Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Εξοπλισμοί - μαμούθ για το ΝΑΤΟ και όχι για την υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων


Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη Βουλή

 

Eurokinissi

Η σημερινή (σ.σ. χτεσινή) συζήτηση πραγματοποιείται ενώ έχει προηγηθεί η ανακοίνωση της επανέναρξης των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, για τις οποίες είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι. Οχι ότι είναι γενικά κακό να συζητάς, αλίμονο, όμως το ερώτημα που προκύπτει είναι: Τι θετικό μπορεί να προκύψει από αυτές τις συνομιλίες, όταν αυτές πραγματοποιούνται ύστερα από παρέμβαση των Αμερικάνων, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ;

Γιατί αυτοί που εσείς αποκαλείτε «συμμάχους» είναι αυτοί που χρόνια τώρα είτε ανέχονται είτε κάνουν πλάτες στην επιθετικότητα της Τουρκίας, στα σχέδιά της να θέσει στο τραπέζι του διαλόγου όλες τις διεκδικήσεις της.

Γιατί αυτοί στους οποίους έχετε εναποθέσει την υπεράσπιση της ασφάλειας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι οι ίδιοι που τα υπονομεύουν με τα σχέδιά τους για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, διχοτόμηση της Κύπρου - που όπως όλα δείχνουν, αυτά παζαρεύονται στις φανερές ή κρυφές συνομιλίες.

Το δίλημμα δεν είναι εξοπλισμός ή όχι, αλλά τι είδους εξοπλισμός, για ποιες ανάγκες

Εδώ και καιρό η κυβέρνηση καλλιεργεί ένα κλίμα υψηλών προσδοκιών γύρω από την προμήθεια «Rafale», και σήμερα αυτό γίνεται.

Δε θα σταθούμε μόνο στο πώς κατάφερε η κυβέρνηση να αποκτήσει «Rafale» αλλά δεν μπόρεσε σε ένα χρόνο πανδημίας να αποκτήσει περισσότερα μέσα μεταφοράς, γιατρούς, νοσηλευτές, εκπαιδευτικούς και άλλα πολλά που τόσο τα έχει ανάγκη ο λαός μας για να προστατευτεί η υγεία και η ζωή του.

Η κυβέρνηση επιλέγει σκόπιμα η συζήτηση να περιστραφεί γύρω από το ερώτημα «χρειάζεται η χώρα να εξοπλίζεται, ιδιαίτερα όταν η τουρκική επιθετικότητα δυναμώνει;».

Και σε αυτό το ψεύτικο δίλημμα στοιχίζονται και τα άλλα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, ασφαλώς και ακροδεξιές δυνάμεις εντός και εκτός Βουλής.

Κατά τη γνώμη μας η συζήτηση δεν είναι «εξοπλισμός ή όχι». Η συζήτηση για εμάς είναι τι είδους εξοπλισμός, με τι προσανατολισμό και για ποιες ανάγκες. Με αυτό το κριτήριο τοποθετούμαστε για τα εξοπλιστικά, και με αυτό το κριτήριο καταψηφίζουμε.

Μπορούμε να συζητήσουμε για τα εξοπλιστικά αν δεν πάρουμε υπόψη πως το ΝΑΤΟ, στον νέο σχεδιασμό του, έχει στόχο να επεκτείνει τη δράση του σε όλη την υδρόγειο, με το βλέμμα στραμμένο στους ανταγωνιστές του, τη Ρωσία και την Κίνα, στα γεωστρατηγικά συμφέροντα του ευρωατλαντικού άξονα κατά άλλων λαών και χωρών;

Μπορούμε να συζητήσουμε για τα εξοπλιστικά προγράμματα βγάζοντας από την εξίσωση τον βασικό παράγοντα, που λέει ότι η Ελλάδα είναι χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ, όπως και η Τουρκία, και το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ ενδιαφέρεται να εξοπλίσει σαν «αστακό» τη νοτιοανατολική πτέρυγά του;

Μπορούμε να συζητήσουμε για τα εξοπλιστικά όταν η άρχουσα τάξη της Ελλάδας μοναδικό στόχο έχει τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των συμφερόντων της στην περιοχή των Βαλκανίων, της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής κ.λπ., κάτι όμως που δεν έχει να κάνει με αναβάθμιση των συμφερόντων του ελληνικού λαού αλλά βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με αυτά;

Η εμπλοκή το νήμα που διαπερνά την πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου είναι ραγδαίες. Είναι εξελίξεις που επιδρούν καταλυτικά και στην εξέλιξη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ανάμεσα στις ΗΠΑ, στην ΕΕ, στη Ρωσία, στην Κίνα, όπως και ανάμεσα σε περιφερειακές δυνάμεις, όπως η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και το Ιράν.

Το «θερμόμετρο» στην περιοχή του Περσικού Κόλπου δείχνει να ανεβαίνει επικίνδυνα. Η αναβαθμισμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ, με πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησής τους, στην Αραβική Χερσόνησο, έχει τις «κάννες» στραμμένες κυρίως προς το Ιράν.

Οι συμφωνίες, επίσης, αποκατάστασης κρατών της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής που συνεργάζονται με το ΝΑΤΟ και ενισχύουν την «προβολή ισχύος» του στην περιοχή, αλλά και η υπογραφή συμφωνίας εξομάλυνσης των σχέσεων Σουδάν - Ισραήλ, ολοκληρώνουν το παζλ των επικίνδυνων γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή.

Το «κλειδί» για να κατανοηθούν καλύτερα αυτές οι εξελίξεις βρίσκεται στους σχεδιασμούς της Κίνας, που απειλεί άμεσα πλέον την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, όπως και στον ενισχυμένο ρόλο της Ρωσίας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Σε αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς αμερικανοΝΑΤΟικής έμπνευσης και υλοποίησης επιζητά αναβαθμισμένο ρόλο η καπιταλιστική τάξη της χώρας, με όχημα την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Αυτόν το σκοπό υπηρετεί η ανάπτυξη των οικονομικών και στρατιωτικών σχέσεων των ελληνικών κυβερνήσεων με το Ισραήλ και τα κράτη του Κόλπου. Σε αυτόν τον πολύ επικίνδυνο σχεδιασμό εμπλέκονται στρατιωτικές δυνάμεις και οπλικά συστήματα των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ. Σε αυτούς τους σχεδιασμούς συμμετέχει η χώρα, με τη συμφωνία όλων των αστικών κομμάτων και κυβερνήσεων.

Αυτή η εμπλοκή είναι ένα νήμα που διαπερνά με αυστηρή προσήλωση την πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Γι' αυτό και πάμε από το κακό στο χειρότερο.

Ολοι αυτοί είναι που σήμερα πασχίζουν να αφαιρέσουν όλο αυτό το πλαίσιο από τη συζήτηση για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, που θα πληρωθεί αδρά από τον ελληνικό λαό.

Ομως η πείρα αποδεικνύει ότι αυτοί οι εξοπλισμοί συνδέονται πρωτίστως με τις ανάγκες των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών, και όχι με την υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού.

Αυτά λοιπόν τα κρίσιμα στοιχεία εμείς τα θέτουμε στον ελληνικό λαό, για να έχει όλη την πραγματική εικόνα, για να κρίνει και να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Πακτωλός για την ισχύ του ΝΑΤΟ και ο λογαριασμός στο λαό που τσακίζεται

Ας δούμε λίγο τι λέει η λογική και η πείρα:

- Ποια ακριβώς αμυντική θωράκιση της Ελλάδας διακυβεύεται στη Σαουδική Αραβία, όπου στέλνονται συστοιχίες «Patriot» μαζί με προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων;

- Τι δουλειά έχουν μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού σε περιπολίες στον Περσικό Κόλπο; Ποιο ισοζύγιο πάνε να αντισταθμίσουν στην περιοχή, αν όχι την ενίσχυση των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων που βρίσκονται εκεί με το δάχτυλο στη σκανδάλη;

- Ποια συμφέροντα υπηρετούν η μετατροπή στρατηγικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων και υποδομών της Ελλάδας σε πολεμικά ορμητήρια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και η διαθεσιμότητα όλων των στρατοπέδων για τις ανάγκες τους, όπως προβλέπει η ελληνοαμερικανική Στρατιωτική Συμφωνία; Μαθαίνουμε μάλιστα πως συζητιέται επιπλέον και νέα πολυετής ανανέωση της Συμφωνίας, και παραχώρηση επιπλέον βάσεων στις ΗΠΑ!

- Τι προσφέρει στην ασφάλεια του λαού η διάθεση κάθε χρόνο 2% του ΑΕΠ, δηλαδή 4 δισ. το χρόνο, για το ΝΑΤΟ; Ο ελληνικός λαός ματώνει για να ξεχρεώνει μία συμμαχία που δεν βλέπει σύνορα στο Αιγαίο, δεν βλέπει απαράδεκτες βλέψεις της Τουρκίας, τροφοδοτώντας τελικά την επιθετικότητά της.

Μάλιστα το ΝΑΤΟ πριν λίγες μέρες ανέθεσε στην Τουρκία για το 2021 την ηγεσία της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης που διαθέτει. Της ανέθεσε τη διοίκηση 6.500 ειδικά εκπαιδευμένων ΝΑΤΟικών στρατιωτικών!

- Τι δουλειά έχουν πολιτικό προσωπικό και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές εκτός συνόρων, ενώ υποτίθεται ότι πρέπει να βρίσκονται εδώ, υπερασπιζόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα του ελληνικού λαού;

- Δεν γνωρίζετε, κύριοι της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ, του ΣΥΡΙΖΑ, πως οι εξοπλισμοί τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας προσμετρώνται αυτόματα στο μεγάλο σακούλι της ισχύος του ΝΑΤΟ; Και μάλιστα για αυτήν την τεράστια ισχύ το ΝΑΤΟ δεν ξοδεύει δεκάρα, αφού ο λογαριασμός στέλνεται στους λαούς, στην περίπτωσή μας στον ελληνικό λαό.

Στον ίδιο αυτό λαό που έχει τσακιστεί το εισόδημά του εάν είναι μικρομεσαίος επαγγελματίας, στον εργαζόμενο λαό που ζει με τα 534 ευρώ του επιδόματος, σε ένα λαό που ζει με το επίδομα ανεργίας, σε ένα λαό που έχει μια δουλειά σήμερα αλλά δεν ξέρει τι του ξημερώνει αύριο...

- Ποιος, αλήθεια, έχει την ευθύνη για την ελληνική αμυντική βιομηχανία που απαξιώνεται διαρκώς;

- Ποιος, αλήθεια, έχει την ευθύνη για το γεγονός ότι ναυπηγεία και κρίσιμες υποδομές της χώρας συνδέονται πλέον με όρους ζωής και θανάτου με τα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ;

- Τι δουλειά έχει ο ελληνικός λαός να χρυσοπληρώνει ώρες πτήσης ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών, που έχουν μάλιστα πεπερασμένο όριο, πάνω από χώρες των Βαλκανίων, να «περιπολούν» σε ρόλο μπράβου του ΝΑΤΟ;

Και μάλιστα αυτές τις «περιπολίες», όπως στον εναέριο χώρο της Β. Μακεδονίας, τις παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ ως «κέρδος» από τη Συμφωνία των Πρεσπών, επειδή λέει πήραμε εμείς τη δουλειά του ΝΑΤΟικού χωροφύλακα αντί για την Τουρκία. Μια Συμφωνία που μας πάσαρε κάνοντας το χατίρι στις ΗΠΑ, για να δέσουν άλλη μια χώρα στα δεσμά του ΝΑΤΟ, επειδή τάχα ο λαός της το περίμενε με αγωνία και το ήθελε διακαώς! Οπως ακριβώς ο ελληνικός, ο τουρκικός, οι άλλοι λαοί, μας λένε οι φωστήρες όλων σας.

Θέλετε να πούμε κι άλλα; Να πάμε παλιότερα;

Ποιο χέρι, αλήθεια, πήρε τους «S-300» από την Κύπρο, για την οποία είχαν αγοραστεί τη δεκαετία του '90, και τους τοποθέτησε τελικά στην Κρήτη;

Εξηγήσεις πρέπει να δώσουν η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και όσοι παρουσιάζουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ως «προστάτες»

Η κυβέρνηση της ΝΔ εμπλέκει τις Ενοπλες Δυνάμεις σε αποστολές που καμία απολύτως σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας. Αυτό ακριβώς είναι και το βασικό στοιχείο που εναγωνίως και με κάθε θυσία η ελληνική κυβέρνηση θέλει να κρύψει από το λαό. Αυτό ακριβώς είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα ενταχθούν και τα φρεσκοαγορασμένα «Rafale».

Αυτή η συνολική εμπλοκή βέβαια, που εκθέσαμε παραπάνω, δεν είναι «πατέντα» μόνο της ΝΔ, δεν σας αδικούμε σε αυτό. Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διακρίθηκε, εντός και εκτός συνόρων, για την αναβάθμιση των στρατιωτικών και πολιτικών σχέσεων με τις ΗΠΑ. Εξόχως μάλιστα με την κυβέρνηση του Τραμπ!

Ας δούμε ένα παράδειγμα:

Το 2017 ο κ. Τσίπρας είχε επιστρέψει - μαζί με τις γελοιότητες της εκτός τόπου και χρόνου αμερικανιάς περί «διαβολικά καλού» Τραμπ - και με την προίκα της «αναβάθμισης των "F-16"». Μάλιστα τότε όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ συμφωνούσαν στην αναβάθμιση των «F-16»!

- Τι έλεγε τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Οτι η αναβάθμιση εξασφαλίζει «αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο»! Ακριβώς δηλαδή ό,τι λέει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ για τα «Rafale».

- Τι έλεγαν τότε το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ και η κυβέρνηση Τραμπ; Οτι «η αναβάθμιση των αεροσκαφών (...) θα ενισχύσει την ικανότητα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να υποστηρίζει το ΝΑΤΟ και να παραμένει διαλειτουργική με τις ΗΠΑ και τη συμμαχία του ΝΑΤΟ»!

- Τι έλεγαν τότε η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα για τη στάση του ΚΚΕ να καταψηφίσει την αναβάθμιση των «F-16»;

Τα ίδια που λένε και τώρα. Δεν έλειπαν και οι ακροδεξιές φωνές (άλλωστε ένα τμήμα τους εκφραζόταν τότε από τους συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ), με απαράδεκτους αντι-ΚΚΕ ισχυρισμούς. Οπως βέβαια δεν λείπουν και σήμερα, πιο πριν ακούσαμε έναν τέτοιο εκπρόσωπο κόμματος.

Ομως, κυρίες και κύριοι, η θέση του ΚΚΕ είναι σταθερά φιλική και συμφέρουσα για τον ελληνικό λαό. Και φυσικά είναι σταθερά κόντρα στους πολεμοκάπηλους και επικίνδυνους σχεδιασμούς της άρχουσας τάξης και του ΝΑΤΟ.

Οι εξελίξεις στην περιοχή, με την αναβάθμιση των οικονομικών και στρατιωτικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ, με τον ανταγωνισμό των αστικών τάξεων της Ελλάδας και της Τουρκίας, εκθέτουν ανεπανόρθωτα τα αστικά κόμματα και προφανώς και την κυβέρνηση.

Αν κάποιοι πρέπει να δώσουν εξηγήσεις απέναντι στο λαό, αυτοί είναι η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, που εδώ και χρόνια έχουν αναγορεύσει αυτές τις αμαρτωλές συμμαχίες σε παράγοντες δήθεν ασφάλειας, ενώ πρόκειται για παράγοντες αστάθειας και συνεχούς ανασφάλειας.

Πώς δικαιολογούν το γεγονός ότι - στη σημερινή περίπτωση που συζητάμε - μία ΝΑΤΟική, σύμμαχος χώρα, η Γαλλία, εξοπλίζει μία άλλη ΝΑΤΟική, σύμμαχό της χώρα, την Ελλάδα, για να αντιμετωπίσει υποτίθεται μία τρίτη ΝΑΤΟική, σύμμαχο πάλι χώρα, την Τουρκία;

Από πού κι ως πού αναγορεύουν τώρα σε προστάτη τη Γαλλία; Με βάση ποια πραγματικότητα λένε στον ελληνικό λαό ότι π.χ. αύριο η γαλλική κυβέρνηση δεν θα αλλάξει τις σχέσεις της με την τουρκική ή με άλλη κυβέρνηση; Μάλιστα είναι τόσο υπερφίαλοι ορισμένοι από τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, που εκτίθενται σε κάθε βήμα.

Και, βέβαια, τότε το φταίξιμο πέφτει στην πραγματικότητα. Φυσικά αναφερόμαστε στη στάση της Γαλλίας στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, που είχε ως θέμα τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία. Σε εμάς δεν προκλήθηκε καμία έκπληξη.

Η ΕΕ υπολογίζει με βάση τους τζίρους και τις στρατηγικές σχέσεις που έχει με την Τουρκία. Ποιος, αλήθεια, εγγυάται ότι ακόμα κι αν κατακτηθεί το «αεροπορικό πάνω χέρι στο Αιγαίο», δεν θα ανατραπεί αυτό το ισοζύγιο από ένα άλλο οπλικό σύστημα που μπορεί να αποκτήσει η τουρκική κυβέρνηση;

Οι εξοπλισμοί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ σημαίνουν περαιτέρω εμπλοκή σε ένα περιβάλλον όλο και πιο οξυμένων ανταγωνισμών.

Η θέση του ΚΚΕ ευθυγραμμίζεται με τις ανάγκες του λαού

Ολα τα παραπάνω εξυπηρετούν την επιδίωξη των επιχειρηματικών ομίλων της χώρας να διαδραματίσουν ρόλο - κλειδί στην εκμετάλλευση του πλούτου της ευρύτερης περιοχής, στα επικίνδυνα σχέδια για τους λαούς, που οδηγούν στον πόλεμο, στην αλλαγή συνόρων, στον κατακερματισμό, σε προσαρτήσεις, που γεννούν το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό.

Αυτές οι ανάγκες καθορίζουν το περιεχόμενο των εξοπλισμών αλλά και τα όριά τους. Πρέπει να είναι κάποιος πολύ αφελής για να μην μπορεί να εντοπίσει ότι το ΝΑΤΟ έχει αποφασιστικό λόγο και για τη χρήση και για τον προσανατολισμό των οπλικών συστημάτων κάθε χώρας - μέλους του.

Η κούρσα των εξοπλισμών «τρέχει» και εγγυάται μόνο τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και τα κέρδη των πολεμικών βιομηχανιών, που τα χρυσοπληρώνουν οι λαοί, ακόμα και με το αίμα τους.

Η θέση του ΚΚΕ να καταψηφίσει το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα - μαμούθ είναι θέση ευθυγραμμισμένη με τις ανάγκες του ελληνικού λαού, συμπεριλαμβανομένων των αναγκών του για τη θωράκιση των συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων του, της ειρήνης και της ασφάλειάς του, της φιλίας και συνεργασίας με όλους τους λαούς της περιοχής και του κόσμου.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου