Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021

Λ. Στολτίδης: Να αντιμετωπιστεί άμεσα το κτιριακό πρόβλημα και να καλυφθούν τα κενά σε εκπαιδευτικούς (VIDEO)

 

ΣΤΕΓΑΣΗ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΣΤΟ ΛΑΓΚΑΔΑ


 
 

Να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα στέγασης του 1ου και 2ου Γυμνασίου του Δήμου Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη ζήτησε, με την Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε σήμερα, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης.

Λίγες μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς οι 570 μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 1ου και του 2ου Γυμνασίου του Δήμου Λαγκάδα στην ΠΕ Θεσσαλονίκης βρέθηκαν άστεγοι. Το κτίριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Λαγκαδά, είναι ακατάλληλο, καθώς κρίθηκε επικίνδυνο και χρήζει εκτεταμένων επισκευών.

Το πρόβλημα, παρόλο που είναι χρόνιο και εντοπισμένο ήδη από το 2013, με παρεμβάσεις τόσο της Ένωσης Γονέων Λαγκαδά, αλλά και των εκπαιδευτικών και των διευθύνσεων των σχολείων, δεν έχει επιλυθεί έως σήμερα.

Η μελέτη που εκπόνησε η «Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης ΑΕ», βάσει της οποίας το συγκεκριμένο σχολικό κτίριο αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στατικότητας, υγρασίας και αποκόλλησης σοβάδων, παραδόθηκε στο δήμο τέλη Αυγούστου, αφήνοντας ανεκμετάλλευτο το χρονικό διάστημα κατά το οποίο τα σχολικά κτίρια ήταν άδεια από μαθητές και τα μαθήματα γίνονταν εξ αποστάσεως λόγω της πανδημίας.

Η «προσωρινή» λύση που δόθηκε με τη συγχώνευση πέντε διδακτικών ωρών σε τρεις στο 1ο και 2ο Γυμνάσιο Λαγκάδα, ώστε να εκτονώσει τις αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν μετά την ακαταλληλότητα των κτιρίων, θεσμοθετεί επί της ουσίας την υποβάθμιση των σπουδών των μαθητών του Λαγκάδα, κατατάσσοντάς τα σε παιδιά β' κατηγορίας. Ενώ σαν «λύση» δόθηκε η εγκατάσταση προκάτ αιθουσών.

Ο Λ. Στολτίδης υπογράμμισε ακόμα ότι εκτός της επικινδυνότητας του σχολικού κτιρίου, υπάρχουν και μεγάλες ελλείψεις στους εκπαιδευτικούς με αποτέλεσμα μόνο στο 1ο Γυμνάσιο τα κενά σε ώρες να είναι: 23 Τεχνολογίας, 4 Αγγλικών, 4 Γυμναστικής και 2 οικονομολόγου.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε από την κυβέρνηση να φροντίσει ώστε άμεσα να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος για την ασφαλή στέγαση και λειτουργία του 1ου και του 2ου Γυμνάσιου του Δήμου Λαγκάδα, έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες στο κτίριο του σχολείου και να επιστρέψουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί σε αυτό, αλλά και να γίνουν μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων ώστε οι μαθητές να μπορούν να διδαχτούν το σύνολο των μαθημάτων και της ύλης.

Να αποσείσει τις ευθύνες της κυβέρνησης, επικαλούμενος τα κονδύλια που έχει δώσει το υπουργείο Εσωτερικών προς το Δήμο Λαγκαδά για τη σχολική στέγη, επιχείρησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στελ. Πέτσας, απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ.

Ο Στ. Πέτσας σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ανέφερε πως η σχολική στέγη και η ασφαλής μετακίνηση των μαθητών από και προς τα σχολεία, παραμένουν στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, κάτι που στηλίτευσε ο κομμουνιστής βουλευτής στη δευτερολογία του, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα στο συγκεκριμένο κτίριο υπάρχει από το 2013, χωρίς να έχει δοθεί λύση, γεγονός που αναδεικνύει τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων. 

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιλέγει να δίνει δισ. ευρώ για τα ΝΑΤΟικά εξοπλιστικά προγράμματα, όχι όμως για τα σχολεία, οδηγώντας τους γονείς να πληρώνουν από την τσέπη τους όλο και περισσότερα χρήματα για τη μόρφωση των παιδιών τους και εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στις κινητοποιήσεις γονιών και μαθητών. 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου