Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

ΚΟΥΒΑ Δυναμικό «όχι» στον πολύμορφο αποκλεισμό από τις ΗΠΑ


Από τη μηχανοκίνητη πορεία έξω από το Γραφείο Συμφερόντων των ΗΠΑ στην Αβάνα
Από τη μηχανοκίνητη πορεία έξω από το Γραφείο Συμφερόντων των ΗΠΑ στην Αβάνα
Κινητοποιήσεις με αυτοκινητοπομπές και παραστάσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Αβάνα, σε πολλές μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ καθώς και σε άλλες χώρες, απαιτώντας τον τερματισμό του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού της Κούβας από τις ΗΠΑ.

Οι κινητοποιήσεις εντάσσονταν στην πρωτοβουλία για τις λεγόμενες «γέφυρες αγάπης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κούβα», η οποία ξεκίνησε πριν από ένα 9μηνο από τον Κουβανοαμερικανό καθηγητή Κάρλος Λάσο, ο οποίος κάλεσε κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα τους Κουβανοαμερικανούς, τους Αμερικανούς και τους άλλους λαούς να ενωθούν σε καραβάνια για να «ζητήσουν την άρση των κυρώσεων που βαρύνουν την κουβανική οικογένεια». Μέσω διαδικτύου ο Πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντιάζ - Κανέλ, σημείωσε: «Ευχαριστώ τους συμπατριώτες μετανάστες, τους φίλους όλων των εθνικοτήτων. Ο αγώνας για το δίκαιο μας ενώνει».

Στην Αβάνα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή μεγάλη μηχανοκίνητη πορεία, που διέσχισε την πόλη και διαδήλωσε μπροστά από το Γραφείο Συμφερόντων των ΗΠΑ στην παραλιακή λεωφόρο της Μαλεκόν. Στις ΗΠΑ, καραβάνια αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν σε μια σειρά πόλεις, όπως Μαϊάμι, Τάμπα, Λας Βέγκας, Χάρτφορντ, Νέα Υόρκη, Ντιτρόιτ, Ουάσιγκτον, Σικάγο, Ιλινόις, Μινεάπολις, Λος Αντζελες, Σαν Φρανσίσκο, Σιάτλ.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με υπολογισμούς του κουβανικού κράτους η ζημιά του πολύμορφου αποκλεισμού για το 2020 ξεπέρασε τα 5 δισ. δολάρια, ενώ συνολικά στις 6 δεκαετίες που εφαρμόζεται η ζημιά πλησιάζει τα 144,5 δισ. δολάρια.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου