Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

Πρωτιές

 

Για πρώτη φορά οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες όλων των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, εκτός των ΗΠΑ, έφτασαν στα επίπεδα της δεκαετίας του 1980, ακολουθώντας σταθερή πορεία αύξησης από το 2014 έως σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που επιβεβαιώνουν την πολεμική προετοιμασία στο έδαφος των ανταγωνισμών που οξύνονται. Τα στοιχεία για το 2020 και το 2021 δίνονται κατ' εκτίμηση, με την Ελλάδα να δαπανά 6,5 δισ. το 2021, από τα οποία το 38% (από 8% το 2014!) θα πάει σε εξοπλισμούς, ενώ οι δαπάνες προσωπικού πέφτουν την τελευταία δεκαετία για πρώτη φορά στα 55,4% (από 70%). Η Ελλάδα όχι μόνο παραμένει πάνω από τον πήχη του 2% που θέτει το ΝΑΤΟ ως κατώτερο όριο επί του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες στα κράτη - μέλη, αλλά παίρνει και την πρωτιά, με 3,82% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες. Ακολουθούν οι ΗΠΑ με 3,52% και η Κροατία με 2,79%. Η Ελλάδα βρίσκεται επίσης στην 3η θέση στις δαπάνες εξοπλισμού ως προς το ποσοστό των συνολικών αμυντικών δαπανών, με 38,3%, μετά την Κροατία (43,5%) και το Λουξεμβούργο (42,4%). Τέτοιες «πρωτιές» καταγράφει λοιπόν η χώρα μας, ως «επίτευγμα» της πολιτικής εμπλοκής στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, την οποία υπηρετούν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις και τα κόμματα. Αποκαλύπτονται ταυτόχρονα οι προτεραιότητες αυτού του σάπιου συστήματος: Μπορεί νοσοκομεία να μην έχουμε για να σωθούν ζωές από την πανδημία, πυραύλους «Patriot» όμως έχουμε και μας περισσεύουν, για να στέλνουμε στη Σαουδική Αραβία και να αναβαθμίζεται ο ρόλος της ελληνικής αστικής τάξης στο ιμπεριαλιστικό παζάρι που χοντραίνει στην περιοχή.

Αισχροί

Την ώρα που χιλιάδες μαθητές ζουν την αγωνία των πανελλαδικών εξετάσεων, ο υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος, υποστηρίζοντας τη μείωση των εισακτέων στα πανεπιστήμια, έγραψε σε ανάρτησή του πως όσοι μαθητές μείνουν εκτός ΑΕΙ είναι «εκείνοι που εάν εισαχθούν, θα εγκαταλείψουν τις πανεπιστημιακές τους σπουδές διότι δεν έχουν τα μαθησιακά εφόδια για να συνεχίσουν στο Πανεπιστήμιο». Για να τους γλιτώσει λοιπόν από τα χειρότερα και για να μην ταλαιπωρούνται οι ίδιοι και οι οικογένειές τους ως «αιώνιοι φοιτητές», έρχεται το κράτος να επιβάλει τους απαράδεκτους «κόφτες», στοχοποιώντας προληπτικά ως ανεπαρκή και αποτυχημένο όποιον δεν γράψει καλά στις εξετάσεις! Ο κυνισμός αυτός δεν έχει στόχο μόνο να δικαιολογήσει την επιβολή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, αλλά και να ξεπλύνει τις τεράστιες ευθύνες όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων για τα «μορφωτικά εφόδια» που στερούν από τους μαθητές και τα εμπόδια που τους βάζουν στην ολοκλήρωση των σπουδών τους. Με άλλα λόγια, για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν κοινωνικές και οικονομικές αιτίες για τη φοιτητική διαρροή, συνυφασμένες με τη λειτουργία του συστήματος που πολλαπλασιάζει τα αδιέξοδα για τη νεολαία, παρά μόνο «άχρηστοι» μαθητές και φοιτητές, που απλά δεν τα καταφέρνουν στον ανταγωνισμό με τους υπόλοιπους! Η νεολαία, φοιτητές και μαθητές δεν πρέπει να επιτρέψουν στην κυβέρνηση να χυδαιολογεί σε βάρος τους με αυτό το θράσος. Και είναι μια ευκαιρία τα σημερινά απεργιακά συλλαλητήρια να της το δείξουν!


Μνημείο πρόκλησης...

Τόσο η ανακοίνωση της ΝΔ για τη σημερινή απεργία, όσο και η αγωγή που κατέθεσε η Κεραμέως σε βάρος των εκπαιδευτικών, είναι μνημείο πρόκλησης και υποκρισίας απέναντι σε εργαζόμενους και μαθητές. Ποιος κόπτεται δήθεν για τους μαθητές που δίνουν πανελλήνιες; Το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση, που τους αγνοούσαν επιδεικτικά όταν όλους τους προηγούμενους μήνες βρίσκονταν κάθε μέρα στον δρόμο, διαδηλώνοντας ενάντια στην «τράπεζα θεμάτων», στους «κόφτες» για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο κ.ά. Που έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια το αίτημα χιλιάδων μαθητών για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία, καταδικάζοντάς τους στο μαρτύριο της τηλεκπαίδευσης, ενώ και όταν άνοιξαν τελικά τα σχολεία, αυτό έγινε ξανά με ανάθεση στην ατομική ευθύνη και στην «αυτοδιάγνωση». Που με το νομοσχέδιο τους καταδικάζει ως αυριανούς εργαζόμενους σε συνθήκες εργασιακής σκλαβιάς.


... και υποκρισίας

Δεν είναι κάτι καινούργιο πάντως οι κυβερνήσεις να καταφεύγουν στη συκοφαντία και στον «κοινωνικό αυτοματισμό» για να αντιμετωπίσουν τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες. Θυμίζουμε ότι και στην προηγούμενη απεργία, κυβέρνηση και εφοπλιστές προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, ενώ δεν πέρασε πολύς καιρός απ' όταν κατηγορούσαν ξανά τους ναυτεργάτες ότι με τις απεργίες τους καθυστερούν τα εμβόλια να φτάσουν στα νησιά, όταν ακόμα και στην Αττική οι εμβολιασμοί πήγαιναν σαν χελώνα, εξαιτίας των καθυστερήσεων στις παραλαβές. Η κυβέρνηση λοιπόν έχει την πρώτη και αποκλειστική ευθύνη, με το νομοσχέδιο που κατέθεσε και δίκαια προκαλεί απεργιακές και άλλες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους. Οπως αποδείχθηκε, τα σωματεία έχουν την πείρα να αποφεύγουν τις παγίδες που τους στήνει για να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα και να κρύψει τις ευθύνες της κάτω από το χαλί. Κάθε προσπάθεια να ξεπλύνει το αντεργατικό τερατούργημα και να συκοφαντήσει την απεργία θα πέσει στο κενό.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου