Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Μαζί «πλέκουν το γαϊτάνι» της επικίνδυνης εμπλοκής

 



Για σχεδόν 70 χρόνια, δηλαδή από την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, όλες οι αστικές κυβερνήσεις περπατάνε χέρι χέρι με τις ΗΠΑ (...) Ο χρόνος είναι περιορισμένος για να αναπτύξει κάποιος το ιστορικό των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και τα αρνητικά αποτελέσματά τους. Γι' αυτό, απλά θα υπενθυμίσω ότι στις 6/11/1990 τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Της συμφωνίας δηλαδή για τις βάσεις, που όλο έφευγαν και όλο εδώ ήταν, είναι και συνεχώς αυξάνονται. Η συμφωνία είχε διάρκεια ενός έτους, αλλά κράτησε 30 ολόκληρα χρόνια, για να πάμε τώρα στην καινούργια συμφωνία, που τάχα είναι για πέντε χρόνια, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει τέλος. Πάντα οι κυβερνήσεις βρίσκουν κατάλληλο «περιτύλιγμα» για να κρύψουν την πραγματικότητα από τον λαό και να χρυσώσουν το χάπι.

* * *

Γυρνώντας στο σήμερα και για να δείξω ότι όλες οι αστικές κυβερνήσεις τραβάνε στον ίδιο δρόμο και η ότι μία συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε η προηγούμενη, παραθέτω αποσπάσματα από την ομιλία του πολύ δραστήριου πρέσβη των ΗΠΑ Πάιατ στο συνέδριο του «Economist», το 2019, περιγράφοντας το τι ανέμεναν οι ΗΠΑ από την κυβέρνηση ΝΔ, επιταχύνοντας πάνω στο δρόμο που τους έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ: «Προχωρούμε με "τέρμα ταχύτητα" τις σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας εν μέσω της πολιτικής μετάβασης της Ελλάδας (...) η εμπιστοσύνη και η υποστήριξή μας στη νέα κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να είναι ισχυρότερη (...) η κυβέρνηση Τσίπρα έκανε τόση πολύ καλή δουλειά για να βοηθήσει την Ελλάδα να ενισχύσει τους δεσμούς της με την Αμερική (...) η Ελλάδα έχει μετατραπεί από πηγή προβλημάτων σε πηγή λύσεων για τη στρατηγικά σημαντική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (...) Είμαστε ενθουσιασμένοι να οικοδομήσουμε πάνω στον Στρατηγικό Διάλογο του 2018 για να αποδείξουμε μελλοντικά τα κέρδη της συμμαχίας ΗΠΑ - Ελλάδας».

* * *

Ο πρέσβης των ΗΠΑ κυνικότατα είπε: Πρώτον, ο Στρατηγικός Διάλογος ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ το 2018 και οδήγησε μεταξύ άλλων και στη νέα ελληνοαμερικανική συμφωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον νόμο 4609/2019 ρύθμισε εκ νέου τα θέματα της υπηρεσίας υποδοχής πλοίων και πολεμικής χρησιμοποίησης λιμένων (...) Συμπλήρωσε/προέβλεψε τη συμμετοχή των εμπειρογνωμόνων της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, της ΕΕ ή άλλων διεθνών οργανισμών στις σχετικές με τους λιμένες ομάδες εργασίας και επιτροπές. Επίσης, εξουσιοδότησε για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο θα καθορίζονται τα λιμάνια όπου θα συγκροτηθούν οι επιτροπές αυτές και τον τρόπο που θα στελεχωθούν. Δηλαδή από την πίσω πόρτα (...) μπορεί να γίνει κάθε λιμάνι και μια μικρή ή μεγάλη βάση ελλιμενισμού ξένων πολεμικών πλοίων. Δεύτερο, η ΝΔ στις 30/1/2020 κύρωσε το πρωτόκολλο τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης των ΗΠΑ του 1990, το οποίο είχε προετοιμαστεί και συμφωνηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

* * *

Με αυτό - πέρα των άλλων - διατηρούνταν οι υπάρχουσες σε λειτουργία αμερικανικές βάσεις και επιπλέον προστίθονταν η αεροπορική βάση της Λάρισας, η βάση αεροπορίας στρατού στο Στεφανοβίκειο, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και άλλες τοποθεσίες, που αμοιβαία θα συμφωνούνταν με εσωτερικές διαδικασίες. Τρίτο, η κυβέρνηση της ΝΔ υπέγραψε στη συνέχεια τη νέα ελληνοαμερικανική συμφωνία, που μετατρέπει όλη τη χώρα σε αμερικανοΝΑΤΟική βάση. Πριν να στεγνώσει καλά καλά το μελάνι των υπογραφών, στις 14/10, αυτή η συμφωνία τροποποιήθηκε με την υπογραφή νέας στην Ουάσιγκτον. Με τη λεγόμενη «εφαρμοστική διευθέτηση» αυτής της συμφωνίας, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την υλοποίηση όσων προβλέπονται στα άρθρα της. Αυτή είναι μια εξέλιξη που μετατρέπει πραγματικά κι όχι δυνητικά ολόκληρη τη χώρα σε μια απέραντη επιθετική βάση εξόρμησης των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ταυτόχρονα όμως την κάνει και στόχο των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Αυτή είναι η συμφωνία που βάζει στο μάτι του κυκλώνα και την Αλεξανδρούπολη, όλους εσάς και τα παιδιά σας.

* * *

Η πείρα του λαού μας σχετικά με τον ρόλο των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι οδυνηρή. Η θέση μας δεν μπορεί να είναι άλλη απ' τη δυναμική απαίτηση καμίας συμμετοχής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά άλλων λαών. Να επιστρέψει η ελληνική στρατιωτική μονάδα και οι «Patriot» από τη Σαουδική Αραβία, να μην αποσταλούν στρατιωτικές δυνάμεις στο Σαχέλ, στην Αφρική.

(Το κείμενο είναι απόσπασμα από την ομιλία στην Αλεξανδρούπολη, στην εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης, Σωματείων και φορέων ενάντια στη μετατροπή του λιμανιού σε αμερικανοΝΑΤΟικό πολεμικό ορμητήριο)


Γιώργος ΡΟΪΔΗΣ
Αντιναύαρχος ε.α.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου