Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

ΚΟΛΟΜΒΙΑ Ιδρύεται «επίλεκτη δύναμη» του στρατού με στόχο και τους πρώην αντάρτες των FARC-EP

 

 

Την κλιμάκωση της γενοκτονίας αγωνιστών στην Κολομβία σηματοδοτεί η ανακοίνωση του πρόεδρου της χώρας, Ιβάν Ντούκε, για την ίδρυση ειδικής επίλεκτης δύναμης των Ενόπλων Δυνάμεων με αποστολή να καταδιώκει μέλη των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP) και του ELN.

«Στόχοι υψηλής αξίας» για τον Κολομβιανό πρόεδρο είναι ηγετικά στελέχη της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός (FARC - EP) τα οποία απέρριψαν τη συμφωνία ειρήνης που υπογράφτηκε το 2016 και ξαναπήραν τα όπλα: Ο Ιβάν Μάρκες, ο Χεσούς Σάντριτς, ο Ερνάν Νταρίο Βελάσκες ή «Ελ Πάισα», ο Χένρι Καστεγιάνος ή «Ρομάνια», μεταξύ άλλων.

Όπως είναι αναμενόμενο, η επερχόμενη επίθεση κατά των μελών των FARC - EP σηματοδοτεί και την αναζωπύρωση της ρητορικής περί πάταξης του λαθρεμπορίου ναρκωτικών καθώς η αντιδραστική κυβέρνηση του Ντούκε επαναφέρει τα έωλα επιχειρήματα περί εμπλοκής των FARC-EP στη διακίνηση ναρκωτικών. Επίσης ο Ντούκε επαναφέρει τις κατηγορίες κατά της κυβέρνησης της Βενεζουέλας για εμπλοκή στο ναρκεμπόριο, προαναγγέλλοντας μάλιστα και επιχειρήσεις στο έδαφος της γειτονικής χώρας.

Η νέα μονάδα των Ειδικών Δυνάμεων θα ειδικεύεται στις επιχειρήσεις εναντίον διακινητών ναρκωτικών και διασυνοριακών απειλών. Θα ιδρυθεί «την 26η Φεβρουαρίου», θα αναλάβει δράση «τον Μάιο» και «θα μας επιτρέψει να πλήξουμε το λαθρεμπόριο ναρκωτικών», είπε ο αρχηγός του κράτους στο Radio Nacional. Χωρίς να διευκρινίσει πόσους άνδρες θα διαθέτει, ο Ντούκε διαβεβαίωσε ότι «στόχος» της δύναμης αυτής θα είναι φέτος «να χτυπηθούν οι επικεφαλής της ναρκοτρομοκρατίας (...), είτε να συλληφθούν ή να σκοτωθούν». Προκειμένου να κρατήσει τα προσχήματα στη λίστα των στόχων, εκτός από τα μέλη των FARC-EP και του ELN, συγκαταλέγονται και μέλη της «Clan del Golfo», συμμορίας που ίδρυσαν ακροδεξιοί πρώην παραστρατιωτικοί, η οποία έχει παίξει μείζονα ρόλο στις επιχειρήσεις κατά του λαού της Βενεζουέλας.

Ήδη την πρώτη βδομάδα του 2021 έχουν βρει τον θάνατο τουλάχιστον 4 πρώην μαχητές των FARC - EP, που από το 2016 υπέγραψαν τη λεγόμενη συμφωνίας ειρήνευσης, παρέδωσαν τα όπλα και μετατράπηκαν σε πολιτικό κόμμα με τα ίδια αρχικά και την επωνυμία «Επαναστατική Εναλλακτική Δύναμη της Πλειοψηφίας» (FARC). Ανάμεσα στους πρώτους νεκρούς είναι η 22χρονη πρώην αντάρτισσα, Γιολάντα Ζαμπάλα Μάσο (στην ίδια ενέδρα την Πρωτοχρονιά δολοφονήθηκε και η μόλις 17χρονη αδελφή της) και η 25χρονη Ρόσα Αμάλια Μεντόσα Τρουχίγιο.

Η ειρηνευτική συμφωνία μετά από τις 4χρονες διαπραγματεύσεις στην Αβάνα της Κούβας, που από την αρχή βρήκε απέναντί της τον Ντούκε, δεν προχωράει παρά ελάχιστα από την κυβέρνησή του, με τα λεγόμενα προγράμματα επανένταξης. Ως αποτέλεσμα οι δολοφονίες πρώην ανταρτών και ηγετών του λαϊκού κινήματος από παραστρατιωτικούς, με την ανοχή του αστικού κράτους, έχουν ξεπεράσει από το 2016 τις 900, με τους σκοτωμένους πρώην αντάρτες να φτάνουν σύμφωνα με τα στοιχεία της FARC τους 252. Επίσης η έξαρση αυτής της νέας παρακρατικής και κρατικής βίας έχει οδηγήσει μια ομάδα πρώην στελεχών των FARC να έχουν ξαναπάρει τα όπλα και να έχουν βγει στα βουνά, δημιουργώντας τις νέες «FARC - Νέα Μαρκετάλια» (από την τοποθεσία που συγκροτήθηκε το πρώτο αντάρτικο τη δεκαετία του 1960).

Η κατάσταση της συνεχούς βίας έφτασε να προκαλεί την αντίδραση του ΟΗΕ και σε σχετική έκθεση επιτροπής του, που παρακολουθεί υποτίθεται την ειρηνευτική διαδικασία, κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για να προστατευτούν οι πρώην μαχητές, οι οποίοι έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επανένταξης. Η έκθεση αποδίδει τις ευθύνες για τις δολοφονίες των πρώην ανταρτών γενικά σε «παράνομες ένοπλες οργανώσεις», στις οποίες χωρίς να καταθέτει στοιχεία συμπεριλαμβάνει και μαχητές του νέου αντάρτικου.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου