Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

«Θερμοκήπιο» μεγάλων κινδύνων για τον λαό και για τα κυριαρχικά δικαιώματα τα σχέδια «ΝΑΤΟικής συνοχής»

 




Eurokinissi

Το πολύ επικίνδυνο για τους λαούς, «εφ' όλης της ύλης» παζάρι που φουντώνει ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας, και τη δρομολόγηση «διευθετήσεων» με φόντο τα σχέδια συνεκμετάλλευσης και καταλύτη τη διασφάλιση της «ΝΑΤΟικής συνοχής» στην περιοχή, επιβεβαίωσε η συνάντηση που είχε την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν.

Με τις πληροφορίες να κάνουν εμμέσως πλην σαφέστατα λόγο περί άμεσης παρέμβασης των ΗΠΑ για την πραγματοποίηση της συνάντησης, ο πρωθυπουργός, δίνοντας το ΝΑΤΟικό υπόβαθρό της, σημείωσε σε δήλωσή του ότι ήταν μια συνάντηση που έγινε σε καλό κλίμα: «Συμφωνήσαμε ότι αντιμετωπίζουμε τόσες προκλήσεις (...) ως δύο χώρες σύμμαχοι αυτήν την εποχή στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, που είναι πιο σημαντικό να εστιάζουμε σε αυτά που μας ενώνουν και λιγότερο σε αυτά που μας χωρίζουν».

Σε αυτό το πλαίσιο, την ώρα που η τουρκική κυβέρνηση για μια ακόμα φορά άπλωνε στο τραπέζι το σύνολο των διεκδικήσεών της, ο πρωθυπουργός είπε ότι «προφανώς επαναλάβαμε τις πάγιες εθνικές μας θέσεις. Δώσαμε όμως έμφαση στην οικοδόμηση μίας θετικής ατζέντας, κυρίως στον τομέα της οικονομίας, όπου νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε μία σημαντική πρόοδο τους επόμενους μήνες».

Μια ατζέντα για μπίζνες που «τρέχει» εδώ και μήνες μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, προλειαίνοντας το έδαφος και για τις υπόλοιπες «διευθετήσεις», με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει πως «εφόσον όλα πάνε καλά, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να συγκαλέσουμε ένα Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Ελλάδα» το φθινόπωρο. «Νομίζω ότι ήταν μια ευκαιρία για μια πολύ ανοιχτή, πολύ ειλικρινή συζήτηση, και πιστεύω ότι βάλαμε τα θεμέλια - είμαι προσεκτικός στις διατυπώσεις μου, γιατί όπως ξέρετε έχουμε μεγάλες διαφορές, που δεν γεφυρώνονται από τη μια στιγμή στην άλλη - για τη βελτίωση των σχέσεών μας, και κυρίως για να συνεργαστούμε στα μεγάλα ζητήματα, στα οποία αυτήν τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα», πρόσθεσε.

Σε αντίστοιχο τόνο, σε ανακοίνωσή της η τουρκική προεδρία σημείωσε ότι ο Ερντογάν αναφέρθηκε στα βήματα που έχει κάνει η Τουρκία με στόχο να γυρίσει σελίδα στις διμερείς σχέσεις. Επίσης ότι ο Τούρκος Πρόεδρος διατηρεί την πεποίθησή του πως θα σημειωθεί πρόοδος σε ζητήματα όπως «τα προβλήματα του Αιγαίου, οι μειονότητες, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η λαθρομετανάστευση, και να προχωρήσουν οι σχέσεις σε υψηλότερο επίπεδο». Πρόσθεσε πως «τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με ειλικρινή διάλογο» και πως ο Ερντογάν είπε ότι «ως δύο γειτονικές χώρες πρέπει πάντα να συνομιλούμε, όχι μόνο σε περιόδους κρίσης». Σε σχέση με τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, η τουρκική προεδρία κάνει λόγο και για τον στόχο αυτές να φτάσουν τα 10 δισ.

Με φόντο αυτά, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν νέο γύρο ΜΟΕ τον ερχόμενο Απρίλη, μέτρα που «τρέχουν» σε στρατιωτικό επίπεδο.

Σημειωτέον, άλλωστε, χτες στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου είπε ότι «υπήρξε συναντίληψη για την ανάγκη να πέσουν οι τόνοι της ρητορικής, μιας και στα μεγάλα προβλήματα, τις νέες προκλήσεις και το νέο τοπίο ασφαλείας που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι προς όφελος και των δύο πλευρών να υπάρξει σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Σε μια τέτοια περίοδο δεν χρειάζεται να προσθέτουμε ζητήματα και εντάσεις», προετοιμάζοντας κι αυτός για διευθετήσεις, μπροστά στην παραπέρα κλιμάκωση των ανταγωνισμών του ΝΑΤΟ με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Και ο εκπρόσωπος επεσήμανε ότι στη συζήτηση Μητσοτάκη - Ερντογάν «δόθηκε έμφαση στην οικοδόμηση μιας θετικής ατζέντας, κυρίως στον τομέα της οικονομίας», αν και ερωτηθείς σχετικά απέφυγε να διευκρινίσει τι συζήτησαν στα Ενεργειακά και αν στο τραπέζι μπήκε και η δρομολόγηση του πολυδιαφημισμένου αγωγού «East Med», μέσω Τουρκίας πια αντί υποθαλάσσια, μέσω Ανατολικής Μεσογείου.

Στο μεταξύ, χτες και σήμερα ο πρωθυπουργός επικοινωνεί τηλεφωνικά με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τη συζήτηση που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο. Σήμερα το πρωί θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα.

Καθώς το παζάρι απλώνεται σε όλη τη Μεσόγειο, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας είχε χτες το βράδυ τηλεφωνική συνομιλία με τον ειδικό απεσταλμένο και πρέσβη των ΗΠΑ στη Λιβύη, Ρ. Νόρλαντ. Συζήτησαν για τις «τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη Λιβύη», με τον Ν. Δένδια να ζητά τη διενέργεια εκλογών εκεί το συντομότερο δυνατό, που αρχικά είχαν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβρη.

  • Στο μεταξύ, επιβεβαιώνοντας ότι οι κολεγιές τους και τα περί «ΝΑΤΟικού εδάφους» μόνο κινδύνους εγκυμονούν για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, μία μόλις μέρα μετά το γεύμα Μητσοτάκη - Ερντογάν η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε χτες σε 25 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ σημειώθηκε και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά.
Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου