Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

Εξω η Ελλάδα από τα ιμπεριαλιστικά σφαγεία! Να αποσυρθεί τώρα η Συμφωνία!

 

ΟΛΟΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ

  • Στα Προπύλαια στις 7 μ.μ. και σε δεκάδες πόλεις ο λαός θα διαδηλώσει ενάντια στην κατάπτυστη Συμφωνία, που βάζει τη χώρα στο μάτι του κυκλώνα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών
  • Αποκαλυπτική η χτεσινή συζήτηση στη Βουλή για τη στρατηγική σύμπλευση της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων στην πολιτική της βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια | Καταπέλτης οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ
 

 

Απογειώνει την εμπλοκή και τους κινδύνους για τον λαό


Eurokinissi

Ξεκίνησε χτες στην Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, ως «Κύρωση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (ΣΑΑΣ) μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής», η κατάπτυστη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις, που μετατρέπει και με τη «βούλα» ολόκληρη τη χώρα σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο.

Το κείμενο μπαίνει στην Ολομέλεια για ψηφοφορία αύριο Πέμπτη, προκειμένου να την έχει στις «αποσκευές» του ο Κυρ. Μητσοτάκης στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, στις 16 του μήνα, όπου αναμένεται να αναλάβει πρόσθετες δεσμεύσεις απέναντι στον αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό.

Θυμίζουμε ότι, πέρυσι τον Οκτώβρη, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, υπέγραψε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Α. Μπλίνκεν, το Δεύτερο Τροποποιητικό Πρωτόκολλο της Συμφωνίας. Η προηγούμενη «ανανέωση» - διεύρυνση της Συμφωνίας υπογράφτηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ το 2019, «χτίζοντας» πάνω στη δουλειά που είχε κάνει ήδη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Η τωρινή «ανανέωση» της Συμφωνίας είναι ένα βήμα πιο πέρα και συνιστά ουσιαστική αναβάθμιση της ελληνικής εμπλοκής στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, προβλέποντας τη χρονική επέκτασή της για 5 χρόνια και μετά την επ' αόριστον επέκτασή της «εκτός εάν τερματιστεί από κάποιο από τα Μέρη με γραπτή ειδοποίηση προς το άλλο Μέρος δύο χρόνια πριν, διά της διπλωματικής οδού». Επίσης προβλέπεται η επέκταση των στρατιωτικών υποδομών που αξιοποιούνται από τις ΗΠΑ και σε νέες κρίσιμες τοποθεσίες, προσθέτοντας στην Αεροπορική Βάση Λάρισας τη Βάση Αεροπορίας Στρατού Στεφανοβικείου, που προέβλεπε η προηγούμενη «ανανέωση», και νέες τοποθεσίες - υποδομές στα «(iii) Στρατόπεδο Γεωργούλα (Βόλος), (iv) Πεδίο Βολής Λιτόχωρου, (v) Στρατόπεδο Γιαννούλη (Αλεξανδρούπολη), (vi) Ναυτική Βάση Σούδας».

«Πακέτο» η εμπλοκή

Σε αυτό το πλαίσιο, στη συζήτηση χτες στη Βουλή, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας υπερασπίστηκε τη συμφωνία στο πλαίσιο μιας Ελλάδας που «έχει αίσθηση του ευρύτερου γεωπολιτικού της ρόλου» και ξεχωριστά την παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη, επικαλούμενος μάλιστα τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία που «επιβεβαίωσε αυτό που κάνουμε», ισχυριζόμενος ότι «αυτό λειτουργεί προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων», καθώς «θέλουμε την παρουσία τους και στη Θράκη» και αποσιωπώντας το γεγονός ότι η περιοχή έχει μπει στο μάτι αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων που προειδοποιούν ανοικτά για τη χρήση της από τους Αμερικανούς. Παραπέρα, αποκάλυψε ότι υπήρξαν σκέψεις η Συμφωνία να έχει αρχικά ακόμα και 10ετή χαρακτήρα και όχι 5ετή, πριν παραταθεί επ' αόριστον.

Δίνοντας και το πλαίσιο της Συμφωνίας, ο υπουργός αναφέρθηκε στον πρόσφατο αμερικανικό νόμο «περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας 2021», την «πρωτοβουλία 3+1», τα «F-35», τις συνεκπαιδεύσεις και την παροχή υλικού, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «όλα αυτά είναι ένα πακέτο που συνιστούν τη σχέση της χώρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και που μπορεί, λοιπόν, να ασκήσει κριτική οποιοσδήποτε, αλλά να ασκήσει κριτική επί του συνόλου της σχέσεως με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

Δεν παρέλειψε και τους χρεοκοπημένους μύθους περί τάχα «διασφαλίσεων» των ΗΠΑ για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και απέναντι στην επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης, την ώρα που οι στόχοι της ΝΑΤΟικής συνοχής υπονομεύουν παραπέρα τα κυριαρχικά δικαιώματα.

Βέβαια για το πώς η Συμφωνία εντάσσεται στην προσπάθεια «αναβάθμισης» της αστικής τάξης στα ΝΑΤΟικά σχέδια, σε ανταγωνισμό με την τουρκική αστική τάξη, πιο γλαφυρός ήταν νωρίτερα ο εισηγητής της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, ο οποίος χαρακτηριστικά σημείωσε πως η Συμφωνία δίνει «βαθύτερο πολιτικο-διπλωματικό και επιχειρησιακό αμυντικό αποτύπωμα στη χώρα μας μέσα στο ΝΑΤΟ κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τις ισορροπίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μέσα στη συμμαχία», διερωτώμενος μάλιστα απέναντι «στις επικρίσεις για την αξιοποίηση της Αλεξανδρούπολης κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου», «πόσο πιο αναβαθμισμένη θα ήταν σήμερα η θέση και η επιρροή της Τουρκίας ή άλλων χωρών του ΝΑΤΟ, αν αυτές οι δυνατότητες δεν τις είχε η Ελλάδα, δεν τις είχαμε εμείς, αλλά κάποιοι άλλοι;».

«Τέλος το "και μαζί και χώρια"»

Ακόμα πιο αποκαλυπτικός ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος ο οποίος επιβεβαίωσε την «προοπτική» περαιτέρω διεύρυνσης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, λέγοντας ότι ένα «τρίτο στοιχείο» της Συμφωνίας (πέραν των νέων τοποθεσιών που ήδη κατέληξαν και της χρονικής επέκτασης της Συμφωνίας) «είναι η καθιέρωση ενός μηχανισμού αμοιβαίας συμφωνίας όσον αφορά άλλες εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν κομμάτι της συμφωνίας στο μέλλον».

Μίλησε, δε, για «κοσμογονία που συντελείται» στην Αλεξανδρούπολη, χαρακτηρίζοντας ως τέτοια το γεγονός ότι ο ακριτικός λιμένας «σήμερα υποδέχεται μεγαθήρια, τα οποία είναι κομμάτι μιας τεράστιας επιχείρησης logistics μεταφοράς στρατιωτικού και αμυντικού υλικού και στοιχείων των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων», που προωθούνται στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Αναφέρθηκε εξάλλου στην παραπέρα ανάπτυξη των υποδομών για τις ανάγκες των Αμερικανών στο στρατόπεδο «Γεωργούλα» στον Βόλο και στο στρατόπεδο «Γιαννούλη» της Αλεξανδρούπολης, ενώ υποστήριξε με θράσος ότι «η τοπική κοινωνία επιχαίρει και δεν αισθάνεται περισσότερο ανασφαλής, αλλά περισσότερο ασφαλής» με την παρουσία των Αμερικανών.

Κι όμως ο ίδιος, λίγο αργότερα, τόνιζε ότι «ασφαλώς και οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν τις ευχέρειες του λιμένα Αλεξανδρούπολης για να προωθήσουν στρατεύματα στην ευρύτερη περιοχή στο πλαίσιο της ανάφλεξης και της γεωπολιτικής αστάθειας που έχει παρατηρηθεί. Η εκμετάλλευση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης γίνεται και στη βάση αυτού του σχεδίου, αλλά από εκεί και πέρα, κοιτάξτε, το "και μαζί και χώρια" είχαμε την πολυτέλεια να επιχειρηματολογούμε για πάρα πολλές δεκαετίες. Ο κόσμος όμως έχει αλλάξει πολύ δραματικά τώρα τελευταία. Θεωρώ ότι είναι η ώρα λίγο να μετριάσουμε αυτό το "και μαζί και χώρια"», καλώντας στην πλήρη στοίχιση με τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα, στη νέα πλέον ακόμα πιο επικίνδυνη φάση στην οποία έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί.

Τόνισε, άλλωστε, ότι «είμαστε (...) σε αυτό το στρατόπεδο και από τη στιγμή που είμαστε, όπως σας είπα, εκτός των δικαιωμάτων πρέπει να αναλάβουμε και υποχρεώσεις», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τρομερές δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν και τις συνέπειες για τον λαό.

Επίσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέων εξοπλισμών από τις ΗΠΑ, γεννώντας εύλογες ανησυχίες για τις εξελίξεις το αμέσως επόμενο διάστημα. Είπε συγκεκριμένα: «Περιμένετε λίγες μέρες, ήδη έχει αναπτυχθεί μεγάλο αντικείμενο στο πεδίο της Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος - ΗΠΑ (...) Ολα αυτά εν ευθέτω χρόνω», είπε, απαντώντας στα όσα καταλόγιζε ο ΣΥΡΙΖΑ περί ανεπαρκών «ανταλλαγμάτων» για τη μετατροπή όλης της χώρας σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο.

Η τέτοια συζήτηση δεν γίνεται επί κενού πεδίου, καθώς όλο το τελευταίο διάστημα, και καθώς κλιμακώνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, οι Αμερικανοί ζητούν την παραχώρηση των ρωσικής κατασκευής οπλικών συστημάτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην κυβέρνηση Ζελένσκι και την αντικατάσταση με αμερικανικά συστήματα.

Τα «ανταλλάγματα» του ΣΥΡΙΖΑ... είναι περισσότερες βάσεις!

Αποκαλυπτική την ίδια ώρα ήταν και η τοποθέτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, στην Επιτροπή, παραδεχόμενος ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιδίωξε την αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ και πως ο ίδιος το 2018 εγκαινίασε τον Στρατηγικό Διάλογο με την Ουάσιγκτον και θυμίζοντας την ψήφιση της ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνίας των Πρεσπών και τα τριμερή σχήματα στην Ανατ. Μεσόγειο που σχηματίστηκαν υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.

Με βάση αυτές τις «περγαμηνές», κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «τα δώσατε όλα και όχι απλώς δεν πήρατε τίποτα πίσω. Είναι πολύ χειρότερη η κατάσταση της χώρας μας αυτήν τη στιγμή και στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως συμβαίνει σε οποιαδήποτε σχέση που κάποιος θεωρείται δεδομένος» είπε, ζητώντας περισσότερα ανταλλάγματα, όπως εγγυήσεις ασφάλειας απέναντι στην Τουρκία.

Αποκαλυπτικά όμως είναι και τα όσα έθεσε ως παραπάνω «ανταλλάγματα» ο Κατρούγκαλος, μιλώντας για τη στήριξη των ΗΠΑ στον αγωγό «East Med», τη διεκδίκηση «πρόσθετης ενίσχυσης στο πλαίσιο της Foreing Military Financing (Χρηματοδότησης Ξένων Στρατών), όπως γίνεται με χώρες όπως η Ιορδανία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος», ακόμα και «μια πρόσθετη συνεισφορά των Ηνωμένων Πολιτειών για νέο ναύσταθμο στη Σούδα»!

«Ανταλλάγματα» παραπέρα εμπλοκής λοιπόν και «ευκαιρίες» από τα οποία μπορεί να περιμένουν και να παζαρεύουν πολλά οι εφοπλιστές, οι ενεργειακοί και κατασκευαστικοί όμιλοι, από τα οποία όμως ο λαός έχει για σίγουρο αντάλλαγμα τεράστιους κινδύνους, ενεργειακή φτώχεια και εξαθλίωση.

Μάλιστα έφτασε να εγκαλέσει την κυβέρνηση ότι «δεν μπορέσατε να πείσετε τις Ηνωμένες Πολιτείες ούτε καν να υπάρχουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Σκιάθο» και να γίνονται ΝΑΤΟικές ασκήσεις στα νησιά «που θα ήταν μια έμπρακτη απάντηση στις προσπάθειες της Τουρκίας να αμφισβητήσει την κυριαρχία μας σε αυτά» (!), κατηγορώντας δηλαδή την κυβέρνηση ότι δεν κατάφερε να φυτέψει και άλλες βάσεις των Αμερικανών και αναπαράγοντας το μύθευμα ότι τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια τάχα διασφαλίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα.

Αξίζει στο μεταξύ να σημειωθεί σε σχέση με τη συζήτηση περί «ανταλλαγμάτων» και η ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δρίτσα, που διερωτήθηκε αν «οι σύμμαχοι αναλαμβάνουν κάποια ευθύνη στη δηλωμένη κατεύθυνση και της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης (...) για αναζήτηση όρων και προϋποθέσεων για προσφυγή σε διεθνείς διαιτησίες σε όσα ζητήματα είναι ανοιχτά;».

Σε αυτό το φόντο, ο Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε μεν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει τη Συμφωνία λόγω ...ένδειας ανταλλαγμάτων, αλλά επί της ουσίας δεσμεύτηκε ότι ως κυβέρνηση θα την εφαρμόσει και «αξιοποιώντας» άρθρα της «θα φροντίσουμε να την επαναφέρουμε στο αμοιβαία επωφελές πλαίσιο συνεργασιών που πρέπει να έχουμε με κάθε χώρα και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν επιστρέψουμε στην κυβερνητική εξουσία»!

Τέλος, από το ΠΑΣΟΚ, ο Β. Κεγκέρογλου δήλωσε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία για τις Βάσεις, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερα οικονομικά οφέλη για την παραχώρηση επιπλέον βάσεων στις ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο περί ανταλλαγμάτων και σε επιμέρους πλευρές της Συμφωνίας στάθηκαν και οι τοποθετήσεις των βουλευτών της Ελ. Λύσης και του ΜέΡΑ25.

Ριζοσπάστης 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου