Κυριακή 4 Απριλίου 2021

Δέκα ώρες εργασία και τα Σαββατοκύριακα και νέο χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση

 

ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ


 

Δέκα ώρες δουλειά τη μέρα, εργασία και τα Σαββατοκύριακα, νέο χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση, στην οργάνωση στα σωματεία και στο απεργιακό δικαίωμα περιλαμβάνει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Μάη, μετά το Πάσχα.

Συγκεκριμένα, σε δημοσίευμα στο «Βήμα της Κυριακής» σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει κατάργηση του 8ωρου χρόνου εργασίας, με πρόσχημα την «ευελιξία». Εργαζόμενοι σε εποχικές δραστηριότητες θα δουλεύουν «μέχρι 10 ώρες ημερησίως για ένα εξάμηνο και για 6 ώρες για τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου», δηλαδή ατομικές συμβάσεις εργασίας. Ακόμη για κάποιους κλάδους «θα προβλεφθεί απασχόληση και τα Σαββατοκύριακα».

Όσον αφορά την τηλεργασία, το δημοσίευμα αναφέρει ότι θα προβλέπεται «διαβούλευση και ελεύθερη, χωρίς περιορισμούς, συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων για τον τρόπο απασχόλησης, για την κατανομή του οκταώρου στη διάρκεια της ημέρας, αν δηλαδή θα εφαρμόζεται σπαστό ωράριο, όπως και για τα διαλείμματα». Στην ουσία αφήνει τους εργοδότες ελεύθερους να διαμορφώσουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων όπως τους βολεύει! Ακόμα αναφέρεται ότι θα καθιερωθεί ψηφιακή κάρτα εργασίας, μέσω της οποία θα ελέγχεται ο χρόνος εργασίας.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει πλήθος αντιδραστικών αλλαγών και νέο χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση. Το δημοσίευμα αναφέρει πως «Θα προβλεφθεί η κατάρτιση και επικαιροποίηση μητρώων εργαζομένων από τα Συνδικάτα, με προφανή σκοπό να προωθηθούν οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στις συνδικαλιστικές ενώσεις για μείζονα και ελάσσονα θέματα από την κήρυξη απεργιών μέχρι την πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων και εκλογή διοικητικών συμβουλίων στις ενώσεις εργαζομένων».

Στην ουσία επιδιώκεται να γίνει ακόμα πιο επιθετική η παρέμβαση του κράτους και της εργοδοσίας στη λειτουργία των συνδικάτων από ό,τι ήταν μέχρι σήμερα, να υπάρχει πλήρης καταγραφή και έλεγχος των μελών και της λειτουργίας των συνδικάτων. Να εμποδίσουν περισσότερο την είσοδο των συνδικάτων στους χώρους δουλειάς, να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο που να αποτρέπει τον εργαζόμενο να συμμετέχει στο συνδικάτο και να παίρνει μέρος σε ζωντανές διαδικασίες και στη συλλογική συζήτηση. Ο στόχος είναι να επιβληθεί «σιγή νεκροταφείου» στα συνδικάτα, στους χώρους δουλειάς, στους αγώνες των εργαζομένων, ώστε ανεμπόδιστα να υλοποιούνται αντεργατικά μέτρα που εξασφαλίζουν πιο φθηνούς εργάτες στη μεγαλοεργοδοσία, συνεπώς περισσότερα κέρδη.

Τα συνδικάτα που δίνουν τη μάχη για το μεροκάματο και για τα εργατικά δικαιώματα, κόντρα στην επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης, είναι ήδη σε θέσεις μάχης, στην καθημερινή αναμέτρηση για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων. Παράλληλα, είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα να απαντηθεί μαζικά, αποφασιστικά, με απεργιακή κινητοποίηση η προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει τις αντεργατικές αλλαγές.

Ο Απρίλης θα είναι μήνας έντασης αυτής της πάλης, με κινητοποιήσεις σε κάθε κλάδο και σε χώρους δουλειάς που θα κορυφωθούν με τον απεργιακό εορτασμό της γιορτής της εργατικής τάξης, την Πρωτομαγιά του 2021.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου