Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Απολογισμοί εμπλοκής, «μαντάτα» μεγάλων κινδύνων

 

«Κοιτάξτε όλη τη δουλειά που έχει κάνει η πρεσβεία τα πέντε και πλέον χρόνια που βρίσκομαι εδώ, επεκτείνοντας την MDCA, δουλεύοντας για την προώθηση της ενεργειακής διαφοροποίησης, αλλά και για την απόρριψη της ρωσικής παραπληροφόρησης. Ολα αυτά ήταν απολύτως ζωτικής σημασίας για να απαντήσουμε στην 24η Φεβρουαρίου. Δόξα τω θεώ που είχαμε την Αλεξανδρούπολη, η οποία διαδραμάτισε τόσο σημαντικό ρόλο στο να φτάσει η στρατιωτική υλικοτεχνική υποστήριξη των ΗΠΑ στην πρώτη γραμμή, στα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ. Δόξα τω θεώ που έχουμε την επέκταση της Ρεβυθούσας».

Την ώρα που ο Αμερικανός πρέσβης «δοξολογεί» - σε συνέντευξή του στα «Νέα» - τα έργα και τις ημέρες της αμερικάνικης πρεσβείας και των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, που μέσα σε μια πενταετία «απογείωσαν» την εμπλοκή στα πολεμικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, χέρι χέρι με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ο λαός μας λέει ...«βοήθα Παναγιά», καθώς μπαίνει όλο και περισσότερο στο στόχαστρο των ανταγωνισμών, τους οποίους έτσι κι αλλιώς πληρώνει με βαρύ κόστος, ματώνοντας και οικονομικά για τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

***

Ο «απολογισμός» Πάιατ στην 5ετή θητεία του, που κάνει με διάφορες αφορμές το τελευταίο διάστημα, δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο αποκαλυπτικός:

Δείχνει πόση - μηδαμινή - αξία έχουν τα περί «υπεράσπισης των κοινών αξιών» και άλλα παρόμοια, με τα οποία όλες οι αστικές κυβερνήσεις και τα κόμματα του ευρωατλαντισμού «ντύνουν» την ιμπεριαλιστική εμπλοκή. Αντίθετα, φανερώνουν ότι «εις σάρκα μίαν» είναι τα ΝΑΤΟικά σχέδια και το «κονταροχτύπημα» με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, για τις πηγές και τους δρόμους της Ενέργειας, των αγορών, των σφαιρών επιρροής.

Αλλωστε, μέσα σε αυτό το πλαίσιο προωθούνται και οι αντίστοιχες διευθετήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική αστική τάξη, όπως δείχνει και η εύγλωττη απάντηση Πάιατ στα περί «αναθεωρητισμού» που «καταδίκασαν απερίφραστα» οι ΗΠΑ σε ό,τι αφορά... την κυριαρχία των νησιών. Αφήνοντας δηλαδή όλα τα υπόλοιπα πάνω στο τραπέζι των παζαριών και των διευθετήσεων ΝΑΤΟικής κοπής (θαλάσσιες ζώνες, αποστρατιωτικοποίηση, συνεκμετάλλευση κ.ά.), στην «περιοχή της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ», όπως χαρακτηριστικά λέει.

Ο απολογισμός του, όμως, ξεγυμνώνει και τις αστειότητες ΣΥΡΙΖΑ ότι η εμπλοκή της χώρας στο ιμπεριαλιστικό μακελειό ξεκίνησε τάχα την... 24η Φλεβάρη και περιορίζεται στην απόφαση της κυβέρνησης να στείλει όπλα στην Ουκρανία. Αντίθετα, δείχνει ότι οι δολοφονικές «δυνατότητες» των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην Αλεξανδρούπολη, στη Σούδα, στον Βόλο και σε όλα τα υπόλοιπα σημεία αποτελούν κρίσιμο κρίκο στον αμερικανοΝΑΤΟικό επιθετικό σχεδιασμό, που χτίζεται χρόνια. Δεν είναι «μονόπρακτο έργο», αλλά «σκυταλοδρομία», στην οποία συμμετέχουν όλες διαδοχικά οι αστικές κυβερνήσεις.

Το «γιατί» βρίσκεται επίσης στις απαντήσεις Πάιατ: Και όταν «κλείνει το μάτι» στην αστική τάξη της χώρας, στον στόχο της αναβάθμισης των συμφερόντων της στην περιοχή, λέγοντας πως «όταν ο πόλεμος τελειώσει, ο ρόλος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ θα είναι ακόμα πιο σημαντικός», και όταν μιλάει για τις «ευκαιρίες» που γεννάει ο πόλεμος για τους επιχειρηματικούς ομίλους, π.χ. για του εφοπλιστές και τη μεταφορά του αμερικάνικου LNG.

***

Το κυριότερο, ο «απολογισμός» Πάιατ δίνει τον «οδικό χάρτη» για το «από δω και πέρα» της βαθύτερης εμπλοκής της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα, όπως και όλοι οι σύμμαχοί μας, θα βρει τρόπους να συνεχίσει την υποστήριξή της στη στρατιωτική ενίσχυση» της αντιδραστικής κυβέρνησης της Ουκρανίας, μεταφέροντας επί της ουσίας και τα ξεκάθαρα μηνύματα της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νούλαντ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα.

Δίνει επίσης τα «επόμενα βήματα» του ενεργειακού σχεδιασμού στην περιοχή, με τη «σφραγίδα» των ΗΠΑ, είτε αυτός αφορά τον πανάκριβο αμερικανικό LNG είτε τις αμερικανικές επενδύσεις σε ΑΠΕ. Σχεδιασμοί τους οποίους πληρώνει πολύ ακριβά ο λαός, και με την εκτίναξη της ενεργειακής φτώχειας.

Ο πρέσβης βέβαια χτυπάει ανοιχτές πόρτες, βλέποντας την αμερικανοΝΑΤΟική συγχορδία ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και των υπολοίπων, που δεν προλαβαίνουν να υπογράφουν τις συμφωνίες της εμπλοκής, των νέων βάσεων, τους ΝΑΤΟικούς προϋπολογισμούς και τις υπόλοιπες ΝΑΤΟικές «συμμαχικές υποχρεώσεις».

Μόνο ο λαός, λοιπόν, μπορεί με τον οργανωμένο του αγώνα ενάντια στην εμπλοκή και στις συνέπειες του πολέμου να βάλει τέλος στην πολιτική που τον οδηγεί ολοταχώς στην άβυσσο πολύ μεγάλων κινδύνων και στο ιμπεριαλιστικό μακελειό. Να ανοίξει το δρόμο για την αποδέσμευση απ' όλες τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με τον ίδιο να έχει στα χέρια του την εξουσία και την οικονομία.


Τ. Γ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου