Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΤΟ ΔΝΤ Κοροϊδία τα περί «τέλους εποχής», ο λαός συνεχίζει να πληρώνει

 

Αντιλαϊκή εποπτεία με την «πάγια διαδικασία» παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης
 

Σύντομα αναμένονται οι νέες εκθέσεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία με κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής

 

INTIME NEWS

Παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την αποπληρωμή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τις μεγαλοστομίες για «τέλος εποχής», όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο που «ματώνει» τον λαό και απορρέει από τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όχι μόνο παραμένει άθικτο αλλά εμπλουτίζεται διαρκώς.

Ετσι, με την πάγια διαδικασία του άρθρου 4 που προβλέπεται στο καταστατικό του ΔΝΤ, θα συνεχίζονται οι εποπτικοί έλεγχοι του ιμπεριαλιστικού οργανισμού στην ελληνική οικονομία, ενώ βέβαια ειδική έμφαση θα δίνεται στη λεγόμενη βιωσιμότητα του ελληνικού κρατικού χρέους που φορτώνεται στις πλάτες του λαού. Η διαδικασία αυτή θα συνεχίζεται ανεξάρτητα από την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων προς το ΔΝΤ που η κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει, λέγοντας ότι «στέλνει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές για τη χρηματοοικονομική κατάσταση της χώρας και ενισχύει το προφίλ του δημοσίου χρέους».

Μάλιστα, στο προσεχές διάστημα αναμένονται οι νέες εκθέσεις του ΔΝΤ και για την ελληνική οικονομία, ενώ η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και των μέτρων παραμένει όρος και προϋπόθεση για βιώσιμη πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές, προκειμένου να αντληθούν φρέσκα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των ομίλων.

Εξάλλου, την περασμένη βδομάδα το ΔΝΤ πρότεινε, μεταξύ άλλων, πάγωμα σε μισθούς του Δημοσίου και συντάξεις, «σύνεση» στην αύξηση του κατώτερου μισθού για να μην πλήξει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, καθώς, όπως λένε, η γενικότερη αβεβαιότητα μπορεί να καθυστερήσει την ανάκαμψη του Τουρισμού και τις επενδύσεις.

«Προειδοποιούν» ακόμη πως παρά τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα της κυβέρνησης και την ενεργή διαχείριση του χρέους, σε περίπτωση έντονου κλυδωνισμού των αγορών και μεγάλης αύξησης των επιτοκίων, η εξυπηρέτηση του χρέους θα εξαρτηθεί και από την περαιτέρω υποστήριξη από τους «εταίρους», δηλαδή από τα ταμεία διάσωσης της ΕΕ ή ακόμη και από το ίδιο το ΔΝΤ εάν κριθεί αναγκαίο.

Θυμίζουμε ότι, μετά την έγκριση του ΕSM, η κυβέρνηση ΝΔ προχώρησε στην πρόωρη προεξόφληση για το υπόλοιπο των δανείων προς το ΔΝΤ, ύψους 1,86 δισ. ευρώ. Επίσης, δόθηκε το πράσινο φως για την προεξόφληση χρέους ύψους 2,66 δισ. ευρώ για διμερή δάνεια που χορηγήθηκαν το 2010, από τα κράτη της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο του 1ου μνημονίου. Στην έκθεση του ΕSM επισημαίνεται πως «η κυβέρνηση έχει αναλάβει σταθερές δεσμεύσεις ότι θα εφαρμόσει υγιείς οικονομικές πολιτικές που ενισχύουν την ανάπτυξη και θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους». Ουσιαστικά, πρόκειται για νέα μέτρα διαχείρισης του υπερσυσσωρευμένου κρατικού χρέους που βέβαια φορτώνεται στις πλάτες του λαού.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου