Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Συνεχίζει να «κλείνει το μάτι» στις απολύσεις με αφορμή τον εμβολιασμό


Πηγή: Eurokinissi

 

Το μάτι στις απολύσεις ανεμβολίαστων συνεχίζει να κλείνει η κυβέρνηση καθώς μετά τις δηλώσεις της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μηχαϊλίδου τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης που υποστήριξε ότι η ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπει σε μια επιχείρηση να απολύσει εργαζόμενο που δεν έχει εμβολιαστεί.

Μιλώντας στον Σκάι, ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε πως «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει τη νομοθεσία ούτε θα θεσπίσει γενικό κανόνα απολύσεων. Στην εργατική νομοθεσία, ως ισχύει σήμερα, υπάρχει συγκεκριμένο άρθρο που προβλέπει ότι η επιχείρηση μπορεί να επικαλεστεί σπουδαίο λόγο για απόλυση».

Ανέφερε ακόμα πως «Δεν υπάρχει όριο για την αναστολή εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Ισχύει όσο κρατά η πανδημία και υπάρχει κίνδυνος» και πρόσθεσε ότι «η κείμενη εργατική νομοθεσία προβλέπει τι μπορεί να κάνει μια επιχείρηση σε αυτή την περίπτωση. Εάν η επιχείρηση μπορεί για παράδειγμα να βάλει έναν εργαζόμενο σε τηλεργασία, μπορεί να το κάνει. Αν αποφασίσει να τον απολύσει και ο εργαζόμενος αμφισβητήσει το δικαίωμα αυτής της απόλυσης, πάνε στο δικαστήριο και αυτό κρίνει αν είναι νόμιμη η απόλυση».

Γίνεται σαφές πως η κυβέρνηση, είτε για λόγους εκβιασμού είτε για άλλους λόγους, δεν αντιτίθεται στις απολύσεις εργαζομένων με αφορμή τον εμβολιασμό αλλά απλά δηλώνει ότι δεν χρειάζεται να γίνει νομοθετική παρέμβαση αφού η ισχύουσα νομοθεσία το προβλέπει. 

Σε ότι αφορά το Δημόσιο ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ανέφερε επίσης στον Σκάι πως σύμφωνα με το υπάρχον νομικό πλαίσιο και τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα για όποιον αρνηθεί να τηρήσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις θα ενεργοποιείται η πειθαρχική διαδικασία. Για το αν ωστόσο τελικά θα απολυθεί κάποιος είναι απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου.

902gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου