Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

Οι υγειονομικοί του ιδιωτικού τομέα να μπουν και αυτοί στη μάχη...

 

Ενα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού όλοι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα συνεχίζουμε να δίνουμε τεράστια μάχη για να εξασφαλίσουμε την υγεία μας, για να εξασφαλίσουμε το μεροκάματο, για να στηρίξουμε τα παιδιά και τους γονείς μας. Χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι έχουν μείνει χωρίς εισόδημα εδώ και μήνες.

Οι συνάδελφοί μας υγειονομικοί στο δημόσιο τομέα έχουν δώσει τεράστια μάχη, παρά τις ελλείψεις και την επιλογή όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων να απαξιώσουν το δημόσιο σύστημα Υγείας, για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις λαϊκές οικογένειες που στενάζουν.

Οι εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς που εξυπηρετούνταν στα δημόσια νοσοκομεία, μένουν στο δρόμο, χωρίς φροντίδα, καθώς τα νοσοκομεία έχουν πλέον γίνει μονάδες αντιμετώπισης μιας νόσου, του κορονοϊού.

* * *

Υπάρχει όμως και ένα κομμάτι της κοινωνίας μας, οι κλινικάρχες και οι μεγαλοεργοδότες του ιδιωτικού τομέα Υγείας, που όχι μόνο δεν έχει θυσιάσει το παραμικρό αλλά αισχροκερδεί σε περίοδο πανδημίας ξεζουμίζοντας τις λαϊκές οικογένειες που βρίσκονται σε απελπιστική ανάγκη. Αισχροκερδεί στις πλάτες όλων των υγειονομικών του ιδιωτικού τομέα, στους οποίους επιβάλλει εξοντωτικούς ρυθμούς εντατικοποίησης και χαμηλά μεροκάματα. Και όλα αυτά ακόμα και τώρα, στο τρίτο πια κύμα της πανδημίας, τώρα που δεν υπάρχει ούτε κενό κρεβάτι στα δημόσια νοσοκομεία, με τις πλάτες της κυβέρνησης!

Από την πρώτη μέρα στη δουλειά οι εργοδότες μας προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε αυτά που ξέρουμε, να μας μάθουν ότι ο ασθενής είναι αποκλειστικά πελάτης, ότι όποιος έχει τσέπη μπορεί να αγοράσει καλύτερες υπηρεσίες Υγείας, ότι αν τα περιστατικά βαρύνουν ανεβάζουν το κόστος και καλύτερα να τους στείλουμε στο Δημόσιο, να μη χαλάμε και τα στατιστικά της κλινικής.

Προσπαθούν να μας πείσουν ότι η Υγεία είναι εμπόρευμα, και μάλιστα δικό τους εμπόρευμα που μπορούν να το αγοράζουν και να το πουλάνε όσο αυτοί θέλουν.

Και ενώ βλέπουμε τα ταμεία τους χρόνια τώρα να γεμίζουν, εμείς δουλεύουμε χωρίς σύμβαση από το 2012, με ψίχουλα και σε ρυθμούς εξόντωσης, αφού οι περισσότερες κλινικές λειτουργούν στα όρια του προσωπικού ασφαλείας.

* * *

Αυτή η χυδαιότητα όμως που ζούμε τον τελευταίο χρόνο έχει ξεπεράσει κάθε όριο, καθώς μετέτρεψαν την πανδημία σε ευκαιρία τεράστιας αύξησης των κερδών τους!

Αισχροκέρδησαν με τα τεστ του κορονοϊού, αύξησαν κατά πολύ την τιμή της ΜΕΘ για τα Ταμεία, έβγαλαν σε αναστολή εκατοντάδες εργαζόμενους στα μικροβιολογικά εργαστήρια (!!!) την ώρα που οι ουρές των ασθενών, που δεν μπορούσαν να πάνε σε δημόσια δομή, έφταναν έξω από την πόρτα, γέμισαν τα χειρουργεία τους με αισθητικές επεμβάσεις και τώρα συνεχίζουν να μοσχοπουλάνε εξετάσεις και επεμβάσεις σε κόσμο που δεν έχει πού αλλού να πάει και τους πληρώνει εκβιαστικά για να βρει την υγειά του.

Δεν είναι τυχαίο το κύμα παραιτήσεων στον κλάδο τον τελευταίο χρόνο. Εκατοντάδες παραιτήθηκαν από τις ιδιωτικές κλινικές, είτε γιατί δεν άντεξαν τις άθλιες συνθήκες είτε γιατί προτίμησαν να μπουν στην πραγματική μάχη, στην πρώτη γραμμή κατά της πανδημίας, ακόμα και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Προτίμησαν να πάνε εκεί που νιώθουν ότι η δουλειά τους και οι γνώσεις τους πιάνουν τόπο, εκεί που προσφέρουν στις ανάγκες του λαού και όχι εκεί που η προσφορά τους γίνεται κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των μετόχων.

Οι υγειονομικοί δεν είμαστε ξενοδοχοϋπάλληλοι στις κλινικές των ομίλων που λυμαίνονται την Υγεία του λαού. Ούτε οι κλινικές ξενοδοχεία.

* * *

Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι ιδιωτικές κλινικές έχουν και προσωπικό, επιστημονικό, υγειονομικό και βοηθητικό, έχουν και υποδομές που μπορούν να ανακουφίσουν και να καλύψουν λαϊκές ανάγκες στις σημερινές συνθήκες. Το μόνο εμπόδιο είναι η χυδαία άρνηση των εργοδοτών να θυσιάσουν τα κέρδη τους για να υπηρετήσουν έστω και μια φορά τη λαϊκή υγεία.

Καλούμε όλους τους υγειονομικούς του ιδιωτικού τομέα, σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, να διεκδικήσουμε μαζί με όλο το λαό τη διάθεση του ιδιωτικού τομέα Υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στον κρατικό σχεδιασμό, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς άλλα ανταλλάγματα και κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας όχι για την αύξηση των κερδών τους αλλά για την εξυπηρέτηση των χιλιάδων ασθενών που έχουν μείνει αβοήθητοι σε συνθήκες πανδημίας.


Ναυσικά ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΑΤΟΥ
Μέλος του Γραφείου της ΤΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΚΚΕ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου