Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

ΚΟ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ Εκδήλωση για τα 77 χρόνια από τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου στις Κορυσχάδες (ΦΩΤΟ)

 

Από τη σημερινή εκδήλωση στις Κορυσχάδες 
Από τη σημερινή εκδήλωση στις Κορυσχάδες

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Ευρυτανίας του ΚΚΕ και της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για τα 77 χρόνια από τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου της ΠΕΕΑ στις Κορυσχάδες (14-27 Μάη του 1944).

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ ο Κώστας Μπασδέκης, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κορυσχάδων, ο Χρήστος Δήμας κ.ά.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιώργος Μπακογιώργος, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων και ενός λεπτού σιγή.

«Σήμερα τιμάμε όσους και όσες αγωνίστηκαν κατά της εισβολής κατά του κατακτητή» τόνισε ο Γ. Μπακογιώργος, «όσους έδωσαν τη ζωή τους στο πεδίο της μάχης, αλλά και όσους στήριξαν τους αντάρτες στο βουνό και στην πόλη, στην παρανομία. Εκείνους και εκείνες που κράτησαν ηρωική στάση με το όπλο ή το χωνί και την προκήρυξη. Αυτούς που συνέχισαν μετά τον αγώνα από τις γραμμές του ΔΣΕ.

Θα ξεχωρίζει πάντα σαν κορυφαία ώρα στη νεότερη ιστορία μας η 14η του Μάη 1944, η μέρα, που πάνω σε τούτα τα λεύτερα βουνά, στην ανταρτομάνα Ρούμελη, το Εικοσιένα αντάμωσε την ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση.

Εβδομήντα επτά χρόνια από τότε, που απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας έφτανε το μήνυμα πως στο μικρό πανέμορφο χωριουδάκι της Ευρυτανίας, Κορυσχάδες και στο ιστορικό σχολείο του, που στέκεται ακόμα ολόρθο μπροστά μας, συνήλθε το Εθνικό Συμβούλιο, που είχε συγκαλέσει η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ).

(...) Το Εθνικό Συμβούλιο αποτέλεσε ένα ορόσημο στην ακλόνητη απόφαση του ελληνικού λαού να αποτινάξει το φασιστικό ζυγό, ν' αποκτήσει τη λευτεριά του, που είχε κατακτηθεί σε μεγάλα τμήματα της χώρας και εδώ στην Ευρυτανία με μεγάλες θυσίες (...) Σήμερα, η αστική τάξη και τα κόμματά της όταν αναφέρονται στο Εθνικό Συμβούλιο προσπαθούν να το χωρέσουν στις δικές τους επιδιώξεις, να το βάλουν στη δική τους γραμμή, της δήθεν εθνικής ενότητας, αποκρύπτοντας ότι στην πραγματικότητα μέσα σε κάθε χώρα μιλάμε για δύο έθνη, το έθνος των καταπιεστών και των έθνος των καταπιεζόμενων, των έθνος των εκμεταλλευτών και το έθνος των εκμεταλλευομένων».

«Το ΚΚΕ στην εκατοντάχρονη ιστορία του δεν πέρασε ποτέ με τη μεριά των αστών, δεν υπέστειλε ούτε στιγμή τη σημαία του αγώνα για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό» υπογράμμισε ο Γ. Μπακογιώργος και κατέληξε: «Σήμερα 77 χρόνια μετά το Εθνικό Συμβούλιο κρατάμε ψηλά την αιματοβαμμένη σημαία των ηρώων της τάξης μας. Συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα και των θυσιών, στο δρόμο που πάτησαν δεκάδες χιλιάδες μάρτυρες στη χώρα μας, εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο».

Επισυνάπτεται ολόκληρο το κείμενο της κεντρικής ομιλίας στην εκδήλωση

 

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου