Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Στον τόπο του εγκλήματος...

 

 

Αν η χτεσινή αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ δεν αφορούσε τα φάρμακα και την υγεία τους, θα ήταν σκηνή βγαλμένη από επιθεώρηση.

Θέλει πράγματι πολύ θράσος να παριστάνει η κυβέρνηση τον Αη Βασίλη των χαμηλοσυνταξιούχων, παρατείνοντας στο «και πέντε» τη ρύθμιση για τη μη συμμετοχή στο κόστος των φαρμάκων τους, και ο ΣΥΡΙΖΑ, που με δικό του νόμο κόπηκε το ΕΚΑΣ, να προσποιείται ότι νοιάζεται για την υγεία και την τσέπη τους, κατηγορώντας τη ΝΔ για «αναλγησία»!

Κι όλα αυτά την ώρα που η εξέλιξη της πανδημίας αποκαλύπτει σε όλο τους το μεγαλείο τις εγκληματικές ευθύνες της πολιτικής τους στην Υγεία και στο Φάρμακο.

Ας θυμηθούμε όμως πώς έχει η «αμαρτωλή» ιστορία κατάργησης του ΕΚΑΣ: Το επίδομα αυτό, με το οποίο συμπλήρωναν τις πενιχρές αποδοχές τους οι χαμηλοσυνταξιούχοι, άρχισε να «ξηλώνεται» με το τρίτο μνημόνιο (2015), που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι. Ο νόμος που προέβλεπε την οριστική κατάργησή του σε βάθος τετραετίας είναι ο περίφημος νόμος Κατρούγκαλου, που ψηφίστηκε το 2016, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Το 2015 το ΕΚΑΣ ήταν 230 ευρώ και το 2019, που χορηγήθηκε για τελευταία φορά, μετά από αλλεπάλληλες μειώσεις ήταν μόλις 12 ευρώ! Για να χρυσώσει το χάπι η ΝΔ, που στο μεταξύ είχε αναλάβει τη διακυβέρνηση, το Γενάρη του 2020 έφερε τροπολογία με την οποία παρατεινόταν η μη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για όλους τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ μετά την οριστική διακοπή του επιδόματος.

Η ισχύς του μέτρου έληγε στις 31/12/2020, και έτσι προέκυψε η αναμπουμπούλα των τελευταίων ωρών. Είχαν προηγηθεί η έγκαιρη παρέμβαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Συνταξιούχων από τις 9/12, που ζητούσε την παράταση της συγκεκριμένης ρύθμισης, αλλά και επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του ΚΚΕ, που απαιτούσε την αποκατάσταση του ΕΚΑΣ και την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.

Εννοείται πως για όλα αυτά δεν ήθελαν να ακούσουν κουβέντα και τα απέρριπταν ασυζητητί η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση, που τώρα πουλάνε ...τσάι και συμπάθεια στους 600.000 συνταξιούχους των 500 ευρώ και κάτω!

Αλλά και η απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη μόνο τέτοια δεν είναι για τους χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς αφορά μόνο την περίπτωση που ο ασθενής επιλέξει το φτηνότερο γενόσημο φάρμακο. Για κάθε άλλο πρωτότυπο ή ακριβότερο γενόσημο, ο χαμηλοσυνταξιούχος είναι υποχρεωμένος να βάλει το χέρι στην τσέπη.

Είναι κι αυτό μια απόδειξη της άγριας αντιλαϊκής πολιτικής από όλες τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, που έχουν για προτεραιότητα από τη μια τη διασφάλιση των συμφερόντων των φαρμακοβιομηχανιών και από την άλλη τους «ισολογισμένους» κρατικούς προϋπολογισμούς, για να θωρακίζεται η «δημοσιονομική σταθερότητα», με κόφτες διαρκείας στις συντάξεις και περιορίζοντας στο ελάχιστο τις λεγόμενες «αντισταθμιστικές παροχές», που αποδεικνύονται «το τυράκι στη φάκα», όπως από τότε προειδοποιούσε το ΚΚΕ.

Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώνεται και από την εξέλιξη της συμμετοχής των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στη φαρμακευτική δαπάνη τα τελευταία μόνο χρόνια. Συγκεκριμένα, το 2018 πλήρωσαν απευθείας από την τσέπη τους 625 εκατ. ευρώ και 636 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ δικά τους λεφτά είναι και αυτά που καταβάλλονται στις φαρμακοβιομηχανίες ως «δημόσια» φαρμακευτική δαπάνη.

Αν υπολογίσει κανείς και τη λεγόμενη «ιδιωτική δαπάνη» για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, το ποσό που πλήρωσαν άμεσα οι ασφαλισμένοι για το Φάρμακο - εμπόρευμα, ανάμεσά τους και οι εκατοντάδες χιλιάδες πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, ξεπερνά για το 2019 τα 1,6 δισ. ευρώ, με τους νόμους της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων!

Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να αποδείξει το μέγεθος της κοροϊδίας που στήνεται στις πλάτες τους. Αλλά και την ανάγκη να απεγκλωβιστούν από τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη της αστικής πολιτικής, να διεκδικήσουν οργανωμένα την αποκατάσταση όλων των απωλειών, αυξήσεις στις συντάξεις, δωρεάν φάρμακα - Υγεία - Πρόνοια για όλους, με βάση τις δυνατότητες που προσφέρει σήμερα η εποχή μας για καλύτερους όρους δουλειάς και αξιοπρεπή γηρατειά.

Αναδημοσίευση από τη στήλη «Η Άποψή μας» του «Ριζοσπάστη», Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 2020

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου