, πλάι σε αυτές που ήδη προβλέπονται για τους επιχειρηματικούς ομίλους, σε συνδυασμό με τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις και παρεμβάσεις, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή.

Την ίδια ώρα, στο αντιλαϊκό κάδρο προβάλλουν η διόγκωση του κρατικού χρέους και η νέα φουρνιά με τα ελλείμματα, τα οποία έρχονται να χρηματοδοτήσουν τις αυξημένες ανάγκες στην προοπτική ανάκαμψης του κεφαλαίου, με μόνιμη επωδό βέβαια την πάγια φοροληστεία απέναντι στο λαό και την αποψίλωση των κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών.

Οι βασικές προβλέψεις

Σε αυτό το περιβάλλον, η εκτίμηση για το ρυθμό βύθισης του ΑΕΠ για το 2020 ανεβαίνει στο 10,5% (από 7,5% στο προσχέδιο) ενώ η πρόβλεψη για ανάκαμψη το 2021 περιορίζεται στο 4,8% (από 7,5%). Σε ονομαστικούς όρους το ΑΕΠ του 2021 αναμένεται στα 171,9 δισ. ευρώ από 162,8 δισ. το 2020 και βέβαια με μεγάλη υστέρηση σε σχέση με τα 183,4 δισ. το 2019.

Η όποια ανάκαμψη στηρίζεται στις συνιστώσες του ΑΕΠ που αφορούν τις νέες επενδύσεις («ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου»), που αναμένεται να ενισχυθούν σε ποσοστό 23,2% (έναντι πτώσης 14,3% φέτος) ως αποτέλεσμα των συντελούμενων αναδιαρθρώσεων, καθώς βέβαια και της κρατικής χρηματοδότησης επιχειρηματικών ομίλων, ενώ τη στήριξη του κεφαλαίου αποτυπώνει και η εκτίμηση για αύξηση των εξαγωγών κατά 22,5%.

Το πρωτογενές έλλειμμα, ως αποτέλεσμα των παρεμβάσεων στήριξης του κεφαλαίου, σε όρους «ενισχυμένης εποπτείας», διαμορφώνεται στα 6,67 δισ. ευρώ, στο 3,9% του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος 11,76 δισ. (7,2% του ΑΕΠ) το 2020.

Το κρατικό χρέος από 331 δισ. το 2019 απογειώνεται στα 340 δισ. το 2020 (208,9% του ΑΕΠ) και στα 343,2 δισ. το 2021, με αύξηση πάνω από 12 δισ. στη διετία.

Πακέτα στήριξης στην εργοδοσία... μηδενικά ποσά για το σύστημα Υγείας!

Παράλληλα, στο προσχέδιο ενσωματώνονται και οι νέες ελαφρύνσεις, που θα έρθουν να «αυγατίσουν» τα επιχειρηματικά κέρδη, προστιθέμενες σε όλες τις υπόλοιπες:

-- 816 εκατ. ευρώ από τη μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών.

-- 246 εκατ. για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων με αναστολή της σύμβασης εργασίας, έναντι ποσού 838 εκατ. το 2020.

-- 322 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών και την επιδότηση 200 ευρώ σε περίπτωση πρόσληψης μακροχρόνια ανέργου για περίοδο 6 μηνών κ.ο.κ.

Βέβαια, σε ισχύ παραμένουν και τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται, όπως η μείωση των συντελεστών φορολογίας στα επιχειρηματικά κέρδη.

Την ίδια ώρα, στη μακροσκελή λίστα με τις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας την περίοδο 2020 - 2021, όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται τα μέτρα στήριξης της εργοδοσίας, μηδενικά ποσά για το 2021 προβλέπονται μεταξύ άλλων για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (εξοπλισμός, υποδομές και αναλώσιμα).

Να σημειωθεί ότι οι κάθε είδους παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας υπολογίζονται σε 23,9 δισ. για το 2020 και σε 7,5 δισ. για το 2021 (συνολικά 31,4 δισ.).

«Ζεστό» χρήμα στο κεφάλαιο

Ενας ακόμη πυλώνας για την ανάκαμψη των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Για την ώρα, οι επιδοτήσεις διαμορφώνονται σε 6,75 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 6 δισ. αφορούν τη συγχρηματοδότηση από τα ταμεία της ΕΕ και τα 750 εκατ. αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Στα παραπάνω προστίθενται και οι εκταμιεύσεις από το «Ταμείο Ανάκαμψης» της ΕΕ, που υπολογίζονται για το 2021 στα 5,5 δισ. ευρώ με προϋπόθεση την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων. Οπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, «η θετική αξιολόγηση των αιτήσεων πληρωμών θα εξαρτηθεί από την ικανοποιητική εκπλήρωση των σχετικών οροσήμων και στόχων».

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, περιγράφοντας το νέο Προϋπολογισμό, ανέφεραν ότι διέπεται από μεγάλες αβεβαιότητες λόγω του υγειονομικού τοπίου, με την ευχή αυτές να οδηγήσουν προς καλύτερες προβλέψεις. Εξήγησαν ότι, για το 2020, τα μέτρα έχουν αξία περίπου 34 δισ., 18 δισ. ταμειακό κόστος και περίπου 16 δισ. δημοσιονομικό κόστος. Το 2021 είναι στα 7,5 δισ. ευρώ σε ταμειακή και δημοσιονομική βάση.

«Το μεγαλύτερο μέρος της ανάκαμψης του επόμενου έτους δεν θα υπήρχε χωρίς τα εν λόγω μέτρα στήριξης, αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης», υπογραμμίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι η εξέλιξη του ΑΕΠ θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τους ρυθμούς απορρόφησης των κεφαλαίων της ΕΕ.

Φοροληστεία στο λαό

Η μάζα των φορολογικών εσόδων από μισθούς, συντάξεις και άλλα λαϊκά εισοδήματα καθώς και από τους έμμεσους φόρους και τα άλλα χαράτσια συνθέτει το ενισχυμένο πλέγμα της φοροληστείας και για την επόμενη χρονιά.

Συγκεκριμένα:

-- Τα συνολικά ποσά φόρων προβλέπεται να φτάσουν τα 47,8 δισ. το 2021 και θα απογειωθούν κατά 3,5 δισ. ευρώ, από περίπου 44,3 φέτος.

-- Μεταξύ άλλων, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων θα φτάσει στα 10,2 δισ. (από 10 δισ. φέτος), με αύξηση 200 εκατ. ευρώ.

-- Ο ΦΠΑ που φορτώνεται στη λαϊκή κατανάλωση θα «πιάσει» τα 17,5 δισ. (από 15 δισ.), με απογείωση 2,5 δισ. (!), και οι «ειδικοί φόροι κατανάλωσης» τα 6,68 δισ.

Στην άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος, ο φόρος εισοδήματος σε «νομικά πρόσωπα» (κάθε είδους εταιρείες) θα διαμορφωθεί στα 3,4 δισ., και αυτό παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο τμήμα των φετινών εταιρικών φόρων θα καταβληθεί την επόμενη χρονιά λόγω της αναστολής πληρωμών για το 2020.

Οπως προκύπτει, η συμβολή των επιχειρήσεων στη συνολική μάζα των φόρων που φορτώνεται στις πλάτες του λαού διαμορφώνεται σε συμβολικά επίπεδα, συγκεκριμένα στο 7% μαζί με τις αναστολές του 2020.

Την ίδια ώρα, στο φόντο της νέας «αγοράς του αιώνα», στο αστρονομικό ύψος των 2,5 δισ. ευρώ φτάνει η κρατική δαπάνη για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα του 2021, αυξημένη κατά 2 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2020.

Παράλληλα, οι δαπάνες για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προβλέπεται να ανέλθουν σε 564 εκατ. ευρώ.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου