Κυριακή 10 Απριλίου 2022

Κάθε μέρα και ένα επιπλέον επεισόδιο στην επικίνδυνη εμπλοκή

 

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΡΑΤΑΕΙ ΨΗΛΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ

Εντείνονται οι πρόβες ενός πιο γενικευμένου πολέμου από τη μια και από την άλλη πλευρά, με τη χώρα μας να αναβαθμίζεται διαρκώς στη μεταφορά ΝΑΤΟικού υλικού

 

Νέα, πιο βαθιά και επικίνδυνα χαρακτηριστικά παίρνει από μέρα σε μέρα η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, με ευθύνη της κυβέρνησης, που ετοιμάζει τώρα την αποστολή μάχιμου τμήματος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Βουλγαρία, σε ΝΑΤΟικό «σχηματισμό μάχης». Ο σχεδιασμός προβλέπει τη μετακίνηση ενός Τμήματος Αντιαρματικών, που θα αποτελείται από μία Διμοιρία με τέσσερα στοιχεία, συν ένα στοιχείο Τεχνικής Υποστήριξης.

Οι ετοιμασίες ολοκληρώνονται με πολύ μεγάλη ταχύτητα, μετά την απόφαση της Συνόδου του ΝΑΤΟ να προσθέσει άλλα τέσσερα «battlegroups» στα ήδη υπάρχοντα, για την «κάλυψη» του συνόλου των κρατών - μελών της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή απέναντι στη Ρωσία, από τη Βαλτική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα. Στη Βουλγαρία συζητιέται ότι θα καταλήξουν και στοιχεία «ελαφρέος αντιαεροπορικού πυροβολικού» τύπου ASRAD/Hellas, με το προσωπικό τους και τους σχετικούς συνδέσμους διοίκησης.

Στον σχηματισμό μάχης που ετοιμάζεται για τη Βουλγαρία, είναι πιθανό να ενταχθούν και τα στρατιωτικά οχήματα του βρετανικού στρατού που ξεφορτώθηκαν από το πλοίο «ΜV Eddystone» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης την περασμένη Τρίτη (βλέπε σελίδα 6), με τη συμβολή στελεχών του Ελληνικού Στρατού, της Ακτοφυλακής και της Αστυνομίας.

Αν και δεν υπήρξε κάποια επίσημη ενημέρωση για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου λιμανιού για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Reuters», στις 24 Μάρτη ανακοινώθηκε από τη βουλγαρική κυβέρνηση πως περισσότεροι από 150 στρατιώτες της Βρετανίας θα ενταχθούν στον νέο ΝΑΤΟικό σχηματισμό στη χώρα, καθώς «το ΝΑΤΟ ενισχύει την ανατολική του πτέρυγα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Οποια πέτρα κι αν σηκώσεις...

Θυμίζουμε ότι έχουν προηγηθεί: Η αποστολή όπλων, πυρομαχικών και άλλων εφοδίων στην Ουκρανία, με πτήσεις ελληνικών μεταγωγικών έως την Πολωνία. Η αποστολή ελληνικού ιπτάμενου ραντάρ για τη συλλογή πληροφοριών πάνω από τη Βουλγαρία, σχετικά με τις κινήσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα. Η καθημερινή στήριξη που παρέχει στο ΝΑΤΟ η ελληνική πλευρά, με καθημερινές σχεδόν διελεύσεις πολεμικού υλικού από λιμάνια της χώρας και προώθησή τους προς τη Ρουμανία και την Πολωνία.

Στο επίκεντρο της ελληνικής εμπλοκής παραμένει η Αλεξανδρούπολη, που θα συνεχίσει να αξιοποιείται για τους επόμενους πέντε μήνες ως βασικό ορμητήριο των Αμερικανών, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Αtlantic Resolve 2022», σύμφωνα και με ανακοίνωση του Οργανισμού Λιμένα της πόλης.

Από το 2014 και τα γεγονότα στην Κριμαία, οι Αμερικανοί φέρνουν κάθε χρόνο πρόσθετες δυνάμεις στο «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων». Μια μετακίνηση που αναμένεται να ενταθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, λόγω της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία και των ευρύτερων αλλαγών που επιταχύνονται στην επιχειρησιακή δομή του ΝΑΤΟ.

Οπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΟΛΑ, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα υποστηρίξει την 9η κατά σειρά κυκλική εναλλαγή τεθωρακισμένων των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ που επιχειρούν σε Ευρώπη και Αφρική (US Army EURAF). Ηδη, δύο αμερικανικά γιγάντια μεταγωγικά, το «Liberty Passion» και το «Liberty King», αλλά και το βρετανικό «Hartland Point», έχουν ξεφορτώσει στο λιμάνι στρατιωτικό εξοπλισμό και οχήματα που προωθούνται σιδηροδρομικώς προς Πολωνία και Ρουμανία.

Μόνο ο αμερικανικός στρατός θα μεταφέρει μέσω της Αλεξανδρούπολης και άλλων λιμανιών (π.χ. Ολλανδία) περίπου 4.000 στρατιώτες, 90 άρματα μάχης «Abrams», 15 αυτοκινούμενα πυροβόλα «Paladin», 150 οχήματα μάχης «Bradley», 500 ερπυστριοφόρα και 600 τροχοφόρα οχήματα.

«Εικονικές επιθέσεις» από ρωσικά μαχητικά;

Με το πλοίο «Liberty Passion» να αποχωρεί από την Αλεξανδρούπολη, ο Αμερικανός πρέσβης Πάιατ έσπευσε δημοσίως να ευχαριστήσει τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος για την «υποστήριξη», τονίζοντας ξανά «τη στρατηγική αξία αυτού του λιμανιού και των τροποποιήσεων» στην κατάπτυστη Συμφωνία για τις Βάσεις.

Τα ...αποχαιρετιστήρια και τα συχαρίκια του πρέσβη συνέπεσαν όμως με τη δημοσίευση μιας είδησης στον ηλεκτρονικό στρατιωτικό Τύπο, που αναφέρεται σε «εικονικά πλήγματα» από ρωσικά μαχητικά αεροπλάνα σε βάρος της Αλεξανδρούπολης και της Σούδας, στο πλαίσιο άσκησης της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα - που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από άλλες ρωσικές ή ελληνικές πηγές - ρωσικά μαχητικά «MiG-31», υπερηχητικά στρατηγικά βομβαρδιστικά «Tu-22», όπως επίσης και στρατηγικά βομβαρδιστικά «Tu-142 Bear» απογειώθηκαν από βάση του ρωσικού στρατού στη Συρία και πραγματοποίησαν «εικονικές προσβολές», χτυπήματα δηλαδή με πυραύλους, της αμερικανικής βάσης της Σούδας στην Κρήτη, του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle», όταν αυτό συμμετείχε στην άσκηση «Ηνίοχος 22» της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα ρωσικά αεροσκάφη συμμετείχαν σε αεροναυτική άσκηση, με στόχο τη «στέρηση δυνατότητας των ΗΠΑ να στέλνουν όπλα στην Ουκρανία και να διατηρούν ναυτική κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο». Στις εικονικές προσβολές συμμετείχαν και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου.

Ανεξάρτητα από την εγκυρότητα ή όχι της συγκεκριμένης είδησης (για την οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει θέση), το βέβαιο είναι ότι οι πρόβες ενός πιο γενικευμένου πολέμου δίνουν και παίρνουν από τη μια και την άλλη πλευρά, με την Ελλάδα να αποτελεί διαπιστωμένο στόχο, λόγω των αμερικάνικων βάσεων και των άλλων υποδομών για την εξυπηρέτηση του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού, που έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, με ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου