Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

Το πρώην στρατόπεδο Π. Μελά να καλύψει λαϊκές ανάγκες όχι τις ορέξεις των μεγάλων επιχειρηματιών

 

ΤΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΚΕ


Από το στρατόπεδο του Π. Μελά 
Από το στρατόπεδο του Π. Μελά
Πηγή: Eurokinissi/Motionteam

 

Τα πανηγύρια που συνόδευσαν τη χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά  για την εξέλιξη και τον χαρακτήρα που θα αποκτήσει το Μητροπολιτικό Πάρκο, δεν μπορούν να κρύψουν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν στη χρηματοδότηση τόσο της μελετητικής όσο και της κατασκευαστικής δαπάνης. Αυτό  αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ με  προσθέτοντας πως η όποια χρηματοδότηση έχει προχωρήσει, σκοντάφτει στις μεγάλες καθυστερήσεις των διαδικασιών δημοπράτησης και της υπογραφής των εργολαβικών συμβάσεων.

Η ΤΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ αναφέρει ακόμα πως «Κρύβουν το πόρισμα της Μελέτης Οικονομικής Βιωσιμότητας του έργου που αναφέρει ότι για να ολοκληρωθεί το έργο στο χρονοδιάγραμμά του, χρειάζεται να εξασφαλιστεί το 60% μέχρι και φέτος, τη στιγμή που έχει εξασφαλιστεί μόλις το 40% της συνολικής χρηματοδότησης για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού που αγγίζει τα 65 εκ. ευρώ.

Η παραπάνω μελέτη ορίζει την παράδοση του έργου από τις 1/1/2025. Η ημερομηνία αυτή φαντάζει μακρινό όνειρο, αν σκεφτεί κανείς, ότι η πρώτη φάση του έργου ξεκίνησε φέτος, για την οποία είχε προκηρυχθεί διαγωνισμός 2 χρόνια πριν, στις 6/4/2020 (!).

Μέσα στις αυταπάτες αυτές και στον εφησυχασμό που καλλιεργήθηκαν, ξεχώρισε και μια αλήθεια δια στόματος του πρωθυπουργού. Αναφέρθηκε στην δυνατότητα του μητροπολιτικού πάρκου να «παράγει έσοδα για να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του». Με απλά λόγια, για ακόμα μια φορά, ο λαός και η νεολαία θα χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη.

Μάλιστα, σύμφωνα με το σενάριο λειτουργίας που έχει ψηφιστεί από την Διοίκηση, η ανταποδοτικότητα θα αγγίξει το 1 εκ. ευρώ στην πορεία των ετών για να καλύπτονται τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας του πάρκου. Κοινωνικές ανάγκες εμπορευματοποιούνται και γίνονται αντικείμενο κερδοφορίας για τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ένας δημόσιος χώρος με δυνατότητες να καλύψει λαϊκές ανάγκες, γίνεται φιλέτο για τις ορέξεις των μεγάλων επιχειρηματιών.

Τώρα πρέπει να γίνει γενναία κρατική χρηματοδότηση, να ευρεθούν όλα αυτά τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία για να εξελιχθεί ομαλά τόσο η μελετητική, όσο και η κατασκευαστική πορεία του ΜΠΠΜ με κριτήριο ο λαός της περιοχής μας να υποδεχθεί ένα πραγματικά δωρεάν και δημόσιο χώρο. Να μην φορτωθεί ο λαός μας την επιβάρυνση των χρηματοδοτικών κενών για τα οποία ευθύνονται όλες οι αστικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, είτε με τη μορφή αύξησης των πράσινων ανταποδοτικών τελών, είτε με το να βρεθεί μπροστά στην ανταποδοτική λειτουργία και στην επιχειρηματική δραστηριότητα του ΜΠΠΜ».

902gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου