Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Αναπροσαρμογή της ληστείας με Υπουργική Απόφαση

 

Eurokinissi

Εύσημα στην κυβέρνηση για τον νέο μηχανισμό αποζημίωσης των μονοπωλίων της Ενέργειας έδωσε η Μ. Βεστάγκερ, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε χτες με τον υπουργό Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου, η Βεστάγκερ χαρακτήρισε «εξαιρετική ιδέα τον νέο μηχανισμό με τον οποίο θα αποσυνδεθούν οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου από τις τιμές ηλεκτρικής Ενέργειας». Η τροπολογία με τον νέο μηχανισμό αποζημίωσης κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ για τον εκσυγχρονισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας έργων ΑΠΕ, και ανάμεσα σε άλλα προβλέπει «παρέμβαση» στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού από τον Ιούλη 2022 μέχρι τον Ιούνη του 2023, βάσει της οποίας θα ορίζονται ανώτατα όρια αποζημίωσης για τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Βασική παράμετρος των αλλαγών, που τίθενται σε εφαρμογή για τις καταναλώσεις ρεύματος από 1η Αυγούστου, είναι η υποχρέωση των προμηθευτών να ενημερώνουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για τις τιμές στις οποίες θα τους χρεώνουν δύο μήνες πριν την εφαρμογή τους. Δηλαδή στις 10 Ιούλη, οπότε ενεργοποιείται το μέτρο, να ανακοινώσουν την τιμή στην οποία θα πωλούν την κιλοβατώρα στις 10 Σεπτέμβρη, στις 10 Αυγούστου να κάνουν το ίδιο για τον Οκτώβρη κ.ο.κ. Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της κοροϊδίας, αρκεί να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς Ενέργειας, λόγω της δυσκολίας ασφαλών προβλέψεων «οι πάροχοι θα επιχειρήσουν να προστατευτούν ανεβάζοντας τη βασική χρέωση, την οποία θα αναγράφουν κάθε μήνα στην ιστοσελίδα τους. Σε μια τέτοια περίπτωση θα οδεύσουμε προς αύξηση των ονομαστικών χρεώσεων στα τιμολόγια, όχι συγκράτηση».

Δεν θα μπορούσε λοιπόν να μην εκφραστεί θετικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον νέο μηχανισμό αποζημίωσης των εταιρειών, αφού η κυβέρνηση, ενώ ισχυρίζεται ότι καταργεί τη ρήτρα αναπροσαρμογής από τα τιμολόγια ηλεκτρισμού, στην πραγματικότητα εξασφαλίζει πλήρως τα κέρδη τους και επιτρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα το «πάρτι» στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι η διαφορά μεταξύ της χρηματιστηριακής τιμής και της αποζημίωσης, που θα καθορίζεται με Υπουργική Απόφαση, θα κατατίθεται στο «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης», από το οποίο στη συνέχεια θα χρηματοδοτούνται οι παραγωγοί - επιχειρηματικοί όμιλοι. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με τον νέο μηχανισμό θα απορροφηθεί έως και το 85% της αύξησης για τα οικιακά τιμολόγια, ωστόσο οι όποιοι υπολογισμοί γίνονται με τις δεδομένες τιμές φυσικού αερίου και εγχώριου Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Οσο λοιπόν η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι συνδεδεμένη με τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου και ο εγχώριος λιγνίτης υποαξιοποιείται, είναι παραπάνω από πιθανό τους επόμενους μήνες τα λαϊκά νοικοκυριά να δουν και πάλι αυξήσεις στους λογαριασμούς.

Η κυβέρνηση με τη ρύθμιση αυτή επιδιώκει οι επόμενοι λογαριασμοί που θα φτάσουν στα σπίτια να ...φαίνονται χαμηλότεροι, επιδιώκοντας να εκτονώσει κάπως το κύμα οργής και παράλληλα να συνεχίσει να «ρέει χρήμα» στα ταμεία των ομίλων, ενώ μετέπειτα οι λογαριασμοί θα εκτοξευτούν και πάλι.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου