Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ Εκταμιεύσεις στους ομίλους, βάρη και νέα βάρβαρα μέτρα στον λαό

 


Την επικύρωση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της κυβέρνησης ΝΔ προανήγγειλε χτες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενόψει της σημερινής επίσκεψής της στην Αθήνα και της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη. Οπως ανακοινώθηκε, η ίδια «θα παραδώσει αυτοπροσώπως το αποτέλεσμα της αξιολόγησης και της σύστασης της Επιτροπής προς το Συμβούλιο σχετικά με την έγκριση των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Ανάκαμψης».

Από την πλευρά του, το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης εκτιμά ότι στη διάρκεια του β΄ φετινού εξαμήνου θα εκταμιευθούν δύο δόσεις συνολικού ύψους άνω των 7 δισ. ευρώ, τα οποία, με ενδιάμεσο κρίκο τον κρατικό προϋπολογισμό, θα διοχετευθούν σε επιχειρηματικούς ομίλους και ισχυρές επιχειρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, βασικός πυλώνας της όποιας ανάκαμψης είναι η πλήρης αξιοποίηση των εκταμιεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς και άλλων προγραμμάτων της ΕΕ που προβλέπουν την επιτάχυνση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, όπως το αντεργατικό τερατούργημα που ψήφισε χτες η κυβέρνηση στη Βουλή.

Παράλληλα, στη σημερινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ αναμένεται να επικυρωθεί η 10η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβράβευσε την κυβέρνηση της ΝΔ σε ό,τι αφορά το αντιλαϊκό της έργο, δίνοντας το πράσινο φως για την εκταμίευση δόσης ύψους 740 εκατ. ευρώ προς τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, συναντήθηκε χτες στο Λουξεμβούργο με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλ. Ρέγκλινγκ. Με την ευκαιρία, ο Χρ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι «η έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και μια σειρά θετικών δεικτών και πρόσφατων εξελίξεων εμπνέουν αισιοδοξία σχετικά με τις προοπτικές ισχυρής ανάκαμψης».

Από την πλευρά του, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή εκτιμά ότι «εφόσον τα επόμενα τρίμηνα εξελιχθούν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ετήσια μεγέθυνση αναμένεται να υπερβεί το βασικό μας σενάριο (2,7%), και να κινηθεί κοντύτερα στο θετικό σενάριο μεταξύ 3,6% και 4,8%», με την προϋπόθεση ότι θα «τρέξουν» οι εκταμιεύσεις και ο τουριστικός κλάδος θα ανακτήσει σημαντικό μέρος από τον τζίρο που έχασε το 2020.

Παράλληλα, αύριο, Παρασκευή, συνεδριάζει το Εκοφίν με θέμα μεταξύ άλλων τα Σύμφωνα Σταθερότητας που έχουν καταθέσει οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών της ΕΕ.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου