Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

Κόμματα - ντίλερς του «ελεγχόμενου θανάτου»

 

Την περασμένη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός βρέθηκε στον πρώτο Χώρο Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) που λειτουργεί στην Ελλάδα, για να προπαγανδίσει όχι την ανάγκη της πρόληψης ή της αποφασιστικής αντιμετώπισης από το κράτος της τοξικοεξάρτησης, αλλά την ...«ασφαλή χρήση ναρκωτικών ουσιών», παρουσιάζοντας έμμεσα το επόμενο βήμα: Τη χορήγηση ηρωίνης και άλλων ουσιών από το κράτος, στο όνομα και πάλι της «ασφάλειας των χρηστών».

Αμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που έσπευσε να διεκδικήσει την πατρότητα των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης, σημειώνοντας σε ανακοίνωση ότι «όλοι οι "παροικούντες την Ιερουσαλήμ" ξέρουν ότι αυτό έγινε με νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα με τον ν. 4600/2019», ενώ εγκαλεί την κυβέρνηση της ΝΔ ότι «καθυστέρησε 3 χρόνια να υλοποιήσει ένα έτοιμο σχέδιο».

Για την ιστορία, η λειτουργία των ΧΕΧ είχε τεθεί ως στόχος από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το νομοθέτησε και η ΝΔ το υλοποιεί. Στη Βουλή, η λειτουργία αυτού του ...«προοδευτικού και τολμηρού έργου» εποπτείας του αργού θανάτου ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) και τη ναζιστική Χρυσή Αυγή. Τι ψήφισαν - ανάμεσα σε άλλα - όλοι μαζί; Οπως αναφέρεται στο άρθρο 91 του ν. 4600/2019, «η οικονομική διαχείριση κάθε μονάδας (...) στοχεύει στην εξοικονόμηση πόρων και μεγιστοποίηση του οφέλους»!

Οπως από κοινού ψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ότι «η τοξικοεξάρτηση είναι μια χρόνια, αυτοπροκαλούμενη, υποτροπιάζουσα νόσος», τη νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης, τη χρήση ως «δικαίωμα στην αυτοδιάθεση» κ.ά. Αποτυπώνοντας την πλήρη ευθυγράμμισή τους με την απάνθρωπη και εγκληματική πολιτική της «μείωσης της βλάβης», συρρίκνωσης του κρατικού «κόστους» για την πρόληψη, τη μείωση και υποβάθμιση των δωρεάν προγραμμάτων απεξάρτησης, την πριμοδότηση της ναρκωκουλτούρας. Ολα όσα δηλαδή συνθέτουν ατόφια τις στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ στο συγκεκριμένο ζήτημα.

* * *

Μάλιστα, σήμερα δίνεται η δυνατότητα και σε «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα να λειτουργούν ΧΕΧ, αλλοιώνοντας τον ίδιο τον χαρακτήρα τους. Για να μειώσει το κόστος και την αντίδραση, η ευθύνη μεταφέρεται σε δήμους και Περιφέρειες, δίνοντας τη δυνατότητα και για «κινητές μονάδες ΧΕΧ».

Οι ΧΕΧ μαζί με τη διά βίου υποκατάσταση αποτελούν ένα από τα πιο σκληρά και απάνθρωπα μέτρα διαχείρισης της τοξικοεξάρτησης, που υπονομεύει κάθε κίνητρο για απεξάρτηση, καλλιεργεί την παραίτηση στους χρήστες ουσιών από μάχες που αποδεδειγμένα μπορούν να είναι νικηφόρες. Επιχειρείται η ζύμωση του λαού να αποδεχτεί το πρόβλημα των ναρκωτικών, ενώ η εφαρμογή των ΧΕΧ έρχεται σε μια περίοδο που έχουν επενδυθεί τεράστια κεφάλαια στο κέντρο της Αθήνας για «αναπλάσεις», που στοχεύουν την ανάπτυξη του τουρισμού. Είναι φανερό ότι οι εικόνες χρηστών να αναζητούν ή να κάνουν τη δόση τους σε δημόσια θέα, είναι απωθητικές για τον τουρισμό. Γι' αυτό, το κράτος έρχεται να τους «εξασφαλίσει» έναν οργανωμένο χώρο, όπου θα μπορούν ελεγχόμενα να βαδίζουν προς τον θάνατο...

Η πείρα και από άλλες χώρες είναι αποκαλυπτική: Οι ΧΕΧ σταδιακά μετατράπηκαν σε χώρους χρήσης όλων των ναρκωτικών (ξεκίνησαν ως χώροι για ενέσιμη χρήση), αθωώνοντας συνολικά τη χρήση, μετατρέποντας παράλληλα υποβαθμισμένες περιοχές σε γκέτο εμπορίας ναρκωτικών γύρω από τους ΧΕΧ.

Για να ξεπλύνουν όλα τα παραπάνω, τα πασπαλίζουν με επιστημονικοφανή προσχήματα όπως της... «προαγωγής της υγείας των ενεργών χρηστών ναρκωτικών ουσιών», της «προστασίας της δημόσιας υγείας», της «ευκολότερης προσέγγισης των χρηστών για θεραπεία». Πρόκειται για τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα που λέγονταν τη δεκαετία του '90, προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία προγραμμάτων χορήγησης υποκατάστατων, στις αρχές του 2000 για τη μεταφορά των προγραμμάτων αυτών στα νοσοκομεία, με όλο και περισσότερους ανθρώπους να ξεψυχούν σε πεζοδρόμια, να γεμίζουν τις πιάτσες, την ώρα που αποψιλώνονταν από προσωπικό και πόρους τα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα και τα Κέντρα Πρόληψης.

***

Η λειτουργία των ΧΕΧ ναρκοθετεί την απεξάρτηση και την πρόληψη. Ουσιαστικά νομιμοποιεί στις συνειδήσεις των ανθρώπων την αποδοχή του «κοινωνικού θανάτου» για τον χρήστη, μειώνοντας το ατομικό και το κοινωνικό κίνητρο για θεραπεία. Γιατί πλέον το ίδιο το κράτος λέει ότι η χρήση δεν είναι πρόβλημα, αφού επιτρέπεται να γίνεται νόμιμα εντός των χώρων αυτών.

Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό Κόμμα που στέκεται απέναντι στην πολιτική διαχείρισης της τοξικοεξάρτησης. Που τα μέλη και τα στελέχη του στο κίνημα αγωνίζονται για πρωτογενή πρόληψη, απεξάρτηση, κοινωνική επανένταξη. Εχει συγκεκριμένες προτάσεις και αληθινή έγνοια και για τη φροντίδα των τοξικοεξαρτημένων, που έχουν εγκαταλειφθεί από το κράτος μεταξύ «πιάτσας» και αστεγίας:

  • Προγράμματα street work, τόσα όσα έχει ανάγκη η χώρα, χωρίς ημερομηνία λήξης λόγω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ από τα οποία κυρίως λειτουργούν.
  • Ενα ολοκληρωμένο δίκτυο με χώρους φροντίδας των άστεγων χρηστών, χωρίς την ανοχή χρήσης, όπου ο χρήστης θα μπορεί να βρει στέγη, τροφή, ρουχισμό, είδη για την υγιεινή του και θα λειτουργεί ως προθάλαμος για προσπάθεια διαμόρφωσης κινήτρου για θεραπεία.
  • Την ίδρυση δημόσιων μονάδων σωματικής απεξάρτησης.

Γιατί η μόνη απάντηση απέναντι στη χρήση είναι η απεξάρτηση και η πάλη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά!


Ε. Τζ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου