Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

Στην υπηρεσία των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων

 
ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΒΑΣΕΙΣ


Στρατιωτικό υλικό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην Αλεξανδρούπολη
Στρατιωτικό υλικό των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην Αλεξανδρούπολη
Στην υπηρεσία των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει μπει (και) το σιδηροδρομικό δίκτυο του Εβρου μεταφέροντας πολεμικό υλικό τους βορειότερα, προς χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Θυμίζουμε ότι τις προηγούμενες μέρες έδεσαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θηριώδη πλοία των Αμερικανών ξεφορτώνοντας σχεδόν 400 οχήματα και εμπορευματοκιβώτια, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης, οχημάτων μάχης τύπου «Bradley» «και μιας ποικιλίας εξοπλισμού υποστήριξης», όπως έλεγαν οι ίδιοι οι Αμερικανοί, προκειμένου να μετακινηθούν σιδηροδρομικώς «σε προκεχωρημένες θέσεις επιχειρήσεων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη». Μια μετακίνηση για την επερχόμενη επανάληψη της «Atlantic Resolve», επιχείρηση ανάπτυξης δυνάμεων των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην Ανατ. Ευρώπη, που ξεκίνησε από το 2014 με αφορμή τα γεγονότα στην Κριμαία και επαναλαμβάνεται σταθερά ετησίως.

Σε αυτό το φόντο, κατά πληροφορίες, τουλάχιστον δύο συρμοί με στρατιωτικό υλικό των Αμερικανών έφυγαν από την Αλεξανδρούπολη με προορισμό τη Ζιμνίτσα, στη νοτιοανατολική Βουλγαρία, σημαντικό σιδηροδρομικό κόμβο, από όπου θα διασπαρούν σε άλλες τοποθεσίες στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Σημειωτέον, κομμάτι της δύναμης που θα αναπτύξουν φέτος οι Αμερικανοί στην Ανατ. Ευρώπη στο πλαίσιο της «Atlantic Resolve» είναι και η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (1η CAB), με συνολικά 25 ελικόπτερα «Apache», 10 «Chinook» και 50 «Black» και «Pave Hawk», συν φυσικά το ανάλογο προσωπικό (ιπτάμενοι, τεχνικοί, διαβιβάσεις, ασφάλεια κ.α.) και εξοπλισμό, μέρος των οποίων θα αναπτυχθεί και στην αεροπορική βάση στο Στεφανοβίκειο. Θέση που αξιοποιούν διαρκώς τα τελευταία χρόνια οι Αμερικανοί, ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ, για πολύμηνη παραμονή, κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις των ελικοπτεράδων τους με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, βελτιώνοντας τις ικανότητές τους να παίξουν το ρόλο ΑμερικανοΝΑΤΟικού χωροφύλακα στην ευρύτερη ζώνη από τα Βαλκάνια έως την Ανατολική Μεσόγειο «και παραπέρα» ακόμα, όπως λένε, προκαλώντας ανατριχίλα, οι αρμόδιοι παράγοντες, προμηνύοντας τα χειρότερα για το βάθεμα της εμπλοκής.

Ριζοσπάστης 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου