Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

Επιασε πάτο

 

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη μπει σε φάση νέας έξαρσης της πανδημίας και οι προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο να γίνουν ξανά ανεξέλεγκτοι οι επιδημιολογικοί δείκτες δίνουν και παίρνουν. Αντί όμως η κυβέρνηση Μπάιντεν να πάρει μέτρα ενίσχυσης του συστήματος Υγείας, οι ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας ετοιμάζονται να αυξήσουν τα ασφάλιστρα για τους μη εμβολιασμένους, προκειμένου να μειώσουν τα κόστη, σε περίπτωση ραγδαίας αύξησης των νοσηλειών. Το φαινόμενο βέβαια δεν είναι «αποκλειστικότητα» των ΗΠΑ, αφού τα ίδια γίνονται σε όλα τα κράτη, απ' όλες τις κυβερνήσεις. Ο κυνισμός τους ξεπερνάει κάθε όριο όταν επικαλούνται τα «δημοσιονομικά όρια» και τις «αντοχές της οικονομίας» για να δικαιολογήσουν την απουσία μέτρων ουσιαστικής προστασίας του λαού, την ώρα που αποθεώνουν την ατομική ευθύνη και την αυτοπροστασία, κρύβοντας πίσω από εκεί τις τεράστιες κρατικές και κυβερνητικές ευθύνες. Κι αυτό γίνεται ακόμα πιο προκλητικό όταν ακούει κανείς τον Μπάιντεν, στο τρίτο κατά σειρά διάγγελμα σ' ένα εξαήμερο, να λέει ότι «οι εκτιμήσεις για το κόστος του πολέμου στο Αφγανιστάν τα τελευταία 20 χρόνια κυμαίνονται από τουλάχιστον 1 τρισ. δολάρια μέχρι 2 τρισ. δολάρια. Πρόκειται περίπου για 150 - 300 εκατομμύρια δολάρια τη μέρα». Οι «προτεραιότητες» των αστικών κυβερνήσεων και δη στην πρώτη ιμπεριαλιστική δύναμη είναι εμφανέστατες, επιβεβαιώνοντας ότι το σύστημά τους έχει πιάσει πάτο, είτε πληρώνει για να σκοτώνει, είτε σκοτώνει επειδή δεν πληρώνει...

«Ελαφρύνσεις»

«Προετοιμασία εδάφους» κάνουν τα κυβερνητικά επιτελεία ενόψει ΔΕΘ, προσπαθώντας να ρίξουν «την μπάλα στην κερκίδα» για το τι περιμένει τον λαό από το φθινόπωρο. Γι' αυτό ξεκίνησαν από τώρα οι «διαρροές» για τα «μέτρα ελάφρυνσης» που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο κ.ο.κ. Ποια είναι αυτά; Τα ίδια που ισχύουν από πέρυσι! Δηλαδή, το «πάγωμα» της λεγόμενης «εισφοράς αλληλεγγύης» για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, το οποίο όχι μόνο δεν αλλάζει το γεγονός ότι και φέτος οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν πάνω από το 95% των έμμεσων και άμεσων φόρων, αλλά θα «αναπληρωθεί» και με το παραπάνω από τα νέα «πράσινα» χαράτσια, την ώρα μάλιστα που το λαϊκό εισόδημα εξανεμίζεται από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις σε Ενέργεια, διαμονή, διατροφή κ.ο.κ., κάνοντας «σκόνη» και τις αστειότητες περί «αυξήσεων» στον κατώτερο μισθό κατά 0,5 ευρώ τη μέρα. Δεύτερη ...«ελάφρυνση» είναι η διατήρηση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 22%. Πρόκειται για μέτρο που ευνοεί κατά κανόνα τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες «διευκολύνσεις» και φοροαπαλλαγές, την ώρα που χιλιάδες βιοπαλαιστές ΕΒΕ θα συνεχίσουν να πνίγονται στα χρέη και τα χαράτσια, ειδικά τώρα που θα βρεθούν «εκτός διασωλήνωσης» των προσωρινών αναστολών πληρωμών. Τέλος, διαρρέεται η μείωση κατά τρεις μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών που πληρώνει η μεγαλοεργοδοσία. Δηλαδή, μειώνεται κι άλλο το σχετικό «κόστος» για το κεφάλαιο, που θα φορτωθεί στις πλάτες των εργαζομένων. Χώρια που το νομοσχέδιο για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης είναι «στα σκαριά» και από τα πρώτα που θα κατατεθούν σε λίγες μέρες στη Βουλή.


Ως εδώ

«Μπορούμε να χάνουμε θέσεις εργασίας, επειδή κάποιοι δεν εμβολιάζονται;». Το ερώτημα που τέθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, σε συνέντευξή του, είναι μία ακόμα απόδειξη για το πώς η κυβέρνηση σκοπεύει να κλιμακώσει την επίθεση στους εργαζόμενους και τον λαό, αξιοποιώντας ως άλλοθι και τον αναγκαίο εμβολιασμό, για να κρύψει τις δικές της εγκληματικές ευθύνες για την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού και τη συνολικότερη διαχείριση της πανδημίας. Τους έπιασε ο πόνος για τις θέσεις εργασίας, όταν πάνω από 240.000 εργαζόμενοι «ανακυκλώθηκαν» τον τελευταίο μήνα, λόγω λήξης των συμβάσεών τους και λόγω «οικειοθελών» αποχωρήσεων, που στην πλειοψηφία τους κρύβουν από πίσω εργοδοτικές πιέσεις και απειλές. Τους «πονάει» τάχα η υγεία των εργαζομένων, όταν πετάνε εντελώς από πάνω τους την ευθύνη ακόμα και για τον αυτονόητο επιδημιολογικό έλεγχο, με συχνά και μαζικά τεστ, φορτώνοντας στους εργαζόμενους το κόστος, στην περίπτωση που δεν έχουν εμβολιαστεί. Και είναι τέτοιος ο «καημός» τους για τα δικαιώματα των εργαζομένων, που ετοιμάζονται να βάλουν από την πίσω πόρτα κι άλλες ιδιωτικές εταιρείες στην Υγεία, με πρόσχημα την αντικατάσταση των ανεμβολίαστων, προωθώντας τους σχεδιασμούς για γενίκευση των ΣΔΙΤ, όπως προβλέπει και το νομοσχέδιο για το «νέο ΕΣΥ» που ετοιμάζονται να καταθέσουν. Ως εδώ λοιπόν με τις χυδαίες προκλήσεις της κυβέρνησης. Αφού πρώτα φόρτωσε στους εργαζόμενους την ευθύνη για την έξαρση της πανδημίας, την ώρα που τα πρωτόκολλα των τουριστικών ομίλων κάνουν θραύση στα νησιά και στους άλλους προορισμούς, τώρα πάει να τους χρεώσει και το ενδεχόμενο να αυξηθεί η ανεργία αν η αύξηση των κρουσμάτων φέρει νέους περιορισμούς.


Ζήτω!

Την ώρα που πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη στη διάρκεια της χρονιάς, κυβέρνηση και αστικά ΜΜΕ διαφημίζουν ως «σωτηρία» για τα δάση την μετακίνηση των δασαρχείων στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για να αντιμετωπιστούν - όπως λένε - οι «δυσλειτουργίες» στη διαχείριση του δασικού πλούτου. Οπως σε κάθε ανάλογη καταστροφή, έτσι και τώρα, προβάλλουν ως «λύση» ορισμένες προσαρμογές στη δομή του κρατικού μηχανισμού, για να τραβήξουν τη συζήτηση μακριά από τις πραγματικές αιτίες και τους ενόχους. Ετσι, πέρα από το γεγονός ότι αυτή η «μετακίνηση» των δασαρχείων στο υπουργείο Ενέργειας τα ενσωματώνει πιο αποτελεσματικά στα κερδοφόρα σχέδια των «πράσινων» ομίλων, καμιά ουσιαστική ενίσχυση των υπηρεσιών δεν πρόκειται να υπάρξει, όπως αποδείχτηκε πάμπολλες φορές στο παρελθόν. Μιλάμε άλλωστε για το ίδιο κράτος, που ανεξαρτήτως κυβέρνησης δαπανά για την προστασία των δασών μόλις το 0,04% του κρατικού προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα ολόκληρο Δασαρχείο Αιγάλεω, με 600.000 στρέμματα δάσους στην ευθύνη του, να μην έχει ούτε έναν δασεργάτη! Γι' αυτό, το συμπέρασμα που προκύπτει κι από τις νέες αλλαγές, είναι ένα: «Ζήτω που καήκαμε»!

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου