Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Αντωνάτος Δημήτρης αγωνιστής του Πολυτεχνείου

 

Αντωνάτος Δημήτρης
Αντωνάτος Δημήτρης

Συζήτηση με τον αγωνιστή κομμουνιστή Δημήτρη Αντωνάτο φοιτητή της ΑΣΣΟΕ που συμμετείχε στην κατάληψη του Πολυτεχνείου το 1973.

Ο Δημήτρης Αντωνάτος γεννήθηκε στο Ληξούρι της Κεφαλλονιάς το 1948. Τέλειωσε το γυμνάσιο στο Ληξούρι το 1967. Στη συνέχεια πήγε φαντάρος στην Έδεσα, και στο Πολύκαστρο με ειδικότητα εγκαταστάτης τηλεφωνικών γραμμών. Μετά την απόλυση από το στρατό πέρασε στην ΑΣΟΕΕ το 1972 και την ίδια χρονιά οργανώθηκε στην ΚΝΕ από το Νιόνιο τον Τσιβρά. Στο ΚΚΕ οργανώθηκε το 1974 στην Κομματική Οργάνωση Πειραιά. Στη συνέχεια έζησε στην Κυψέλη και είχε δραστηριοποιηθεί στις Εθνικοτοπικές.

Το 1985 γύρισε στην Κεφαλλονιά και εργαζόταν σαν πρόεδρος στην Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών. Στη συνέχεια άνοιξε λογιστικό γραφείο. Έδωσε τη μάχη ενάντια στη διάλυση του ΚΚΕ που προωθούσαν οι τότε οπορτουνιστές. Το 1993 έγινε γραμματέας της οργάνωσης της Κεφαλλονιάς μέχρι το Νοέμβρη το 1998 όπου και τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα.

Στο Πολυτεχνείο ήμουνα από την πρώτη μέρα μέχρι το τέλος, μέχρι που μπήκαν τα τανκς. Εμείς την Τετάρτη είμαστε στην ΑΣΟΕΕ και είχαμε συνέλευση. Φύγαμε πήγαμε στα σκαλάκια της Νομικής όπου και εκεί υπήρχε συνέλευση και πήγαμε και εμείς, για να καταγγείλουμε τη χούντα που μας είχε κόψει τη συνέλευση και είχε κλείσει το εστιατόριο. Γύρω στις 11:00 όμως ήρθε κάποιος εκεί στα σκαλάκια που είμαστε και μας είπε ότι στο Πολυτεχνείο γίνεται χαμός γιατί και οι πέντε σχολές είχανε και στο Πολυτεχνείο συνελεύσεις και είχε πάει και ο Σιφναίος (υπουργός Παιδείας της χούντας) εκεί για να τους πει να σταματήσουνε τη συνέλευση και υποσχέθηκε ότι θα τους αφήσει να κάνουν εκλογές και τους απείλησε ότι θα εμφανιστεί με αυτά που κάνουν, κανένας Καντάφι. Τους είπε ότι οι αριστούχοι θα μπαίνανε υποψήφιοι, καταλαβαίνετε βέβαια τι εννοούσε. Εμείς ξεκινήσαμε όπως είμαστε όλοι από κει από τη Νομική για να πάμε στο Πολυτεχνείο. Κατεβήκαμε τη Σόλωνος φτάσαμε στο Πολυτεχνείο και μπήκαμε και εμείς μέσα.

Είχαμε αποφασίσει σαν Αντι-ΕΦΕΕ το απόγευμα να μείνουμε μέσα στο Πολυτεχνείο και αρχίσαμε να οργανώνουμε καλύτερα την παραμονή μας εκεί. Ασφαλίσαμε όλες τις πόρτες από την Πατησίων από την Τοσίτσα και τη Στουρνάρη. Την Πέμπτη εκλέξαμε και την συντονιστική επιτροπή από τις συνελεύσεις των σχολών.

Μείναμε στο Πολυτεχνείο μέχρι το ξημέρωμα της 17 Νοέμβρη. Όλες τις μέρες ο κόσμος μας βοηθούσε, μας έφερνε φαγητό και φάρμακα όποτε ζητάγαμε. Αργά το βράδυ ξημερώνοντας η 17 Νοέμβρη εμφανίστηκε το τανκς που έριξε την πόρτα της κεντρικής εισόδου. Εμείς όταν το τανκς έριξε την πόρτα φύγαμε δεξιά και αριστερά και ήταν και στρατιώτες που μας βοηθούσαν. Ακολουθούσαν οι ασφαλίτες και ο Ντερτιλής με τα όπλα στα χέρια. Είχαμε σκοτωμένους μέσα και έξω από το Πολυτεχνείο, τους οποίους τους φέρναμε μέσα. Είχαμε κάνει ιατρείο μέσα με φοιτητές από την Ιατρική και είχαμε ζητήσει φάρμακα και ο κόσμος ανταποκρίθηκε και μας έφερνε φάρμακα και φαγητά.

Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα. Αγώνας ενάντια στην πολιτική που οδηγεί το λαό στη φτώχεια, στην ανεργία, στην ανασφάλεια, ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ, ενάντια στην καταστολή και τον αυταρχισμό.

Τιμάμε όλους όσους αγωνίστηκαν κατά της στρατιωτικής δικτατορίας, βασανίστηκαν, πήγαν εξορία και φυλακή.

Εμείς οι κομμουνιστές είμαστε περήφανοι για τα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ, που πρωτοστάτησαν στον αγωνιστικό λαϊκό ξεσηκωμό, που έδρασαν στις σκληρές συνθήκες της παρανομίας και των διώξεων της χούντας.

Ο φετινός γιορτασμός του Πολυτεχνείου γίνεται σε συνθήκες πανδημίας. Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες, για την εξάπλωση της πανδημίας και λόγω του τουρισμού από το καλοκαίρι και μετά με τα μέσα μεταφοράς που ταλαιπωρείται ο κόσμος και υπάρχει έντονος συνωστισμός και όλα αυτά είναι ευθύνη της κυβέρνησης. Επίσης έχει αφήσει τα νοσοκομεία στο έλεός τους. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει πάρει μέτρα όσο πιο έγκαιρα γινόταν με προσλήψεις στα νοσοκομεία, με μέτρα προστασίας στα εργοστάσια, να βρει αίθουσες για να γίνονται μαθήματα με λίγους μαθητές, με προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών. Επίσης έπρεπε να βγάλει στο δρόμο λεωφορεία και να πυκνώσει τα δρομολόγια στο τραίνο και το μετρό.

Έπρεπε να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές που ξεφυτρώνουν σα μανιτάρια.

Μόνιμα αναδεικνύει την ατομική ευθύνη.

Εμείς δείξαμε με τη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς πώς δουλεύουμε και πώς γίνονται οι συγκεντρώσεις με όλα τα μέτρα προστασίας.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΩ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΥΣΟΣΧΟΙΔΗ.

ΕΦΤΑΣΕ Η ΩΡΑ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΑ ΣΥΜΠΟΡΕΥΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ. ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΥΣΗ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΙΔΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

 alt.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου