Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Στις ίδιες αντιλαϊκές ράγες

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Αν η κατάσταση στα λαϊκά νοικοκυριά, με την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, δεν ήταν «για κλάματα», τότε η χτεσινή αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τις αιτίες των ανατιμήσεων και τα δήθεν μέτρα προστασίας του λαού θα ήταν πραγματικά για γέλια. Η εικόνα τους θύμιζε συνεργούς, που τσακώνονται πάνω από το θύμα για το ποιος έριξε τη χαριστική βολή...

Ο,τι γράφει όμως, δεν ξεγράφει. Και κυρίως η συμφωνία όλων των αστικών κομμάτων στις κατευθύνσεις της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας και την «πράσινη μετάβαση», που σημαίνει ακριβότερη Ενέργεια, ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, νέα χαράτσια και «πράσινους» φόρους, μεγαλύτερη ανεργία και ενεργειακή ανασφάλεια.

Η σύμπλευση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ σ' αυτήν τη στρατηγική αποτυπώνεται σε όλους τους νόμους που ψήφισαν και υλοποίησαν η μια μετά την άλλη οι κυβερνήσεις, ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Ολοι μαζί υιοθέτησαν και προωθούν την απολιγνιτοποίηση ως βασικό «πυλώνα» της «πράσινης μετάβασης», στο όνομα τάχα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που το 2018 διαμόρφωσε το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, συνεχίζοντας το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων, που ξεκίνησε από το 2011. Αυτό το σχέδιο, με επιμέρους προσαρμογές, υλοποιεί σήμερα η ΝΔ.

Ολοι μαζί αποδέχτηκαν και εφαρμόζουν το λεγόμενο Σύστημα Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων της ΕΕ, που παρουσιάζεται ως «κίνητρο» τάχα για την παραγωγή «καθαρότερης» Ενέργειας, στην πραγματικότητα όμως προωθεί το εισαγόμενο και ακριβότερο φυσικό αέριο.

Ολοι μαζί στήριξαν και στηρίζουν την «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με βάση κατευθύνσεις της ΕΕ. Συνέπειά της είναι και το «σπάσιμο» της ενιαίας λειτουργίας της ΔΕΗ, στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησής της, που καταγγέλλει τάχα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ολοι μαζί αποδέχονται και υλοποιούν το λεγόμενο Χρηματιστήριο Ενέργειας, με αυξήσεις 400% στη χονδρική τιμή του ρεύματος τον τελευταίο μόνο χρόνο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αφήσει κι εδώ ανεξίτηλο αποτύπωμα, ενσωματώνοντας το Χρηματιστήριο στην εθνική νομοθεσία.

Το ποιος ωφελείται, το βλέπει κανείς κοιτάζοντας από τη μια τις επιδόσεις των ενεργειακών ομίλων στον πίνακα του χρηματιστηρίου και, από την άλλη, τα ψηφία που προστίθενται από μήνα σε μήνα στον λογαριασμό του ρεύματος.

Γι' αυτό είναι κοροϊδία οι εξαγγελίες κυβέρνησης και ΕΕ ότι θα φορολογήσουν «προσωρινά» τα «ουρανοκατέβατα υπερκέρδη» των μονοπωλίων της Ενέργειας (αν ποτέ τα ανακαλύψουν στους ισολογισμούς τους...). Σαν αυτά να έπεσαν από τον ουρανό! Σαν να μην είναι οι ίδιοι που στηρίζουν και εγγυώνται την κερδοφορία των ενεργειακών ομίλων κάτω απ' όλες τις συνθήκες, με το Ταμείο Ανάκαμψης, τους «πράσινους» φόρους, τις ρήτρες αναπροσαρμογής.

Η πολιτική τους λοιπόν «λιπαίνει» το έδαφος για τις «ευκαιρίες» και τα κέρδη των ομίλων της Ενέργειας. Αλλά και για την ακρίβεια στο ρεύμα, στα καύσιμα και σε άλλα βασικά αγαθά, που ούτε «εισαγόμενη» είναι, όπως λέει η ΝΔ, ούτε οφείλεται στη «λάθος κυβέρνηση τη λάθος στιγμή», όπως το παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, κρύβοντας και οι δυο τις ευθύνες τους για τη σημερινή κατάσταση.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τροχοδρομούν στις ίδιες αντιλαϊκές ράγες και ο καβγάς τους είναι για το ποιος θα είναι μηχανοδηγός. Γι' αυτό η αντιπαράθεσή τους και στη Βουλή είχε ως «ένα το κρατούμενο» τη στρατηγική της ΕΕ για την Ενέργεια - και μάλιστα στη σκιά του πολέμου - τους όρους της «δημοσιονομικής σταθερότητας» και τις «αντοχές της οικονομίας».

Αυτά καθόρισαν και τον διαγκωνισμό τους δήθεν για μέτρα «ανακούφισης» των νοικοκυριών, που είναι στην πραγματικότητα μέτρα συμβιβασμού με τη φτώχεια, απορρίπτοντας τις δίκαιες διεκδικήσεις σωματείων και φορέων για αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση φόρων και ουσιαστικά μέτρα προστασίας των βιοπαλαιστών ΕΒΕ και αγροτών.

Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχουν σωτήρες για τον λαό. Και ότι για να ανασάνει από την ακρίβεια, θα πρέπει ο ίδιος να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, διεκδικώντας ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος, μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης. Να μη δεχτεί να θυσιάζονται οι ανάγκες του στον βωμό του καπιταλιστικού κέρδους, που μετατρέπει σε εμπόρευμα το αγαθό της Ενέργειας.

Αναδημοσίευση από τη στήλη «Η Άποψή μας» του «Ριζοσπάστη», Πέμπτη 24 Μάρτη 2022

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου