Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

ΤΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Η φονική πλημμύρα στην Πολίχνη, απόρροια της εγκληματικής πολιτικής όλων των αστικών κυβερνήσεων

 

  Πηγή: Eurokinissi/Motionteam

 

Σε ανακοίνωσή της για τη φονική πλημμύρα στην Πολίχνη, η ΤΕ της Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ σημειώνει τα παρακάτω:

«Ο λαός της Πολίχνης βίωσε για ακόμα μια φορά τις οδυνηρές συνέπειες από τις ελλείψεις αντιπλημμυρικών έργων και υποδομών στην περιοχή με απολογισμό ένα νεκρό και δεκάδες ζημιές σε λαϊκές περιουσίες. Ένα ολιγόλεπτο έντονο καιρικό φαινόμενο βροχόπτωσης ήταν ικανό να αποκαλύψει με το χειρότερο τρόπο την παραπάνω πραγματικότητα. Ως ΚΚΕ εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του θύματος της κακοκαιρίας και τη συμπαράστασή μας σε όσους επλήγησαν.

Η τραγική αυτή κατάσταση δεν είναι αποτέλεσμα της "κλιματικής αλλαγής", ούτε μπορεί να αποδίδεται αποκλειστικά στα έντονα καιρικά φαινόμενα. Είναι απόρροια της εγκληματικής πολιτικής όλων των αστικών κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που δεν φρόντισαν να θωρακίσουν με σύγχρονα αντιπλημμυρικά έργα και υποδομές ευάλωτες σε πλημμυρικά φαινόμενα περιοχές, όπως αυτές της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Μερίδιο ευθύνης αναλογεί και στα στελέχη τους στην Τοπική Διοίκηση, σε Περιφέρεια και Δήμους, που προωθούν την αντιλαϊκή πολιτική, ιεραρχώντας έργα και υποδομές με κριτήριο τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και την προστασία των ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος.

Αυτό επιβεβαιώνει η αδιαφορία που επιδεικνύουν για την ανθρώπινη ζωή και τις λαϊκές περιουσίες σε μια περιοχή, όπως αυτή της Πολίχνης και της ευρύτερης περιοχής στην οποία συγκεντρώνονται δεκάδες ρέματα που δεν έχουν διευθετηθεί ή έχουν υπογειοποιηθεί παρανόμως, ενώ άλλα παραμένουν ακόμα αχαρτογράφητα, χωρίς να υπάρχει και διάθεση διενέργειας κάποιας μελέτης και καταγραφής. Την ίδια στιγμή, η πρόσφατη υλοτόμηση δασικών εκτάσεων στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου εξαιτίας του φλοιοφάγου εντόμου, χωρίς την υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας πλημμυρών, αύξησε τον κίνδυνο εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων. Το πρόσφατο τραγικό συμβάν ενισχύθηκε και από το παραπάνω γεγονός.

Η ζωή μας και οι περιουσίες μας δεν είναι "κόστος". Εδώ και τώρα να υλοποιηθούν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας!

Η αρνητική πείρα των κατοίκων της περιοχής έρχεται να αποκαλύψει τα μεγάλα ψέματα και τα παχιά λόγια που ντύνουν τα αστικά επιτελεία τον σχεδιασμό για τη δήθεν "πράσινη ανάπτυξη" στην περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης. Ιδιαίτερα, μπροστά στην ημέρα περιβάλλοντος, κυβέρνηση, περιφέρεια και δημοτικές διοικήσεις διαφήμισαν τις "πράσινες" πολιτικές τους, τα "πράσινα" έργα και υποδομές που προωθούν ανά τόπους. Στα παραπάνω έργα δεν χωρούν υποδομές αναγκαίες για την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, όπως έργα πολιτικής προστασίας, κατασκευή ασφαλούς, επαρκούς και σύγχρονης σχολικής στέγης και μονάδων υγείας, δημιουργία ελεύθερων και κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, αθλητισμού, πολιτισμού κ.ά..

Βασικά αντιπλημμυρικά έργα για την προστασία του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, που περιγράφονταν στο Γενικό Ρυθμιστικό Σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας και αποχέτευσης ομβρίων Ν. Θεσσαλονίκης (Master Plan) παραμένουν στα χαρτιά τουλάχιστον από το 2003. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η διευθέτηση των ρεμάτων της Πολίχνης, και του Ωραιοκάστρου. Τα αντιπλημμυρικά έργα θεωρούνται "μη επιλέξιμα", καθώς δεν παρουσιάζουν επενδυτικό και επιχειρηματικό ενδιαφέρον, δεν εξασφαλίζουν κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο. Για το λόγο αυτό και η ΕΕ δεν επιλέγει να χρηματοδοτήσει με πόρους τέτοια έργα και υποδομές αναγκαία για τον λαό, τη στιγμή που όλοι αυτοί οι πακτωλοί χρημάτων προκύπτουν από την άγρια φορολογία και τον ιδρώτα των ευρωπαϊκών λαών. Η χρηματοδότηση της διευθέτησης των ρεμάτων της περιοχής Ωραιοκάστρου, που θα θωρακίσει και περιοχές των δήμων Παύλου Μελά και Ευόσμου - Κορδελιού εγκρίθηκε με καθυστέρηση τουλάχιστον 15 χρόνων. Η ένταξη μόνο αυτού του αντιπλημμυρικού έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς. Αυτοί έχουν από χρόνια πνιγεί από τις διαχρονικές, εγκληματικές ευθύνες της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των διοικήσεων των δήμων και της Περιφέρειας.

Το ΚΚΕ διαχρονικά θέτει σε προτεραιότητα το ζήτημα της πολιτικής προστασίας, καθώς αφορά άμεσα την προστασία της ζωής των λαϊκών οικογενειών. Με παρεμβάσεις, τοποθετήσεις και ανάπτυξη πολιτικής δραστηριότητας γύρω από τέτοια ζητήματα, το ΚΚΕ και τα μέλη του μπήκαν μπροστά στην αποκάλυψη των τραγικών ελλείψεων του κρατικού μηχανισμού, στην ανάδειξη των διαχρονικών ευθυνών των αστικών κομμάτων και συνολικά των κριτηρίων με τα οποία υλοποιείται ο αστικός σχεδιασμός, που δεν είναι άλλα από τη διασφάλιση όλο και μεγαλύτερης κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας για τους ομίλους και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Να μην επιτρέψουμε να παίζουν άλλο με την ίδια τη ζωή μας. Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα όχι μόνο δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από αυτή την πολιτική, αλλά αντίθετα κινδυνεύουν να χάσουν και ό,τι τους έχει απομείνει

Ως ΚΚΕ καλούμε τον λαό να αγωνιστεί για σχεδιασμό και υλοποίηση, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση, σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, έργων υποδομής και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, βιομηχανικά ατυχήματα, με στελέχωση με μόνιμο προσωπικό πλήρους απασχόλησης και εξοπλισμό, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και τις περιφέρειες.

Άμεσα να παρέμβουν συντονισμένα κυβέρνηση, Περιφέρεια, δήμος, με την κινητοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών για την καταγραφή και την αποκατάσταση των ζημιών στις λαϊκές περιουσίες.

Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που πλήγηκαν με βάση τις εκτιμώμενες συνέπειες και να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών.

Να ξεκινήσουν άμεσα οι μελέτες και η υλοποίηση, η επιτάχυνση εκεί που ξεκίνησε η κατασκευή, όλων των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων».

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου