Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

Βαφτίζουν... «αναδιάταξη δυνάμεων» τα νέα «μπαλώματα» και το παραπέρα ρήμαγμα της ΠΦΥ

 



Χαρακτηριστική απάντηση στην ερώτηση του «Ριζοσπάστη» για τα εμβολιαστικά κέντρα

 

Την επιλογή της κυβέρνησης να συνεχίσει και την κρίσιμη διαδικασία του εμβολιασμού του πληθυσμού χωρίς αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με ανεπαρκή και επικίνδυνα «μπαλώματα», τα οποία και τις ανάγκες του εμβολιασμού δεν αντιμετωπίζουν και δημιουργούν νέες τρύπες αλλού, επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ριζοσπάστη» στην επίσημη ενημέρωση για τον κορονοϊό την Παρασκευή.

Προκλητικά, μάλιστα, «βάφτισε» τα «μπαλώματα» αυτά, τις αναστολές λειτουργιών και τη νέα απώλεια χιλιάδων ιατρικών ραντεβού στη ρημαγμένη ΠΦΥ, «αναδιάταξη και αναπροσαρμογή δυνάμεων»!

Η ερώτηση του «Ριζοσπάστη» ήταν η εξής:

«Η άρνηση της κυβέρνησης να ενισχύσει ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας προσθέτει ντόμινο νέων προβλημάτων από την αρχή των εμβολιασμών. Περιφερειακά Ιατρεία κλείνουν ξανά, διοικήσεις ΥΠΕ καλούν τα Κέντρα Υγείας να επιλέξουν ποιες ιατρικές λειτουργίες θα αναστείλουν, ήδη χιλιάδες ιατρικά ραντεβού ακυρώνονται και χάνονται, στα νοσοκομεία δημιουργούνται εμβολιαστικά κέντρα, συχνά με ακατάλληλες συνθήκες και με τους ίδιους εξουθενωμένους υγειονομικούς να αποσπώνται από υποστελεχωμένες κλινικές. Επιβεβαιώνεται ότι οι προσλήψεις συμβασιούχων που συνεχώς λέτε ότι κάνατε είναι σταγόνα στον ωκεανό των 30.000 κενών σε μόνιμο υγειονομικό προσωπικό. Γιατί δεν προσλαμβάνετε επαρκές και μόνιμο προσωπικό για τις ανάγκες του λαού, για τα εμβολιαστικά κέντρα και την παρακολούθηση των εμβολιασθέντων; Γιατί δεν στελεχώνετε τις ΚΟΜΥ με προσωπικό και κατάλληλο εξοπλισμό για να εμβολιαστούν χιλιάδες ηλικιωμένοι και άλλοι πάσχοντες που αδυνατούν να μετακινηθούν;».

Αφού επανέλαβε τους γνωστούς κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί «ενίσχυσης του συστήματος Υγείας από την πρώτη μέρα της πανδημίας» με «οτιδήποτε χρειάζεται» - ισχυρισμοί που ξεσκεπάστηκαν με τραγικό για το λαό απολογισμό στο δεύτερο κύμα της πανδημίας - ο Β. Κοντοζαμάνης είπε να «παίξει» με τις λέξεις, μπας και καταφέρει να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την απουσία οποιασδήποτε ουσιαστικής ενίσχυσης του ΕΣΥ για τις ανάγκες των εμβολιασμών.

«Δεν θα έλεγα ότι αναστέλλουμε ιατρικές υπηρεσίες», ανέφερε, «αλλά αναδιατάσσουμε και αναπροσαρμόζουμε τις δυνάμεις μας»! Μάλλον ο αναπληρωτής υπουργός «δεν έχει υπόψη» του τα έγγραφα διοικήσεων ΥΠΕ προς τα Κέντρα Υγείας, που αποκάλυψε την περασμένη Τετάρτη ο «Ριζοσπάστης», και στα οποία γίνεται πολύ καθαρά λόγος για «αναστολή λειτουργιών» των ΚΥ, «περιστολή των ιατρείων ειδικοτήτων», «αναστολή κλεισίματος ραντεβού»! Αντίστοιχα, μάλλον «δεν έχει υπόψη» του τις δεκάδες καταγγελίες υγειονομικών, σωματείων και φορέων για την υλοποίηση των παραπάνω, στις οποίες βασίστηκε και η ερώτηση του «Ριζοσπάστη»...

Ακόμα πιο προκλητικά, ο Β. Κοντοζαμάνης ισχυρίστηκε ότι «σε καμία περίπτωση δεν αναστείλαμε τις υπηρεσίες του ΕΣΥ», όταν η κυβέρνηση προχώρησε επίσημα σε αναστολή των τακτικών χειρουργείων μέχρι και στο 80%, σε κλείσιμο τακτικών εξωτερικών ιατρείων κ.ο.κ., όταν ο λαός, ακόμα περισσότερο στις πιο επιβαρυμένες περιοχές, υπέφερε από τη μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας σε σύστημα «μίας νόσου».

Οσο για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, σχετικά με τη διασφάλιση του εμβολιασμού ηλικιωμένων και πασχόντων που αδυνατούν να μετακινηθούν, ο αναπληρωτής υπουργός δεν έδωσε απολύτως καμία απάντηση...

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου