Σάββατο 17 Ιουλίου 2021

ΝΕΑ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ Η κυβέρνηση παίρνει πίσω έως και τα μισά αναδρομικά μέσω εφορίας!


Φωτό αρχείου
Φωτό αρχείου
Πηγή: Eurokinissi


Ως και 55% των αναδρομικών που έλαβαν το 2020 θα κληθούν να πληρώσουν πολλοί συνταξιούχοι με τις τροποποιητικές δηλώσεις που υποχρεώνονται να υποβάλουν για τα έτη 2015 και 2016. 

Τα αναδρομικά αφορούν τις περικοπές που έγιναν στις κύριες συντάξεις από τον Ιούνιο του 2015 ως τον Μάιο του 2016, τα οποία έχουν ξεκινήσει να δηλώνονται από τους υπόχρεους μετά το άνοιγμα της ηλεκτρονικής εφαρμογής από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Πέρυσι τέτοια εποχή η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει με τυμπανοκρουσίες την καταβολή των αναδρομικών, τα οποία ωστόσο ήταν κουτσουρεμένα, καθώς η κυβέρνηση επέστρεψε στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα μόνο 900 εκατομμύρια ευρώ, αντί των 3,9 δισ. ευρώ που αντιστοιχούσαν στην απόφαση του ΣτΕ και το ποσό αυτό αφορούσε μόνο κύριες συντάξεις, εξαιρώντας τα δώρα και τις επικουρικές.

Βρήκε, όμως, τρόπο να... πάρει πίσω ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που έλαβαν οι συνταξιούχοι, μέσω της εφορίας.

Συγκεκριμένα, στα ποσά που είχαν λάβει οι συνταξιούχοι δεν είχε γίνει καμία παρακράτηση φόρου, με αποτέλεσμα τώρα τα ποσά των αναδρομικών να προστίθενται στο εισόδημα του έτους που αφορούν (για το 11μηνο) και να επανυπολογίζεται ο φόρος για το συνολικό πλέον εισόδημα εκείνου του έτους. Σε πολλές περιπτώσεις, οι συνταξιούχοι αλλάζουν φορολογική κλίμακα με αποτέλεσμα να πληρώνουν υπέρογκα ποσά.

Επί των συνολικών ποσών (εισόδημα εκείνου του έτους + αναδρομικά) θα επιβληθούν φορολογικοί συντελεστές που ξεκινούν από 22% και φθάνουν έως 45%, ανάλογα με το συνολικά διαμορφωθέν εισόδημα. Μάλιστα, στην περίπτωση που τα συνολικά εισοδήματα των συνταξιούχων υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ για εκείνα τα έτη, στα ποσά των αναδρομικών θα επιβληθεί και ειδική εισφορά αλληλεγγύης «φουσκώνοντας» ακόμη περισσότερο το ραβασάκι της εφορίας.

Ακόμα υψηλότερος είναι ο φόρος επί των αναδρομικών για τους συνταξιούχους με εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ, δεδομένου ότι επιβάλλονται μεγαλύτεροι συντελεστές.  

Ο νέος φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι συνταξιούχοι για το 11μηνο μπορεί να φτάνει και στο 55% του ποσού των αναδρομικών που έλαβαν! 

Οι συνταξιούχοι έχουν προθεσμία έως τις 31 Δεκέμβρη 2021 να δηλώσουν τα αναδρομικά ποσά του 2020, ενώ ο φόρος που προκύπτει, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, εξοφλείται εφάπαξ έως τις 31 Γενάρη 2022. 

Πηγή: 902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου