Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

Ετοιμάζουν νέα «πακέτα» στήριξης των ομίλων, στέλνουν βαρύ «λογαριασμό» στους λαούς

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Mε τα αλλεπάλληλα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου να ανεβάζουν όλο και περισσότερο τον «λογαριασμό» που θα έρθει στους λαούς, συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup για να εξετάσει τη δημοσιονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, επιδίωξη της συνεδρίασης είναι «να συμφωνηθούν τα κεντρικά μηνύματα που θα στείλει η ευρωζώνη σχετικά με τη συνεχιζόμενη, συντονισμένη, δημοσιονομική απάντησή της στις προκλήσεις της πανδημίας». 

Εκτός από την αποτίμηση των έως τώρα «πακέτων» στήριξης, θα συζητηθούν οι επιπτώσεις στους επιμέρους κλάδους της ευρωπαϊκής οικονομίας. Οι υπουργοί Οικονομικών εμφανίζονται έτοιμοι να δώσουν περισσότερο ζεστό χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους, ιδίως στους τομείς που ιεραρχούνται ψηλά από τα επιτελεία της Ευρωζώνης και της Ευρωπαικής Ένωσης, ως απάντηση στην καπιταλιστική κρίση.

Την Τρίτη θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin), για να αποτιμήσουν την δημοσιονομική κατάσταση και τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Νέα μνημόνια διαρκείας

Η συνεδρίαση θα αφορά επίσης τα εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που θα αποτελέσουν έναν νέο αντιλαϊκό μηχανισμό, πλάι στα υπόλοιπα μνημόνια διαρκείας (ευρωπαϊκό εξάμηνο, σύμφωνο σταθερότητας, κ.α.).

Υπενθυμίζουμε ότι στο πλαίσιο της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, κάθε κράτος – μέλος είναι υποχρεωμένο να καταρτίσει ένα πρόγραμμα «μεταρρυθμίσεων» όπως ονομάζουν τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που διαλύουν τα εναπομείναντα λαϊκά δικαιώματα για να δημιουργήσουν την καύσιμη ύλη που θα ενισχύσει τους ομίλους και την καπιταλιστική ανάπτυξη.

Oσον αφορά την Ελλάδα, στο Eurogroup θα παρουσιαστεί η 9η έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας, καθώς η σχετική αξιολόγηση έκλεισε «επιτυχώς», με τους θεσμούς να αναγνωρίζουν τα αντανακλαστικά της ελληνικής κυβέρνησης στη στήριξη του κεφαλαίου και στη συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων εν μέσω πανδημίας.

Η έκθεση, μεταξύ άλλων, αναγνωρίζει την «άμεση και ορθή» παρέμβαση της κυβέρνησης, από την αρχή της πανδημίας, για την αντιμετώπιση «των προκλήσεων που ανέκυψαν», επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης και χαιρετίζει την προώθηση «μεταρρυθμίσεων» και την υλοποίηση «διαρθρωτικών αλλαγών», παρά τις «αντίξοες συνθήκες», όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Στο Ecofin, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Θηλιά πλειστηριασμών και νέες εγγυήσεις στις τράπεζες

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Ζαββός, υπέβαλε επίσημο αίτημα στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παράταση του προγράμματος «Ηρακλής» που αποτελεί ένα νέο πακέτο κρατικών εγγυήσεων, δηλαδή έμμεσης κρατικής χρηματοδότης, προς τις τράπεζες, για να απαλλαγούν από τα «κόκκινα» δάνεια.

Οι τράπεζες μοιράζονται κρατικές εγγυήσεις για να τιτλοποιήσουν και να μεταβιβάσουν στα funds και στα άλλα κοράκια, τα προβληματικά δάνεια, γεγονός που αφενός θα αποτελέσει το έναυσμα για να ενταθούν οι πιέσεις στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και αφετέρου θα φουσκώσει τον «λογαριασμό» που θα έρθει στη συνέχεια στο λαό, ο οποίος θα φορτωθεί τα «σπασμένα» της κρίσης.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου