Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Ψηφίστηκαν η φίμωση στο προοδευτικό έργο και τα «πακέτα» εκατομμυρίων στους καναλάρχες

 

Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών απέναντι στο έκτρωμα της κυβέρνησης
Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών απέναντι στο έκτρωμα της κυβέρνησης
Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο Λιβάνιου, με το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ ενσωματώνει στο ελληνικό Δίκαιο την αντιδραστική Οδηγία της ΕΕ (2010/13, όπως τροποποιήθηκε με την Οδηγία 2018/1808 της ΕΕ) που προβλέπει την εφαρμογή του «τρομονόμου» στον Πολιτισμό. Πρακτικά σημαίνει λογοκρισία, ακόμα και απαγόρευση αναρτήσεων στο διαδίκτυο έργων με προοδευτικό και ριζοσπαστικό περιεχόμενο, απειλώντας με βαριές ποινές τους καλλιτέχνες δημιουργούς, ακόμα και τους χρήστες που το αναρτούν.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιέχονται διατάξεις με τις οποίες η κυβέρνηση προσφέρει νέα «δωράκια», ύψους 3.500.000 ευρώ, στους μεγαλοεπιχειρηματίες των ΜΜΕ, με χρηματοδότηση των ασφαλιστικών εισφορών τους στον ΕΔΟΕΑΠ (για τα έτη 2017 - 2020), απαλλαγή από πρόστιμα που τους έχει επιβάλει το ΕΣΡ πριν από 4 χρόνια και ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη καθώς πλήττει και τα ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, προδιαγράφοντας απολύσεις, εργολαβικούς εργαζόμενους, «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας κ.ά.

Στο νομοσχέδιο ακόμα καθορίζονται πολύ υψηλοί μισθοί για τα διευθυντικά στελέχη της ΕΡΤ και αλλαγές στο ΕΣΡ, όπως π.χ. ότι η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής θα αναφέρεται πλέον στον αρμόδιο υπουργό κ.ά.

Ολα αυτά ο αρμόδιος υπουργός, Θ. Λιβάνιος, τα χαρακτήρισε προσπάθεια της κυβέρνησης για να «ενθαρρύνουμε την υλοποίηση επενδύσεων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς σε πρόγραμμα, εξοπλισμό και υποδομές προς όφελος του τηλεοπτικού κοινού». Οσον αφορά τις ρυθμίσεις της κοινοτικής Οδηγίας, προσπαθώντας να κρύψει το άκρως αντιδραστικό τους περιεχόμενο, τη λογοκρισία και φίμωση του καλλιτεχνικού έργου, είπε ότι πρόκειται απλά για «αυστηρότερους κανόνες, προκειμένου το οπτικοακουστικό περιεχόμενο, οπουδήποτε κι αν προβάλλεται, να μην εκπέμπει μηνύματα μίσους για το φύλο, τις πεποιθήσεις, το χρώμα» κ.ά.

«Στρίβειν διά του αρραβώνος» από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτίμησε να «την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια» από την Ολομέλεια της Βουλής λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας, προφανώς για να αποφύγει τη δύσκολη θέση να πει τι ψηφίζει σε άρθρα για τα οποία έχει ήδη «λερωμένη τη φωλιά» του, όπως ακριβώς αυτά της Οδηγίας της ΕΕ τα οποία έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στους εργαζόμενους της Τέχνης και του Πολιτισμού, που ως κυβέρνηση είχε υπερψηφίσει στην Ευρωκοινοβούλιο. Επιπλέον δικό του έργο είναι η ένταξη στους Ποινικούς Κώδικες του «αδικήματος της δημόσιας απειλής μέσω του διαδικτύου», έννοια - «λάστιχο» που μπορεί να συμπεριλάβει και αγωνιστικές διεκδικήσεις εργαζομένων, με την κυβέρνηση της ΝΔ τώρα να αυξάνει την προβλεπόμενη ποινή από τα 3 στα 5 έτη.

Το «σύνθημα» για την αποχώρηση έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, με παρέμβαση που έκανε την τελευταία στιγμή. Ως δικαιολογία πρόβαλε ότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο προσφέρει υψηλές αμοιβές «στα golden boys της ΕΡΤ», «δώρα στους καναλάρχες» (όταν και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πήγε πίσω σε δωράκια στους καναλάρχες) και ότι η κυβέρνηση απέρριψε μια τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για το ΕΣΡ.

Ούτε κουβέντα δηλαδή για τις ρυθμίσεις της Οδηγίας, την οποία εξάλλου είχε υπερασπιστεί η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Αν. Γκαρά, η οποία μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής είχε πει ότι «έχει θετικό πρόσημο, αν και η ενσωμάτωσή της στο Εθνικό Δίκαιο έχει καθυστερήσει και το έχουμε αναγνωρίσει όλοι. Αλλωστε και εμείς συμμετείχαμε στη διαπραγμάτευση για τη συγκεκριμένη Οδηγία»... Το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ψήφισε παρών, καταψήφισαν Ελληνική Λύση κυρίως για τους υψηλόβαθμους της ΕΡΤ και το ΜέΡΑ25 για τις αλλαγές στο ΕΣΡ, για τις οποίες είχε καταθέσει και αίτημα αντισυνταγματικότητας που απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Επικίνδυνη για τις λαϊκές ελευθερίες

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, χτες, κατά τη δευτερολογία του, ανέδειξε ξανά πόσο επικίνδυνη είναι η Οδηγία της ΕΕ για τις λαϊκές ελευθερίες, καθώς με την εισαγωγή του «τρομονόμου» φιμώνει κάθε προοδευτική φωνή και σκέψη στην Τέχνη και την πολιτιστική δημιουργία.

Κατήγγειλε ότι όλα τα αστικά κόμματα επειδή έχουν κοινή αφετηρία με την κυβέρνηση κάνουν πως δεν βλέπουν και δεν παίρνουν θέση απέναντι στην Οδηγία. Εφερε ως παράδειγμα την παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι νωρίτερα, «παρακολουθήσαμε το θέατρο του παραλόγου, όπου επί 20 λεπτά ομιλίας ο Αλ. Τσίπρας δεν είπε κουβέντα για την εφαρμογή του "τρομονόμου" στον Πολιτισμό και την Τέχνη, δεν είπε κουβέντα για τα επίμαχα άρθρα 8 και 32», αλλά προτίμησε να αποχωρήσει «πετώντας την μπάλα στην κερκίδα», για «να μην πάρει θέση επί του θέματος, αφού τη συγκεκριμένη Οδηγία ο ΣΥΡΙΖΑ την έχει στηρίξει στο Ευρωκοινοβούλιο».

Καταλήγοντας και αναφερόμενος στο δώρο των 3.500.000 ευρώ που κάνει η κυβέρνηση στους καναλάρχες τόνισε πως κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ συγκλίνουν στη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, με το πρόσχημα που διαρκώς επαναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι «πρέπει να στηριχθούν όλες οι επιχειρήσεις». Ομως, όλες οι επιχειρήσεις δεν είναι το ίδιο, «ίδιοι είναι οι καναλάρχες με τους αυτοαπασχολούμενους βιοπαλαιστές, με τον μπακάλη της γειτονιάς και πρέπει να πάρουν και 3.500.000 ευρώ;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά. Κάλεσε δε τους εργαζόμενους όπως και αυτούς στον Πολιτισμό να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου