Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ Αναδεικνύει την επικίνδυνη καύση σκουπιδιών με σκοπό τα κέρδη των βιομηχάνων

 

Κάλεσμα για οργανωμένη απάντηση με στόχο την προστασία από τη ρύπανση και τη διαχείριση των απορριμάτων υπέρ των λαϊκών συμφερόντων

 

Η ρύπανση από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στο Αλιβέρι συνεχίζεται με στήριξη των αστικών κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών

Eurokinissi

Η ρύπανση από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στο Αλιβέρι συνεχίζεται με στήριξη των αστικών κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών
Να σταματήσει η καύση RDF/SRF και κάθε άλλου παράγωγου σκουπιδιών στο εργοστάσιο τσιμεντοβιομηχανίας της ΑΓΕΤ στο Αλιβέρι Εύβοιας και να ληφθούν μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των βιομηχανικών μονάδων και των άλλων επιχειρήσεων στην περιοχή απαιτεί με ανακοίνωσή της η ΚΟ Αλιβερίου του ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σχετικά με τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος, η ΚΟ Αλιβερίου κάνει λόγο για «κροκοδείλια δάκρυα» της δημοτικής και περιφερειακής αρχής. Εκφράζει μάλιστα την έκπληξή της για τη στάση του δημάρχου Κύμης - Αλιβερίου που μιλά για «ανάγκη πληροφόρησης των κατοίκων που υποφέρουν από αντικρουόμενες πληροφορίες» σε μία περιοχή πολλαπλά επιβαρυμένη, με υψηλό αριθμό καρκινογενέσεων και όπου έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στην καύση του RDF.

«Φτάνουν τα κροκοδείλια δάκρυα από τους όψιμους υπερασπιστές του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας. Τα "έργα και ημέρες" των ίδιων και των κομμάτων τους είναι μάρτυρες της πολιτικής που υπηρετούν με συνέπεια», σημειώνει η ΚΟ Αλιβερίου και επισημαίνει ότι η περιοχή «στις πλημμύρες πνίγεται, στις φωτιές τσουρουφλίζεται και δεκαετίες τώρα δηλητηριάζεται από τα βιομηχανικά απόβλητα για να μη διαταραχθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Τονίζει επίσης τη μη διάθεση κονδυλίων για την κατασκευή έργων υποδομής για την προστασία του λαού και του περιβάλλοντος και καταγγέλλει την πολιτική της ΕΕ «ο ρυπαίνων πληρώνει», που σημαίνει τη συνέχιση της ρύπανσης των βιομηχανικών ομίλων χωρίς καν να πληρώνουν, αφού τελικά την πληρώνει ο λαός. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι η πολιτική αυτή έγινε «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για τα πιο μεγάλα περιβαλλοντικά εγκλήματα, όπως μαρτυρά η πείρα στο Αλιβέρι, στον Ασωπό, στον Ασπρόπυργο, στη δυτική Θεσσαλονίκη και αλλού.

Σημειώνει επίσης ότι την ευθύνη για την ουσιαστική ανυπαρξία μηχανισμών καταγραφής και ελέγχου της ρύπανσης από τις βιομηχανίες και για τις σκόπιμες ελλείψεις στους υπάρχοντες κανονισμούς έχουν η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ. «Στο δίκτυο σταθμών μέτρησης του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, που την ευθύνη λειτουργίας του έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λειτουργούν μόνο 14 σταθμοί σύμφωνα με στοιχεία του 2019! Από αυτούς μόνο 6 μετρούν αιωρούμενα σωματίδια ΑΣ2.5 και μόνο 4 το βενζόλιο. Δεν υπάρχουν δεδομένα από συστηματικές μετρήσεις καρκινογόνων ουσιών όπως πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, διοξίνες, φουράνια κ.λπ. (...) Ο κρατικός έλεγχος για την ασφαλή λειτουργία των επιχειρήσεων και την πρόληψη της ρύπανσης είναι ψευδεπίγραφος. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα Τμήματα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος των Σωμάτων Βόρειας και Νότιας Ελλάδας, το 2019 πανελλαδικά υπηρετούσαν συνολικά μόνο 17 επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Οι αντίστοιχες υπηρεσίες ελέγχου της κάθε Περιφέρειας είναι επίσης υποστελεχωμένες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην έλλειψη ουσιαστικών μέτρων κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και στη στάση που κράτησε στην ψηφοφορία του νόμου για το περιβάλλον το 2020 και σημειώνει ότι το φιλοπεριβαλλοντικό πρόσωπο που επιχειρεί να παρουσιάσει αποτελεί εμπαιγμό για τους κατοίκους της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό καλεί τον λαό της περιοχής να οργανώσει τον αγώνα του για να σταματήσει η καύση RDF/SRF και κάθε άλλου παράγωγου σκουπιδιών, να ληφθούν μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των βιομηχανικών μονάδων και των άλλων επιχειρήσεων της περιοχής και να διεκδικήσει την αποκατάσταση του περιβάλλοντος από τη βιομηχανική ρύπανση.

Επίσης, τονίζει ότι η ρύπανση είναι αποτέλεσμα της παραγωγής που στο επίκεντρό της έχει την αύξηση της κερδοφορίας, την οποία κάθε επιχείρηση βάζει πάνω από την προστασία του λαού και του περιβάλλοντος και σημειώνει ότι «όσοι νόμοι και αν ψηφιστούν, άλλα τόσα παραθυράκια θα υπάρχουν σαν ξέφωτα στο δρόμο της επιχειρηματικότητας».

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου